Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΤο Αρκοχώρι Νάουσας υποψήφιο σε διεθνή διαγωνισμό για το «Καλύτερο χωριό 2023»

Το Αρκοχώρι Νάουσας υποψήφιο σε διεθνή διαγωνισμό για το «Καλύτερο χωριό 2023»

Τον τίτλο «Best Villages 2023» διεκδικεί το Αρκοχώρι, το πανέμορφο ορεινό χωριό του Δήμου Νάουσας, με την πρόταση φακέλου υποψηφιότητάς του σε διεθνή διαγωνισμό, που υπέβαλε πρόσφατα η δημοτική αρχή Νάουσας προς το υπουργείο Τουρισμού.

Το Αρκοχώρι Νάουσας απέχει μόλις 7 χλμ. από την πόλη της Ημαθίας, είναι χτισμένο στους πρόποδες Βερμίου όρους και ξεχωρίζει για την ομορφιά του, τα πετρόκτιστα σπίτια του, αλλά και για τους φιλόξενους κατοίκους τους, το καλό και ποιοτικό φαγητό του, το κλίμα του.

Πρόσφατα, ο Δήμος Νάουσας υπέβαλλε πρόταση προς το υπουργείο Τουρισμού ώστε το Αρκοχώρι να συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό «Best Villages 2023». Μια πρόταση με την οποία επιδιώκει την περαιτέρω τουριστική ανάδειξη του Αρκοχωρίου, με σεβασμό στην φυσική και πολιτιστική του κληρονομιά και σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Το Αρκοχώρι

Το Αρκοχώρι ή Αρκουδοχώρι πήρε το όνομά του από μια αρκούδα, η οποία στο πέρασμά της άνοιγε μονοπάτια όπου τα νομαδικά κοπάδια οδηγούνταν στις θερινές βοσκές τους. Το Αρκοχώρι είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο λόφους, των Αγίων Αθανασίου και Δημητρίου, κρυμμένο μέσα στο πυκνό δάσος από δρυς, καστανιές και φιλύρες.

Το χωριό εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας το 1646. Οι κάτοικοί του συμμετείχαν με γενναιότητα στην επανάσταση της Νάουσας το 1822, επανδρώνοντας τα επαναστατικά σώματα. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους ενώ προς το τέλος του 19 ου αι. έγινε τσιφλίκι, χάνοντας την πολιτική και την οικονομική του αυτοδυναμία.

Στις αρχές του 20ου αι. ξέσπασε ο Μακεδονικός Αγώνας. Οι ελληνικές ανταρτικές ομάδες έστηναν το λημέρι τους στην δασώδη περιοχή γύρω από το Αρκουδοχώρι. Το 1910 οι αρχηγοί των περισσότερων οικογενειών σύστησαν έναν ιδιόρρυθμο συνεταιρισμό, προκειμένου να εξαγοράσουν το χωριό τους από τον Τούρκο ιδιοκτήτη του. Το 1912 ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Κεντρική Μακεδονία και το Αρκουδοχώρι είναι το μοναδικό ορεινό κεφαλοχώρι της Νάουσας. Στη συνέχεια δοκιμάστηκε σκληρά από τις αλλεπάλληλες πολεμικές περιπέτειες, ιδιαίτερα δε κατά την Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Μεσούντος του τελευταίου οι κάτοικοι παρεπιδημούν στην Νάουσα, όπου εγκαθίστανται στην πλειονότητά τους μόνιμα πια μετά το 1970.

Σήμερα το Αρκοχώρι κατοικείται από ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Οι “Αρκουδοχωρίτες” της Νάουσας συνεχίζουν τις πατροπαράδοτες ασχολίες στο χωριό όπως η υλοτομία, η παραγωγή ξυλοκάρβουνου, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Ωστόσο, από την δεκαετία του 1950 καταγίνονται πια συστηματικά με την οπωροκαλλιέργεια που ευνοείται από το κλίμα και το υψόμετρο, δίνοντας ορεινά προϊόντα εξαιρετικής νοστιμιάς. Στις μέρες μας έχει καταστεί εναλλακτικός τουριστικός προορισμός.

*

-Η επιλογή των φακέλων υποψηφιότητας στη διεθνή διοργάνωση «Best Villages 2023» γίνεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείο Τουρισμού και η τελική επιλογή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

-Πρόσφατα το Αρκοχώρι εντάχθηκε  με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, στο δίκτυο «Αυθεντικών Χωριών της Adrionet Ανδριατικής-Ιονίου», που έχει ως στόχο την προώθηση της διατήρησης των φυσικών και πολιτιστικών αγαθών μιας περιοχής, την προσπάθεια ανάπτυξης με βάση την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, με έμφαση πρωτίστως στην ποιότητα ζωής και ευημερίας του τοπικού πληθυσμού, την ενίσχυση της επισκεψιμότητας κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα