Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαPress Trips/ΣυνεντεύξειςΕστιατόριο Τζανής στην Αμμουλιανή: Ο νέος ιδιοκτήτης, ο σεφ, το μενού, οι...

Εστιατόριο Τζανής στην Αμμουλιανή: Ο νέος ιδιοκτήτης, ο σεφ, το μενού, οι προκλήσεις (ΦΩΤΟ)

Ένα ιστορικό μαγαζί που μετράει 95 χρόνια ζωής – από το 1927-, ένας νέος, δραστήριος επιχειρηματίας που συνεχίζει την ιστορία και την παράδοση τόσο του εστιατορίου όσο και του τόπου, ο σεφ με μια εμπειρία 17 ετών στις κουζίνες, το μενού με τις κλασικές προτάσεις αλλά και νέες προσθήκες και οι προκλήσεις!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Ταξιδεύουμε με κατεύθυνση το τρίτο ‘πόδι’ της Χαλκιδικής, με προορισμό μας το μοναδικό κατοικήσιμο νησάκι της, την όμορφη Αμμουλιανή.

Διανύοντας 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, φτάνουμε στην Τρυπητή, το πορθμείο από όπου αναχωρούν καθημερινά και με πολύ συχνά δρομολόγια, τα φέριμποτ για το νησάκι. Επιβιβαζόμαστε και σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας, αποβιβαζόμαστε στην Αμμουλιανή.

Κατευθυνόμαστε καμιά 500αριά μέτρα από το λιμάνι και επισκεπτόμαστε το εστιατόριο ‘Τζανής’ (Tzanis), ένα ιστορικό μαγαζί που μετράει 95 χρόνια ζωής! Ξεκίνησε το 1927, λίγα χρόνια αφότου εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι -πρόσφυγες από τα Προικόνησα της Μικράς Ασίας- στο νησί. Ένα μικρό μαγαζί με λίγα τραπέζια στην αρχή, με πολλές δυσκολίες αλλά και όνειρα για το μέλλον. Οι επόμενες γενιές – δεύτερη και τρίτη- ασχολήθηκαν πολύ και δημιούργησαν επίσης, αγκαλιάζοντας τις νέες ανάγκες. Τα λίγα πιάτα έγιναν μενού με 65 επιλογές, το απλό ποτήρι έγινε κολονάτο!

Φθάνοντας τα 95 χρόνια, με νέα σελίδα πλέον για την επιχείρηση, ήδη από πέρυσι (2022), η προσπάθεια εξακολουθεί να είναι αντάξια των προσδοκιών, της ιστορικότητας και της παράδοσης του τόπου αλλά και του ίδιου του μαγαζιού.

Η επιχείρηση πέρασε στον Βελισσάριο Χωρινό, ο οποίος με καταγωγή από την Αμμουλιανή, προχώρησε στη νέα του επιχειρηματική κίνηση, αποκτώντας την ιστορική ταβέρνα – εστιατόριο ‘Τζανής’.

Κατά την επίσκεψή μας στο εστιατόριο συναντήσαμε τον μάγειρα, τον head chef Ιάσωνα Ζυγούρα, ο οποίος από φέτος (2023) ανέλαβε την κουζίνα του ιστορικού ‘Τζανή’.

«Είναι μια πρόκληση να ανταπεξέλθω»

Το να αναλάβεις την κουζίνα ενός ιστορικού μαγαζιού σαν τον ‘Τζανή’ δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Με μια εμπειρία 17 ετών στις κουζίνες, τα τηγάνια και τις κατσαρόλες, σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και εστιατόρια της πόλης, ο Ιάσωνας Ζυγούρας αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε από τον νέο ιδιοκτήτη της επιχείρησης Βελισσάριο Χωρινό, αναλαμβάνοντας την κουζίνα της ιστορικής ταβέρνας – εστιατορίου ‘Τζανής’ που λειτουργεί στην Αμμουλιανή από το 1927!

«Είναι μια πρόκληση για εμένα να ανταπεξέλθω, να μείνουμε στο ίδιο επίπεδο αλλά και να το ανεβάσουμε» δηλώνει στο Debbiestravel.gr ο Ιάσωνας Ζυγούρας.

Όπως μας εξηγεί αναλαμβάνοντας μια κουζίνα σε ένα ιστορικό μαγαζί, όπου ήδη είχε φτάσει στην τρίτη γενιά από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, «δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, δεν μπορούμε να κάνουμε για παράδειγμα fusion κουζίνα, και παντρέματα. Συνεχίζουμε  με βάση την παράδοση του τόπου και τα προϊόντα του τόπου. Συνεχίζουμε με το ίδιο μενού, αλλά και με παραλλαγές, με προσθήκες πιάτων, με κοπές κρεατικών, και στόχος είναι να το αναπτύξουμε σιγά σιγά» δηλώνει ο head chef Ιάσωνας Ζυγούρας.

Ο ίδιος βρήκε έτοιμη ομάδα η οποία δουλεύει εδώ και χρόνια μαζί. «Έχει προσωπικό που είναι 12 και 15 χρόνια στην κουζίνα, ενώ ο νεότερος είναι 5 χρόνια. Αυτό είναι υπέρ του μαγαζιού, γνωρίζονται μεταξύ τους» δηλώνει και προσθέτει «είμαι της ομαδικότητας, να μαθαίνουμε όλα τα πόστα και να γινόμαστε καλύτεροι.»

Λαχανικά αρίστης ποιότητας και ντόπιο ψάρι

Ένα φαγητό, ένα πιάτο όσο όμορφα και αν σερβιριστεί, εάν στο μαγείρεμα οι ύλες δεν είναι αρίστης ποιότητας και δεν υπάρχει η αγάπη και το μεράκι γι’ αυτό που κάνεις, τότε δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Η θάλασσα εδώ είναι πολύ γενναιόδωρη, επίσης προμηθευόμαστε λαχανικά από ντόπιους παραγωγούς και προμηθευτές τόσο από το χωριό όσο και από απέναντι, από Νέα Ρόδα, Ιερισσό, το ελαιόλαδο είναι και αυτό από ντόπιους προμηθευτές» αναφέρει στο Debbiestravel.gr ο Ιάσωνας Ζυγούρας.

Ο ίδιος μας εξηγεί ότι για τα λαχανικά δουλεύει με έναν από τους top τρεις παραγωγούς της περιοχής, «μου φέρνει χωραφίσια ντομάτα, πρωινό αγγουράκι, κολοκυθάκι με τον ανθό του» ενώ σ’ ότι αφορά τα ψάρια «έχει τύχει να μου τηλεφωνήσουν 11 το βράδυ, να πάω να διαλέξω ψάρια από το καΐκι που μόλις τα είχαν βγάλει, διάλεγα ψάρια φρεσκότατα, η πολυπλοκότητα των χρωμάτων τους ήταν απίστευτη. Μου έφερε έναν μπακαλιάρο 4,5 κιλά και έλαμπε!»

Το μενού

Στο μενού του ‘Tzanis Restaurant’ θα βρει κανείς τα πάντα, από τις χειροποίητες αλοιφές (σ.σ. εξαιρετικός ο λευκός ταραμάς που δοκιμάσαμε) και τα αλίπαστα (γαύρος μαρινάτος, καπνιστό σκουμπρί, παστός κολιός, αντζούγιες κτλ.) για το ουζάκι, μέχρι τις δροσερές σαλάτες με την Κρητική σαλάτα (ντάκος χαρουπιού, ξυνομυζήθρα, ντόπια ντοματίνια, κρίταμο, αγγουράκι και dressing ντομάτας) να κυριαρχεί. (Στη φωτογραφία δροσερή μπρουσκέτα και χειροποίητος λευκός ταραμάς, ενδεικτικά για τη γευσιγνωσία μας)

Από τα ορεκτικά (ψητή μελιτζάνα με φέτα, ντομάτα, σκορδόλαδο και μυρωδικά, φέτα λαδορίγανη, λουκουμάς φέτας με θυμαρίσιο μέλι, ώριμο κατσικίσιο τυρί με γλυκό του κουταλιού βύσσινο κλπ.) μέχρι τα φρέσκα ψαράκια (γαύρος, σαρδέλα), τα θαλασσινά και βεβαίως τα μεγαλύτερα ψάρια και τους αστακούς. Από τα ζυμαρικά και τα ριζότο μέχρι τις κοπές κρεατικών.

«Ο μπακαλιάρος είναι από τα must, είτε σχάρα, αχνιστός, τηγάνι, είναι το πιο kids friendly ψάρι» λέει ο head chef του Tzanis Restaurant ενώ σ’ ότι αφορά τα κρεατικά όπως χαρακτηριστικά λέει «είναι το ‘αναγκαίο κακό’ να έχουμε κρεατικά, κρατούμε πάντα την ποιότητα υψηλή, και επίσης έχουμε προσθέσει και κοπές που έρχονται από Θεσσαλονίκη, μια σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα 700 γρ., ένα μοσχαρίσιο ribeye με βούτυρο μυρωδικών».

Στην ενότητα pasta, «η γαριδομακαρονάδα μας είναι κλασικό πιάτο ενώ το κριθαρότο με θαλασσινά είναι νέος κωδικός με τη γαλλική συνταγή του, με χταπόδι, μύδια, καλαμάρι, γαρίδες, σαφράν και αρωματικά» υπογραμμίζει. (Το κριθαρότο στη φωτογραφία μας περιλαμβάνει μόνο γαρίδες, κατόπιν δικού μας αιτήματος)

Ως προσθήκη στη νέα τάση των μενού των εστιατορίων που επικρατεί είναι το σεβίτσε λαβράκι με εσπεριδοειδή, μάνγκο και αβοκάντο, τσίλι πιπεριά και λάδι μυρωδικών, το οποίο και δοκιμάσαμε και μας άρεσε ιδιαίτερα! (Η φωτογραφία δεν απεικονίζει ολόκληρη μερίδα, αλλά μια ατομική αποκλειστικά για γευσιγνωσία)

Καθημερινά στο μενού του ‘Tzanis Restaurant’ υπάρχουν και επιλογές σε μαγειρευτά φαγητά όπως ο κλασικός μουσακάς, το παστίτσιο, τα λαδερά, ψάρι σαβόρο, ψάρι πλακί κλπ.

Για επιδόρπιο υπάρχει lemon pie και σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια, για κέρασμα βγάζουν είτε χαλβά, πορτοκαλόπιτα, καζάν ντιπί, πανακότα, «γενικότερα, προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε απαιτητικό ουρανίσκο και θέλουμε ο πελάτης να φεύγει ευχαριστημένος» προσθέτει ο Ιάσωνας Ζυγούρας.

Το μενού του ‘Tzanis Restaurant’ συμπληρώνεται με μικρή λίστα κρασιών, τσίπουρα, μπύρες, αφρώδη οίνο και σαμπάνιες ενώ δεν λείπουν και τα κοκτέιλ που προετοιμάζονται στο περίπτερο που έχει μετατραπεί σε cocktail bar.

Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα watermelon paloma (τεκίλα, σόδα με γεύση καρπουζιού, βασιλικό, σιρόπι αγαύης, lime, μαύρο αλάτι) ή για ένα Enjoy the sunset που όπως προδίδει και το όνομά του θα το απολαύσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος!

Η Trinity Group Hospitality

Αφορμή της επίσκεψής μας στην Αμμουλιανή ήταν η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί του Βελισσάριου Χωρινού, ο οποίος ασχολείται με τον τουρισμό διατηρώντας ταξιδιωτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο κ. Χωρινός με καταγωγή από την Αμμουλιανή, ήδη από πέρυσι, προχώρησε στη νέα του επιχειρηματική κίνηση, αποκτώντας την ιστορική ταβέρνα – εστιατόριο ‘Τζανής’.

Ακριβώς πάνω από το εστιατόριο δημιούργησε τρεις σουίτες, τις Trinity Suites με μοναδική θέα στο λιμανάκι, την Ουρανούπολη και βεβαίως τον επιβλητικό Άθωνα!

Από φέτος, στο Trinity Group Hospitality προστέθηκε και η ξενοδοχειακή μονάδα Trinity Hotel στο κέντρο της Αμμουλιανής, μόλις 300 μ. από το λιμάνι, με μοντέρνα σύγχρονη γραμμή, μίνιμαλ και boho στοιχεία. Και επειδή η καλή μέρα ξεκινάει από ένα καλό πρωινό, το village breakfast όπως το ονομάζουν, σας κρατάμε σε αγωνία, μέχρι την επόμενη ανάρτησή μας με τις απαραίτητες πληροφορίες.

*

Tzanis Restaurant, ώρες λειτουργίας καθημερινά 12.00 – 23.45, τηλ. 23770 51322.

– Στην υποδοχή και τις κρατήσεις η ευγενέστατη και χαμογελαστή Λαμπρινή Ιακωβίδου και υπεύθυνος του εστιατορίου ο δραστήριος Στέφανος.

-Το εστιατόριο Tzanis μπορεί να εξυπηρετήσει 160 άτομα ενώ ένα από τα συν είναι και η νέα προσθήκη, κάτω από την κεντρική του σάλα, με πιο άμεση επαφή με τη θάλασσα, και πιο πριβέ φιλοσοφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα