Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη37η Philoxenia – Hotelia: Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του τουρισμού

37η Philoxenia – Hotelia: Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του τουρισμού

Επί ένα τριήμερο, Παρασκευή 18 με Κυριακή 20 Νοεμβρίου, όλο το τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας μας και 17 επιπλέον κρατών του κόσμου θα δώσει το ‘παρών’ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 37ης Philoxenia – Hotelia.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Με 335 εκθέτες από 18 χώρες, 3.500 προγραμματισμένα ραντεβού και 115 εμπορικούς επισκέπτες με φυσική παρουσία από 35 χώρες και με τιμώμενη χώρα την Αρμενία και τιμώμενο δήμο το Ηράκλειο της Κρήτης, η 37η Philoxenia και η Hotelia ετοιμάζονται να υποδεχθούν όλον τον τουριστικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, την επόμενη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η 37η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia ενώ παράλληλα διοργανώνεται και η Διεθνής Έκθεση Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού Hotelia.

Δήμοι, Περιφέρειες, ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, φορείς και οργανισμοί του τουρισμού, ξένα κράτη, αεροπορικές εταιρίες, εταιρίες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενοικίασης αυτοκινήτων, κρουαζιέρας κ.ά. επί τρεις μέρες θα παρουσιάζουν στο κοινό και σε εμπορικούς επισκέπτες τα πλεονεκτήματά τους, νέα προϊόντα, καινοτόμες προτάσεις κτλ.

Οι εκθέτες συνολικά για τη Philoxenia και Hotelia προσεγγίζουν τους 335 (235 στη Philoxenia και 100 στην Hotelia) από 18 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Σλοβακία, Πολωνία, Σερβία, Βοσνία, Ρουμανία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Λουξεμβούργο, Ιορδανία, Ισραήλ, Τουρκία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο), και έχουν να επιδείξουν πάνω από 3.500 προγραμματισμένα ραντεβού, στους 115 εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers), εκ των οποίων το 97% έρχονται για πρώτη φορά στην έκθεση.

Επίσης, μια επιχειρηματική αποστολή 158 ατόμων από το Ιρακινό Κουρδιστάν, συντονισμένη από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ερμπίλ θα επισκεφτεί και τις δυο εκθέσεις.

Η Αρμενία Τιμώμενη Χώρα

Η φετινή Philoxenia φιλοξενεί τη Δημοκρατία της Αρμενίας ως Τιμώμενη Χώρα, η οποία μάλιστα, όπως δήλωσε ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας Άκης Δαγκαζιάν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες (Πέμπτη 10 Νοεμβρίου), «η Αρμενία γίνεται για πρώτη φορά τιμώμενη χώρα σε έκθεση στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που εμπίπτει στο πλαίσιο των εορτασμών των 30 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας».

Η Αρμενία, μια χώρα της Ευρασίας με πληθυσμό περίπου 3.000.000 κατοίκους, βρίσκεται ανάμεσα στην Κασπία και την Μαύρη Θάλασσα στην περιοχή της Καυκασίας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για την χώρα, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της, τις παραδόσεις της, τη γαστρονομία της, τα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς κατά τη διάρκεια της 37ης Philoxenia. Θα βρίσκεται στο Περίπτερο 15 (stand 1A)

Το Ηράκλειο Τιμώμενος Δήμος

Η φετινή Philoxenia, εκτός από την Τιμώμενη Χώρα, αναδεικνύει  και Τιμώμενο Δήμο. Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο Τιμώμενος Δήμος ο οποίος με την δεσπόζουσα εκθεσιακή του συμμετοχή θα αναδείξει το τουριστικό του προϊόν αλλά και τον πολιτισμικό του πλούτο, τη γαστρονομία του, τις καινοτόμες δράσεις του σε θέματα αειφορίας και ‘πράσινου’ τουρισμού, τις διαφορετικές μορφές τουρισμού εκτός από το ‘ήλιος + θάλασσα’ κτλ.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Σισαμάκης αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, κατά τη διάρκεια της 37ης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, θα συμμετέχει μεγάλη αποστολή, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού. «Θα δώσουμε δυναμικά το στίγμα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σισαμάκης.

Όπως ο ίδιος δήλωσε η φετινή σεζόν για το Ηράκλειο, το οποίο αποτελεί την πύλη εισόδου της Κρήτης, εξελίχθηκε ιδιαίτερα θετικά. Ο Οκτώβριος συγκεκριμένα σημείωσε αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά 18,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ο Δήμος Ηρακλείου αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τον βιώσιμο τουρισμό ενώ όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, το Ηράκλειο βρίσκεται ανάμεσα στις 100 πόλεις για την πράσινη, καλή πρακτική, παγκοσμίως.  

Κατά τη διάρκεια της 37ης Philoxenia, στο Περίπτερο 13, Open Stage, ο Δήμος Ηρακλείου θα παρουσιάσει τον προορισμό του με τίτλο «Ηράκλειο, εδώ που ξεκινά η Κρήτη» (Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 18.00 – 19.00) και αμέσως μετά την παρουσίαση του προορισμού η κρητικιά τραγουδίστρια Γεωργία Νταγάκη θα ‘ταξιδέψει’ τους επισκέπτες στη μουσική παράδοση της Κρήτης, με τίτλο «Ζήσε σαν Κρητικός».

Εκθέτες για ξενοδοχειακό εξοπλισμό, εστίαση, καφέ

Παράλληλα με την 37η Philoxenia θα διεξαχθεί και η Hotelia, μια από τις πλέον εξειδικευμένες εκθέσεις στον τομέα του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, της εστίασης και καφεστίασης, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Εκατό (100) είναι οι συμμετοχές των εκθετών οι οποίοι κατά τη διάρκεια του τριημέρου 18 – 20 Νοεμβρίου θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους.

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει και η γαστρονομία και για άλλη μια χρονιά, επί τρεις μέρες θα διεξαχθούν 7 masterclasses και ένα αφιερωμένο στο Δήμο Ηρακλείου, όπου θα παρουσιάζονται γευστικά τοπικά προϊόντα άριστης ποιότητας, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα από διάφορες περιοχές της χώρας ενώ παράλληλα, θα προβληθούν καινοτόμα προϊόντα, τάσεις και νέες εφαρμογές που κυριαρχούν στη γαστρονομία, καλές πρακτικές παραγωγής, η παράδοση και η αυθεντικότητα.

Οι εκδηλώσεις All about Gastronomy (με την επιμέλεια της εταιρίας Chef Stories) με θέμα «My Local Greek Choice» θα πραγματοποιούνται στο Περίπτερο 9, στην ειδική dining area. Σε κάθε masterclass θα συμμετέχουν 30 – 35 άτομα, κατόπιν προκράτησης και η διάρκεια θα είναι 60 λεπτά. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση.

Επίσης, η ενότητα «All About Café» είναι αφιερωμένη στην τέχνη της δημιουργίας καφέ με workshops και άλλα events. Καταξιωμένοι baristas και roasters θα παρουσιάσουν τεχνικές και τις δεξιότητές τους και θα αποκαλύψουν μέσα από σεμινάρια και παρουσιάσεις τις αρωματικές ‘συνταγές’ του καφέ. Όλα αυτά στο Περίπτερο 12.

Ανάδειξη της κτηματαγοράς

Παράλληλα, με την 37η Philoxenia – Hotelia, θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση ακινήτων Real Estate Expo North, η οποία έχει άμεση σχέση και με τον κλάδο του τουρισμού. Μάλιστα, είναι πρώτη φορά που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη έκθεση ακινήτων με γνώμονα την ανάδειξη της ελληνικής κτηματαγοράς.

Η Real Estate Expo North, η βορειοελλαδική εκδοχής της διοργάνωσης Real Estate Expo που διεξάγεται στην Αθήνα, θα φιλοξενεί στο Περίπτερο 16 όπου θα συμμετέχουν μεσιτικά γραφεία, αρχιτεκτονικά γραφεία, σύμβουλοι ακινήτων, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες εκμετάλλευσης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κτλ. παρέχοντας στο κοινό όλα τις απαραίτητες πληροφορίες για το real estate και το επιχειρείν.

Όπως επισήμανε ο CEO AM International Κωστής Μοσχονάς «Στην έκθεση θα δώσουν το ‘παρών’ τουλάχιστον 50 επενδυτές κάποιοι από τους οποίους θα έρθουν από Ντουμπάι, Ζυρίχη, Ιράν, Η.Π.Α.». Σύμφωνα με τον κ. Μοσχονά η έκθεση θα είναι ένα δυναμικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν, η δε γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης και η σχέση της με τα Βαλκάνια αποτελεί σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς στην περιοχή.

Τρεις εκθέσεις, ένα ζωντανό τριήμερο

Άλλος ένας ζωντανός και δραστήριος μήνας, ο Νοέμβριος, για τη Θεσσαλονίκη, ‘τρέχει’ με τη διοργάνωση της 37ης Philoxenia – Hotelia και της Real Estate Expo North, Παρασκευή 18 – Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Το πάνελ της συνέντευξης Τύπου για την 37η Philoxenia – Hotelia και Real Estate Expo North

«Επιστρέφουμε πολύ δυνατά στις εκθέσεις, επιστρέφουμε στο σημαντικότερο τουριστικό γεγονός στην χώρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες για την 37η Philoxenia – Hotelia.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης τόνισε πως «Η διοργάνωση των εκθέσεων Philoxenia – Hotelia στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία σε μια χρονιά με πολύ θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό»

Για μια Θεσσαλονίκη η οποία πρωταγωνιστεί κάθε μήνα και είναι sold out μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας λέγοντας πως «η 37η Philoxenia –Hotelia βρίσκει τη Θεσσαλονίκη σ’ ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον» η οποία για το 2022 σύμφωνα με το περιοδικό TIMES βρίσκεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες πόλεις του κόσμου.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Αναφέρθηκε στην προβολή της πόλης που γίνεται στα κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου, έως τις 21 Νοεμβρίου, «ως μια συνέχεια της προσπάθειας μας που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο με τις 41 στάσεις του μετρό και την προβολή της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικός προορισμός».

Τα ταξίδια εξοικείωσης με δημοσιογράφους και influencers, οι αεροπορικές συνδέσεις οι οποίες είναι κομβικής σημασίας, η δυναμική που έχει ο αθλητικός τουρισμός κτλ. ήταν σημεία στα οποία στάθηκε η κα. Πατουλίδου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος επισήμανε πως οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι μειωμένες, «είμαστε στον πάτο» είπε χαρακτηριστικά ενώ σ’ ότι αφορά τις πληρότητες για τον Οκτώβριο κινήθηκαν στο 75%, καταγράφοντας μείωση 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και -13% σε σχέση με όλο το έτος του 2019.

Σχετικά με τη μέση τιμή δωματίου υπήρξε αύξηση της τάξεως του 13% λόγω της αύξησης των λειτουργικών ειδών και βεβαίως του ενεργειακού. «Μετά τον χειμώνα, δείχνουν καλές προοπτικές για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε ο κ. Μανδρίνος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης επισήμανε πως η Θεσσαλονίκη στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού και γενικότερα του MICE έχει ανέβει θέσεις. Συγκεκριμένα το 2021 η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στην 47η θέση παγκοσμίως και 35η στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Ασλάνη, ο συνεδριακός τουρισμός παρουσιάζει την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ζητάει ωστόσο περαιτέρω ανάπτυξη για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αλέξης Τσαξιρλής υπογράμμισε τη δυναμική με την οποία συνεχίζει τις εκθεσιακές της δράσεις η ΔΕΘ-Helexpo.

Γεύμα σε κρητικό εστιατόριο

Με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην 37η Philoxenia ως Τιμώμενος Δήμος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης και η διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου Δέσποινα Διαλυνά παρέθεσαν γεύμα στη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo, στους συμμετέχοντες στο πάνελ και σε εκπροσώπους ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στο κρητικό εστιατόριο «Χαρούπι» όπου ο σεφ και ιδιοκτήτης του, Μανώλης Παπουτσάκης, και ένας από τους τέσσερις πρεσβευτές της Θεσσαλονίκης στο κομμάτι της γαστρονομίας (σ.σ. Η Θεσσαλονίκη, ήδη από τον Μάρτιο του 2022 ανήκει στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco) ετοίμασε με το γνωστό του πάθος και αγάπη για τα κρητικά προϊόντα και την κρητική κουζίνα πιάτα τα οποία τα παρουσιάζει με πιο σύγχρονη μορφή της κρητικής κουζίνας, «πολύ πιο δημιουργική, χωρίς όμως να χάνει την ουσία της γεύσης» όπως είχε δηλώσει στην υπογράφουσα ο κ. Παπουτσάκης σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Απάκι καρπάτσιο, μελάτοι κρόκοι πάνω σε στάκα με φρέσκια τρούφα, τσιπς από απάκι, φασολάκι και αμύγδαλο, μαραθοπιτάκια, δροσερή σαλάτα με ασκολύμπρους, πορτοκάλι, ψητή γλυκιά κολοκύθα και ρεβύθι, ζεστόπικτο τυρί με θυραμίσιο μέλι και αλάτι Γραμβούσας, χόρτα (μυρώνια, σπανάκι, σέσκουλα, ραδίκια, σέλινο) με βραστή πατάτα, πιπεριά Φλωρίνης και ξύγαλο, κουνέλι στιφάδο με κάστανα και γαμοπίλαφο με ζυγούρι ήταν πιάτα που γευτήκαμε, με τη συνοδεία ενός Sauvignon Blanc με Βιδιανό του Κτήματος Ζαχαριουδάκη.

Χορηγός Επικοινωνίας της 37ης Philoxenia – Hotelia είναι και το Debbiestravel.gr.

*

-Συνέδριο: Αφιερωμένο στις διαφορετικές μορφές του αθλητικού τουρισμού είναι το φετινό συνέδριο που φέρει τον τίτλο «Kαλές πρακτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης σε οικονομικό και τουριστικό επίπεδο». Θα διεξαχθεί το Σάββατο 19/11 στο Περίπτερο 14, ώρες 10.00 – 17.30, και την εναρκτήρια ομιλία του θα την κάνει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.  

-Το πρόγραμμα με τις παράλληλες εκδηλώσεις μπορείτε να το δείτε εδώ

-Στο πλαίσιο της Philoxenia θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμβούλιο προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Παρασκευή 18/11, ώρες 11.00 – 15.00, αίθουσα «Αιμ. Ριάδης»), το 3ο Ελληνο Σερβικό φόρουμ Τουρισμού (Παρασκευή 18/11, ώρες 12.00 – 18.00, Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης», αίθουσα «Ολυμπιάς»), παρουσίαση από τον ΣΕΤΕ μαζί με το ΙΝΣΕΤΕ και την Marketing Greece για τον «Ελληνικό Τουρισμό με το βλέμμα στο 2030» (Παρασκευή 18/11, ώρες 17.00 – 19.00, αίθουσα «Αιμ. Ριάδης») κτλ. ενώ τα εγκαίνια της 37ης Philoxenia – Hotelia θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής 18/11 από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

-Η ΔΕΘ-Helexpo, σε συνεργασία με την ομάδα Greek Instagrammers Events προσκάλεσαν φωτογράφους κάθε επιπέδου (επαγγελματίες ή μη) να στείλουν φωτογραφίες για συμμετοχή σε ανοιχτό διαγωνισμό με θέμα “Philoxenia & Travel”. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας που θα αναδεικνύει τη χώρα μας, ως έναν όμορφο και φιλόξενο ταξιδιωτικό προορισμό και στην έκθεση τελικά συμμετέχουν 87 φωτογράφοι.

-Στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης διεξάγεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ εργασίας από τη Skywalker, όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συνεντεύξεις πρόσληψης προσωπικού με τουριστικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα.

-Η 37η Philoxenia και Hotelia θα αναπτύσσονται στα Περίπτερα 13,14,15 και 9,12.

Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή 18/11 11.00 – 20.00 για εμπορικούς επισκέπτες, Σάββατο 19/11 10.00 – 20.00 για εμπορικούς επισκέπτες και κοινό και Κυριακή 20/11 10.00 – 18.00.

Είσοδος: Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

έκθεση Real Estate Expo North θα αναπτύσσεται στο Περίπτερο 16 και ισχύουν τα ίδια ωράρια που θα λειτουργούν Philoxenia – Hotelia.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα