Εκατόν δέκα (110) χλμ. μέσα από μια υπέροχη διαδρομή, διασχίζοντας χωριά, κάνοντας στάσεις, απολαμβάνοντας τη φύση και το υπέροχο τοπίο. Στη νότια πλευρά του Ολύμπου, η Ελασσόνα, εκτός από την πεζοπορία αναδεικνύει και την ποδηλασία!
«Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο
Κρατάω στο χέρι το κλειδί
Πιάνω το τιμόνι, ο σφυγμός μου δυναμώνει
Το έργο κάπου το ‘χω ξαναδεί…» σιγοτραγουδάμε τους στίχους από το δημοφιλές τραγούδι του Κώστα Μακεδόνα με τίτλο «Το ποδήλατο».
Από τη μια το ποδήλατο αποτελεί μια βιώσιμη και οικολογική επιλογή μετακίνησης, από την άλλη ο ποδηλατικός τουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που συνδυάζει τη σωματική δραστηριότητα με την ψυχαγωγία, την επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό, ενισχύει τις τοπικές οικονομίες.
Μια τέτοια μορφή τουρισμού, τον ποδηλατικό, προωθεί η περιοχή της Ελασσόνας και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας ΑΕΝΟΛ Α.Ε.

Σηματοδότηση 110 χλμ.
Στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές» έχει χαραχθεί και σηματοδοτηθεί μια εξαιρετική διαδρομή 110 χλμ, διάρκειας έως 3 ημέρες, με βαθμό δυσκολίας 1 – 4.
Η διαδρομή κινείται σε επαρχιακό οδικό δίκτυο και περνάει μέσα από χωριά, πεδιάδες, δάση, με ανάβαση, κατάβαση ορεινού όγκου, και τμήμα της διαδρομής συμπίπτει με την ποδηλατική διαδρομή Euro Velo 11.
Η ποδηλατική διαδρομή ξεκινάει από τον Αυχένα Λιβαδίου στη νότια πλευρά του Ολύμπου, έπειτα από 4 χλμ. στρίβει αριστερά για Πύθιο, συνεχίζει για Καλύβια, Σκοπιά, Ολυμπιάδα Σπαρμό.
Στο Πλατανόδασος ξεκινάει η ανάβαση και μέχρι την Κρυόβρυση η απόσταση είναι 11 χλμ.
Η διαδρομή συνεχίζει για Συκαμινέα, Καρυά, Καλλιπεύκη, Γόννους, περνάει μέσα από το χωριό Τέμπη, στρίβει για Ομόλιο, διασχίζοντας το, στρίβει για Παλαιόπυργο και από το Δέλτα του Πηνειού καταλήγει στο Στόμιο.

Η ποδηλατική διαδρομή Καρυά – Γόννοι
Η διαδρομή Καρυά Ολύμπου – Γόννοι 35 χλμ. είναι από τις ωραιότερες που μπορούν να ακολουθήσουν οι ποδηλάτες, και ειδικά τέτοια εποχή που τα χρώματα της φύσης είναι υπέροχα!

Η περιοχή του νότιου Ολύμπου
Η ποδηλατική διαδρομή των 110 χλμ. που έχει χαραχθεί διανύεται από 1 έως 3 μέρες. «Εξαρτάται από το επίπεδο του κάθε ποδηλάτη, εάν είναι αναβάτης σε αγωνιστικό ποδήλατο θα την διανύσει σε μια μέρα, εάν είναι τουριστική ποδηλασία χρειάζεται τρεις μέρες» ενημερώνεται το Debbiestravel.gr από τον Γιάννη Αμαραντίδη, υπεύθυνο διοργανώσεων ποδηλατικών διαδρομών και δραστηριοτήτων.
Στην περιοχή του Ολύμπου ο ποδηλατικός τουρισμός έχει μεγάλες προοπτικές, καθώς είναι στο κέντρο της Ελλάδας. «Μέσα σε μια μέρα, οι ποδηλάτες, το 70%, συνδυάζουν τον Όλυμπο με τα Μετέωρα και μετά συνεχίζουν για Ευρώπη» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Η διαδρομή που έχει σηματοδοτηθεί και περνάει μέσα από τα χωριά, προσφέρει αφενός μια ασφάλεια στον ποδηλάτη, αφετέρου μεταφέρει μια διάδραση μεταξύ του ποδηλάτη και των ντόπιων.
Από την περιοχή του Ολύμπου, περνάνε ετησίως τουλάχιστον 700-800 ποδηλάτες, συνεχίζοντας για τα Μετέωρα. Μέσα από την σηματοδοτημένη διαδρομή των 110 χλμ., στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί. «Κάθε χρόνο ο ποδηλατικός τουρισμός παρουσιάζει αύξηση» επισημαίνει ο κ. Αμαραντίδης.
*
-«Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές» είναι ο τίτλος του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας LEADER του υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Μέτρου 19 του ΠΑΑ, το οποίο επικεντρώνεται στις ορεινές περιοχές τριών εταίρων – του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Λάρισας (ΑΕΝΟΛ Α.Ε.), της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών Α.Ε. (ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε.) και της Γαλλικής Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) του όρους Ventoux.
-Το εν λόγω πρόγραμμα επικεντρώνεται στις ορεινές περιοχές των τριών εταίρων και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή του Ολύμπου, την ορεινή περιοχή στην Βόρειο-Ανατολική πλευρά του Νομού Σερρών και το όρος Ventoux στην Γαλλία, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση μέσα από δραστηριότητες πεζοπορίας και ποδηλατικού τουρισμού και τις 4 εποχές.