Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΓαλάζια Σημαία: Στη 2η θέση η Ελλάδα, πρωτιά για την Χαλκιδική

Γαλάζια Σημαία: Στη 2η θέση η Ελλάδα, πρωτιά για την Χαλκιδική

Με 581 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 χώρες. Η χώρα μας κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών ενώ πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής με 87 σημαίες.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 16 Μαΐου) με στην Αθήνα, με την Ελλάδα να κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών και να βρίσκεται και πάλι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες.

Συγκεκριμένα, πεντακόσιες ογδόντα μία (581) Ελληνικές ακτές, δεκαπέντε (15)μαρίνες και έξι (6) τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας Γαλάζια Σημαία.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις: η πρώτη περιλάμβανε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας, με την συμμετοχή περισσότερων από σαράντα παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής ενώ η δεύτερη φάση περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές,  732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Πρωτιά για την Χαλκιδική

Φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 87 σημαίες.

«Θα μπορούσα να βρω 87 λόγους – 96 μαζί με τις μαρίνες και τα σκάφη-  όσες δηλαδή και οι Γαλάζιες Σημαίες της Χαλκιδικής μας για το 2022, για να εξηγήσω το γιατί ο νομός μας βρίσκεται στο πιο ψηλό βάθρο της Ελλάδας που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο θεσμό, ο οποίος αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος με το πέρας της ανακοίνωσης για τις 87 Γαλάζιες Σημαίες που απέσπασε ο νομός Χαλκιδικής.

«Για όλους εμάς που έχουμε τη Χαλκιδική στην πρώτη θέση της καρδιάς μας, αυτή η πρωτιά δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά μια ακόμα επιβεβαίωση ότι τα βραβεία ανήκουν σε εκείνους που σέβονται το περιβάλλον, τις θάλασσές μας και την κληρονομιά της φύσης» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τάσιος.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (www.eepf.gr).

*

-Οι ακτές που έχουν βραβευθεί για τη συμμετοχή τους την προηγούμενη χρονιά, ξεκινούν να ετοιμάζουν την ακτή τους στις αρχές του Ιουνίου. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα, αφού ετοιμάσουν την ακτή τους, να παραλάβουν και αναρτήσουν τη Γαλάζια Σημαία έως την 1η Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως να την αναρτήσουν εάν δεν έχουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων των νερών για την ακτή τους.

-Αξιολογητές, από τον Εθνικό Χειριστή αλλά και τον Διεθνή Συντονιστή, επισκέπτονται, πολλές φορές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και μαρίνες σε όλη τη διάρκεια του έτους και ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του Προγράμματος.

-Προβλήματα ή παραλείψεις που εντοπίζονται κατά την επιθεώρηση γνωστοποιούνται στον διαχειριστή ώστε να αντιμετωπιστούν. Σε περίπτωση σημαντικού προβλήματος απαιτείται από τον Εθνικό Χειριστή η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας για χρονικό διάστημα 3 ως 15 ημερών, και μέχρι την αντιμετώπισή του, με υποχρεωτική αντίστοιχη πληροφόρηση για το γεγονός στον Πίνακα Ανακοινώσεων. Σε περίπτωση σοβαρής παράλειψης, αποσύρεται οριστικώς, με εντολή του Εθνικού Χειριστή, η Γαλάζια Σημαία, και η ακτή αφαιρείται από τους πίνακες βραβευμένων ακτών. Επισκέπτες των ακτών που εντοπίζουν προβλήματα συχνά αναφέρονται στον Εθνικό Χειριστή, αλλά και απ’  ευθείας στο Διεθνή Συντονιστή.

-Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα