Μια μοναδική γιορτή γεύσεων και παραδόσεων, με τοπικά προϊόντα και γαστρονομικές προτάσεις, χορευτικά, διαγωνισμούς και μαγειρικές επιδείξεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις ξεκινάει στη Σίφνο, στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», 14 – 16 Σεπτεμβρίου.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Επίκεντρο των γεύσεων και των παραδόσεων θα είναι για τις επόμενες τρεις μέρες η Σίφνος, στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες, με αφορμή τη διεξαγωγή του 15ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Μια διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, το Δήμο Σίφνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» αναδεικνύει τα προϊόντα που παράγουν τα νησιά μας αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας που δίνουν το ‘παρών’ σ’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα γιορτή της γαστρονομίας και του πολιτισμού. Παράλληλα, περιλαμβάνει εκθέσεις και εκδηλώσεις με μουσική και χορούς.
Από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη
Πολλές οι συμμετοχές και φέτος – 26 στο σύνολό τους– στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, από το βορρά μέχρι το νότο, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, αλλά και την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Βέροια και βεβαίως τα αγαπημένα κυκλαδονήσια.
Φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει συμμετοχή από την Ορεστιάδα με το Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας «Το Γέννημα».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου έπειτα από πρόσκληση, είχε ταξιδέψει με το χορευτικό του τμήμα στην Ορεστιάδα το 2019 όπου φιλοξενήθηκε και παρουσίασε παραδοσιακούς Σιφνέικους χορούς και τοπικές συνταγές. «Φέτος ανταποδίδουμε εμείς τη φιλοξενία στη Σίφνο» δηλώνουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου.
Τη δε λεβεντομάνα Κρήτη θα εκπροσωπήσουν το Σωματείο «Παλαιά Κρήτη» και το ‘Skoutari olive oil’.
Όλα τα Κυκλαδονήσια
Αυτή η μοναδική γιορτή γεύσεων και παραδόσεων θα διαρκέσει τρεις μέρες, Πέμπτη 14 – Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με τη μαγεία της κυκλαδίτικης γαστρονομίας και του πολιτισμού.
Καλεσμένοι απ΄ όλα τα Κυκλαδονήσια θα μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και θα «στρώνουν τραπέζι» με τοπικά εδέσματα για όλους τους επισκέπτες.
Από τη Μύκονο και την Πάρο, μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, τη Φολέγανδρο, την Ίο, τη Μήλο και την Κίμωλο, τη Σέριφο με το Σύλλογο Γυναικών Σερίφου «Η Ανδρομέδα», την Κύθνο και την Κέα, τη Σύρο η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών», τη Σαντορίνη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εστία Πύργου Καλλίστης», τη Θηρασιά με την Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής Μεσογαίας Αττικής “Αγία Ειρήνη”, την Άνδρο που θα εκπροσωπηθεί από το Σύλλογο γυναικών Άνδρου. Και βεβαίως την πρωταγωνίστρια, τη Σίφνο, με τις ρεβυθάδες της, τα μαστέλο κλπ.
Στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» θα είναι και η Αστυπάλαια με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό της Σύλλογο.
Και η Βέροια
Το ‘παρών’ στο 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας θα δώσει και η Βέροια, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας, το Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βέροιας, την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας και τους Αμπελώνες Θυμιοπούλου.
Συμμετοχές από Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μέγαρα και Λαμία
Συμμετοχές θα έχει και από την Ήπειρο με τον Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Όμιλο «ο Αρίων» καθώς και από την Πελοπόννησο από το νομό Μεσσηνίας και το χωριό Αρμενιοί αλλά και από το νομό Λακωνίας όπου το ‘παρών’ θα δώσει ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Σπάρτης.
Τα Μέγαρα από Δυτική Αττική θα εκπροσωπηθούν από τον Όμιλο Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους και Καρία» ενώ τη Λαμία θα εκπροσωπήσει ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δ.Δ. Αγίας Παρασκευής Λαμίας.
Η Σίφνος
Η Σίφνος βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και αποτελεί τμήμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στη Σέριφο την Κίμωλο και την Πάρο.
Με επιφάνεια 73,942 τ.χλμ. και ακτογραμμή περίπου 705 χιλ., θεωρείται νησί μεσαίου μεγέθους. Νότια της Σίφνου βρίσκεται η μικρή νησίδα Κιτριανή, με μοναδικό κτίσμα την παλαιότερη εκκλησία της Σίφνου, την Παναγιά Κιτριανή, χτισμένη το 10ο – 11ο αιώνα.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Απολλωνία το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λατρεία του θεού Απόλλωνα στο νησί κατά την αρχαιότητα και το όνομα Σταυρί από το σταυροδρόμι που υπάρχει στην περιοχή (και που οδηγεί βόρεια προς Αρτεμώνα, ανατολικά προς Κάτω Πετάλι και Κάστρο, δυτικά προς Καμάρες και νότια προς Πλατύ Γιαλό, Φάρο κλπ). Μια άλλη εκδοχή για την ονομασία Σταυρί είναι ότι προέρχεται από την εκκλησία του Σταυρού στο κέντρο του χωριού.
Ο Αρτεμώνας, 1,5 χλμ. βορειοδυτικά της Απολλωνίας, είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και το όνομά του προέρχεται από τη λατρεία της θεάς Αρτέμιδος στο νησί κατά την αρχαιότητα. Ναός της Αρτέμιδος υπήρχε στη θέση της σημερινής ενοριακής εκκλησίας του χωριού, Παναγίας Κόγχης. Στον Αρτεμώνα βρίσκεται η αφετηρία όλων των λεωφορείων του νησιού.
Οι Καμάρες βρίσκονται 5 χιλ. από την Απολλωνία, είναι το λιμάνι της Σίφνου και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού.
Το Κάστρο είναι η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου και η έδρα της Αρχιεπισκοπής Σίφνου (6ο-19 ο αι). Θεωρείται από τους γραφικότερους, ομορφότερους και ο πιο σημαντικός από τους οικισμούς του νησιού από αρχαιολογική άποψη. Το όνομα του οικισμού προέρχεται από το «κάστρο» που σχηματίζουν τα κτήρια του. Ανατολικά του Κάστρου βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι των «Εφταμάρτυρων» πάνω στο βράχο ενώ βορειότερα είναι το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγιά την Πουλάτη, χαρακτηρισμένο τοπίο «απείρου κάλλους».
Δέκα χιλιόμετρα από την Απολλωνία και λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό, βρίσκεται το πιο δημοφιλές σημείο του νησιού, η Χρυσοπηγή. Στο ακρωτήριο της Χρυσοπηγής υπάρχει το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1523), πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου που γιορτάζει με πανηγύρι την παραμονή της Αναλήψεως. Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση Πλατύ Γιαλού Χρυσοπηγής, είναι ο πιο διάσημος από τους 77 αρχαίους πύργους του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους.
Άλλοι οικισμοί στο νησί είναι το Άνω και Κάτω Πετάλι, η Καταβατή, ο Πλατύ Γιαλός, ο Άγιος Λουκάς, το Βαθύ, τα Εξάμπελα, το Τρουλλάκι, ο Φάρος, η Χερρόνησος.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού (2011) οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται στους 2.570. Η Σίφνος απέχει από τον Πειραιά 75,6 ναυτικά μίλια.
*
– Το 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σίφνου.
-Μεταξύ των δράσεων είναι και τα «Παιδομαγειρέματα» όπου οι μικροί φίλοι φορώντας ποδιές και σκουφάκια θα δημιουργούν διάφορα εδέσματα, πάντα υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων. Τα «Παιδομαγειρέματα» θα γίνονται στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, Πέμπτη 14 – Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, και ώρες 18.00 – 20.00.
– Επίσης, θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, χειροποίητων αντικειμένων και δράσεων από επαγγελματίες, συλλόγους και φορείς στο στενό του Αρτεμώνα. Δίπλα στην Παναγιά του Μπαλή στον Αρτεμώνα, λειτουργεί η έκθεση λαογραφικού υλικού «Ιωάννης Ατσόνιος» του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου με τίτλο «Εμείς παλιά στα σπίτια μας».