Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΗ Θεσσαλονίκη κάνει… άλματα στον συνεδριακό τουρισμό

Η Θεσσαλονίκη κάνει… άλματα στον συνεδριακό τουρισμό

Ανεβαίνει η Θεσσαλονίκη σ’ ότι αφορά τον συνεδριακό τουρισμό και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς  Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων, κατατάσσεται στην 42η θέση παγκοσμίως και στην 26η στην Ευρώπη.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Θεαματική είναι η άνοδος της Θεσσαλονίκης, καθώς κατάφερε να αναρριχηθεί στην 42η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για τον συνεδριακό τουρισμό από την 73η θέση στην οποία βρισκόταν το 2022 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του International Congress & Convention Association (ICCA).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων 30 προορισμών καταλαμβάνοντας την 26η θέση, σημειώνοντας άνοδο 25 θέσεων σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς.

Η Διεθνής  Ένωση Συνεδρίων και Συναντήσεων – International Congress & Convention Association (ICCA) δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στην κατάταξη πόλεων και χωρών για το έτος 2023. Το Thessaloniki Convention Bureau, μέλος της ICCA, λαμβάνει την ενημέρωση και τα συνολικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για τη θέση της Θεσσαλονίκης στη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης IMEX 2024 στη Φρανκφούρτη, τα διεθνή συνέδρια που φιλοξένησε η Θεσσαλονίκη το 2023 και πληρούν τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων – International Congress & Convention Association  (ICCA) ανέρχονται στα 45 έναντι 26 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 73 %.

Σύμφωνα με την έκθεση της ICCA, στα 45 αυτά διεθνή συνέδρια συμμετείχαν 11.904 άτομα. Το οικονομικό αποτύπωμα από την διοργάνωση τους είναι ισχυρό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 19 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο και ανά διοργάνωση υπολογίστηκε στα 1.557,18 ευρώ.

«Η εξαιρετική επίδοση της Θεσσαλονίκης στη παγκόσμια Βιομηχανία των Συναντήσεων είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου και λεπτομερούς σχεδιασμού και της απρόσκοπτης και αποδοτικής υλοποίησης του, που περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις οι οποίες εκτελούνται με ακρίβεια, επαγγελματισμό και τεχνογνωσία. Με κύριο μοχλό το Thessaloniki Convention Bureau η πόλη «ανεβαίνει», αναπτύσσεται και τοποθετείται ψηλά στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη» δήλωσε ο Δημήτρης Γανίτης, Managing Director του Thessaloniki Convention Bureau.

400 συνέδρια

Σύμφωνα με την καταγραφή της συνολικής ετήσιας συνεδριακής δραστηριότητας από το Thessaloniki Convention Bureau (TCB) το οποίο αποτελεί μέλος της ICCA, ο συνολικός αριθμός των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη το έτος 2023 ξεπέρασαν τα 400, με τους συμμετέχοντες να ανέρχονται στους 75.000.

Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως προτιμάται ως προορισμός διεξαγωγής συνεδρίων από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και πεδίων όπως ιατρικά (25%), τεχνολογίας (20%) και επιστημονικά (16%).

Σε δηλώσεις του για την επίδοση της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Πρόδρομος Μοναστηρίδης ανέφερε: «Η εντυπωσιακή άνοδος της Θεσσαλονίκης είναι η αναγνώριση μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται από το Thessaloniki Convention Bureau για την ανάδειξη και καθιέρωση της πόλης στην παγκόσμια συνεδριακή και τουριστική αγορά. Το Thessaloniki Convention Bureau στηριζόμενο κατά κύριο λόγο στις δικές του δυνάμεις και στην υποστήριξη των μελών του προβάλλει δυναμικά και πολυεπίπεδα τον προορισμό σε διεθνές επίπεδο, διεκδικεί συνέδρια και εκδηλώσεις υψηλού προφίλ ενισχύοντας την οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η στρατηγική συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την κοινή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές συνεδριακές εκθέσεις και κυρίως με τις εκδηλώσεις εξωστρέφειας Connect Tourism & Travel Event I Thessaloniki και Connect on Tour συνέβαλε σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα του προορισμού».

Όπως ο ίδιος επισήμανε, το TCB έχει φέρει τη Θεσσαλονίκη μεταξύ των κορυφαίων προορισμών του κόσμου και η αξιοσημείωτη αυτή επίδοση αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία, «την οποία προκειμένου να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε περαιτέρω, θα χρειαστούμε τη συνεργασία και την καθολική υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων».

*

-Από την ίδρυση του Thessaloniki Convention Bureau το 2014, η θέση της Θεσσαλονίκης στη διεθνή κατάταξη της ICCA έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

-Το 2013 η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στη θέση 111 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη θέση 219 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2023 καταλαμβάνει την 26η θέση στην Ευρώπη και την 42η θέση παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα