Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΤουριστική προβολή του δήμου Καλαμαριάς και αξιοποίηση της μαρίνας

Τουριστική προβολή του δήμου Καλαμαριάς και αξιοποίηση της μαρίνας

Μια νέα εποχή ξεκινάει για το δήμο Καλαμαριάς στο νομό Θεσσαλονίκης, στόχος του οποίου είναι η τουριστική προβολή και ανάδειξη της περιοχής και του πλούτου της.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Στρατηγικές συνεργασίες με το υπουργείο Τουρισμού, φορείς, ομοσπονδίες, οργανισμούς και ενώσεις, brand name και κάθε είδους εξωστρέφεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του δήμου Καλαμαριάς, για το 2021, με προοπτική τριετίας.

Πίσω από την εκπόνηση του σχεδίου βρίσκεται η εταιρία στρατηγικού μάρκετινγκ Tourism Plus, ιδρυτής της οποίας είναι ο Νίκος Σαπουντζής.

Όπως ο ίδιος δηλώνει «το ‘χτίσιμο’ του προορισμού Καλαμαριά, μέσω της ανάδειξης της περιοχής και του πλούτου αυτής, θα καταστήσει την πόλη αναγνωρίσιμη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο άμεσα στον τουριστικό κλάδο, όσο και έμμεσα, στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.»

Σημείο αναφοράς

Το στρατηγικό σχέδιο που ανέλαβε η Tourism Plus σε συνεργασία με την εταιρία Colibri, περιλαμβάνει την καταγραφή μίας σειράς δράσεων όπως, την συνοπτική αποτύπωση του προορισμού, την οργάνωση λειτουργίας και την δημιουργία επιχειρησιακής ικανότητας της Επιτροπής Εξωστρέφειας και Τουρισμού του Δήμου, την επιλογή και διατύπωση Brand name για το τουριστικό προϊόν της Καλαμαριάς, καθώς και την στρατηγική συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Marketing Greece, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Οργανισμό Τουρισμού και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών και τις συνέργειες.

Το στρατηγικό σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

Α. Συνοπτική αποτύπωση του προορισμού Καλαμαριά

Β. Διαβούλευση με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις – Οργάνωση λειτουργίας της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Εξωστρέφειας του Δήμου

Γ. Επιλογή και διατύπωση Brand name και λογότυπου για το τουριστικό προϊόν της Καλαμαριάς

Δ. Στρατηγικό πλαίσιο δράσεων – Διαχείριση προορισμού με υποκατηγορίες όπως ανταγωνιστικότητα του προορισμού, επιλογή αγορών στόχων, προφίλ καταναλωτών – περιηγητών, προτεινόμενες δράσεις (συνεργασία με φορείς, συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, ταξίδια εξοικείωσης, γνωριμία της περιοχής στους γενικούς προξένους που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη κτλ.).   

Σ’ ότι αφορά τη διάρκεια του έργου, ξεκινάει τον τρέχων μήνα (Φεβρουάριος 2021) και θα ολοκληρωθεί και παραδοθεί συνολικά το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου.

Οι τρεις πρώτες φάσεις (Α,Β,Γ) θα παραδοθούν έως το τέλος του Μαρτίου 2021 και η τέταρτη (Δ’) φάση έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Σημείο αναφοράς

Το στρατηγικό πλάνο για το δήμο Καλαμαριάς θα συνταχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός, ο αθλητικός κ.ά.

Η Καλαμαριά με το υπέροχο παραλιακό της μέτωπο, την μαρίνα, την πλαζ, το Κυβερνείο, το στρατόπεδο Κόδρα, το μουσείο φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», το ιστορικό αρχείο, το προσφυγικό της παρελθόν, τη γαστρονομία της, την αγορά της, τα πολιτιστικά της δρώμενα που αποτελούν θεσμό, τις αθλητικές και ναυταθλητικές της εγκαταστάσεις και τη διασκέδαση που προσφέρει, πρωτοπορεί και βγαίνει μπροστά σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Διαγωνισμός για παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς

Έως τις 11 Μαΐου 2021 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία που προχώρησε πρόσφατα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς.

Συγκεκριμένα, το Ταιπεδ προσκαλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένων (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Καλαμαριάς, για περίοδο κατ’ ελάχιστο 35 ετών.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι η μαρίνα Καλαμαριάς βρίσκεται στη θέση «Αρετσού», εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 100.000 τ.μ. και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού άνω των 380 σκαφών, μήκους έως 50 μ. Η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας καλύπτει έκταση της τάξεως των 78.000 τ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα