Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΞενάγηση στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Ξενάγηση στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Η τρίτη κατά σειρά δωρεάν ξενάγηση που προσφέρει ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των δωρεάν ξεναγήσεων στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα «Μονοπάτια της Μνήμης» και τα «Μονοπάτια του Σήμερα», ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί ξενάγηση στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση «Από την Άλωση έως τη γέννηση του Κεμάλ», μέσα από το ανατολικό τμήμα της Άνω Πόλης ως το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.

Προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ Ατατούρκ, εκτίθενται στο σπίτι μουσείο (φωτ. Ντ.Χ.)

Ιστορία του σπιτιού εν συντομία

Ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε σε αυτό το σπίτι το 1881. Η τότε διεύθυνση του ήταν οδός Ισλαχχανέ, στην συνοικία Κασίμ Πασά. Αυτό το ιστορικό κτίσμα βρίσκεται επί της σημερινής Οδού Αποστόλου Παύλου στον αριθμό 17, εντός ενός ευρέος οικοδομικού συγκροτήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το Προξενείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. Η διεύθυνση του τελευταίου αναφέρεται ως Αγίου Δημητρίου 151.

Το σπίτι, που χτίστηκε με εντολή του Ιδρύματος (Βακούφι) του Ροδίτη Μιουντερίς Χατζή Μεχμέτ  το 1870, αρχικά πέρασε στην ιδιοκτησία του Ζουχντού Εφέντη, ενώ αργότερα την οικία ιδιοποιήθηκε το ζεύγος του Θεσσαλονικιού Αμπντουλάχ Αγά και της Ουμού Γκιουλσούμ. Ο Αλί Ριζά Εφέντη νοίκιασε το σπίτι αυτό λίγα χρόνια πριν γεννηθεί ο Ατατούρκ. Το δωμάτιο του δευτέρου ορόφου, που βρίσκεται στη νότια πλευρά, είναι το δωμάτιο που γεννήθηκε ο Ατατούρκ. Η οικογένεια του Ατατούρκ κατοίκησε αυτό το σπίτι μέχρι τον θάνατο του Αλί Ριζά Εφέντη το 1888.

Το 1912, το σπίτι μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση βάσει συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι αργότερα αγοράστηκε από μία Ελληνική οικογένεια.  Μεταγενέστερα, το σπίτι αγοράστηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό να αποτελέσει δωρεά στον Ατατούρκ και το κλειδί του σπιτιού δόθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1937 στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Το 2012 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού, το οποίο εφοδιάστηκε εκ νέου  με μια μοντέρνα αντίληψη μουσειολογίας.

Τα υπόλοιπα θα σας τα πουν οι επίσημοι ξεναγοί!

*

-Δηλώσεις για την δωρεάν ξενάγηση της Κυριακής 9/2 γίνονται μόνο τηλεφωνικά στο 6947 852909, το Σάββατο 08/2, και ώρες 12.00 – 13.00. Δεν θα γίνονται δηλώσεις δεκτές, με μηνύματα κειμένου sms, ηχητικά ή μέιλ.

-Καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα