Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΤα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ιορδανίας στην ελληνική αγορά

Τα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ιορδανίας στην ελληνική αγορά

Με στόχο την προώθηση των θρησκευτικών προσκυνημάτων της φιλήσυχης Ιορδανίας στην ελληνική αγορά καθώς και η ενημέρωση στους εμπλεκόμενους του τουρισμού πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.

Ημερίδα που αφορούσε τον προορισμό Ιορδανία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου) σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενημέρωση του τουριστικού κόσμου της πόλης, σχετικά με τον προορισμό και τις δυνατότητες που έχει.

Η ημερίδα με τίτλο «Ιορδανία: Ένας ιστορικός, πολιτιστικός και θρησκευτικός προορισμός», η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Τουρισμού Ιορδανίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού Ιορδανίας και σε συνεργασία με την Πρεσβεία Ιορδανίας, της Επίτιμου Προξένου της Θεσσαλονίκης Δέσποινας Μαντά και της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΤΓΜ-Θ), προκάλεσε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων τουριστικών πρακτόρων, καθηγητών της Θεολογίας, προξένων άλλων χωρών, δημοσιογράφων κτλ.

Όαση σταθερότητας

«Δεν είναι τυχαίο ότι το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας έχει χαρακτηριστεί ως μια ‘όαση σταθερότητας’, καθώς βρίσκεται στην καρδιά του αραβικού κόσμου, στη Μέση Ανατολή» ανέφερε στη σύντομη ομιλία της η πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη Δέσποινα Μαντά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ιορδανία έχει εξελιχθεί σε πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας της περιοχής, με τον τουρισμό να κρατάει τα ηνία της οικονομίας της, καθώς είναι μια χώρα που έχει χτιστεί πάνω στην ιστορία της περιοχής της.

«Το προξενείο της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Πρεσβεία στην Αθήνα, υποστηρίζει την προσπάθεια των φορέων, αντίστοιχα και των δυο χωρών, για την ανάπτυξη των τουριστικών και επιχειρηματικών σχέσεων» τόνισε, κλείνοντας την ομιλία της η κα. Μαντά.

Η πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη Δέσποινα Μαντά

Θέληση για προώθηση του προορισμού

Με στόχο την ανάδειξη του προορισμού και τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες, ο πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ Βύρων Θεολόγης, στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε ότι «υπάρχουν τρεις αεροπορικές εταιρίες, υπάρχουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, τα ξενοδοχεία, απομένει η θέληση για να αναδείξουμε τον προορισμό και να γίνει  μια νέα αρχή».

Ο πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ Βύρων Θεολόγης

Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

Στην αρμονική συνύπαρξη Ορθοδόξων Χριστιανών και μουσουλμάνων, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας ΣΣ. Βενέδικτος, λέγοντας ότι στο Αμμάν – την πρωτεύουσα της Ιορδανίας- υπάρχουν 9 ενορίες, «όπου χτυπούν οι καμπάνες, κάνουμε εκκλησιαστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις, περιφορές επιταφίων, ενώ για να χτίσουμε μια εκκλησία ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, μας παρέχει τη σχετική άδεια έγκρισης –αφορολόγητη- μέσα σε μία εβδομάδα».

Ο Σεβασμιώτος έκανε αναφορές στα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ιορδανίας, πολλά από τα οποία αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη. Η Κοιλάδας της Ιορδανίας, αναφέρεται επίσης στο Βιβλίο της Γένεσης ως «Κήπος του Θεού» ή «Κήπος της Εδέμ». Έγιναν αναφορές για τους θρησκευτικούς προσκυνηματικούς προορισμούς που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, όπως αυτοί των περιοχών του Βαπτίσματος, Tal Mar Elias, Mukhawer, Anjara, Μάνταμπα και Nebo.

Επισημάνθηκε, ότι αυτό φαίνεται με την παρουσία εκκλησιών, παρεκκλησιών και μοναδικών ψηφιδωτών όπως αυτά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα οποία απεικονίζονται ο χάρτης των Αγίων Τόπων. Ακόμη, στον λόφο του Προφήτη Ηλία βρίσκεται η σπηλιά από όπου ανέβλυζε νερό και ήταν ο χώρος στον οποίο λέγεται ότι διέμενε και βάπτιζε ο Ιωάννης, όπως και το βαπτιστήριο του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Τέλος η κατανυκτική θέα του όρους Nebo που όπως καταγράφεται στην Αγία Γραφή εκεί ο Μωυσής είδε για πρώτη φορά τη Γη της Επαγγελίας.

Αεροπορική σύνδεση με τρεις εταιρίες

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ιορδανίας σε φορείς και τουριστικούς πράκτορες της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η αεροπορική απευθείας σύνδεση, τόσο με Αθήνα όσο και με Θεσσαλονίκη.

Από Αθήνα υπάρχει σύνδεση τόσο με τον Αμμάν όσο και με την Ακαμπα – στο νότιο τμήμα της χώρας- με τρεις αεροπορικές εταιρίες, ενώ και από Θεσσαλονίκη υπάρχει σύνδεση με την πρωτεύουσα – το Αμμάν- με εταιρία χαμηλού κόστους.

Διπλασιασμός επισκεπτών

Ο υπεύθυνος του θρησκευτικού τμήματος από τον Οργανισμό Τουρισμού Ιορδανίας Amer Al- Twal, ανέφερε, ότι υπήρξε διπλασιασμός Ελλήνων επισκεπτών στην χώρα τους, για το 2019, σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση 98,4% με 6.386 επισκέπτες από Ελλάδα προς Ιορδανία, έναντι 3.218 για το 2018.

Επισήμανε, ότι πέρα του θρησκευτικού ενδιαφέροντος με το βαπτιστήριο του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, τα προσκυνηματικά αξιοθέατα κτλ., η Ιορδανία, παρουσιάζει και ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, για περιπέτεια και δραστηριότητες στην έρημο, για τουρισμό υγείας και ευεξίας στη Νεκρά θάλασσα, για διασκέδαση, γαστρονομία, θαλάσσιο τουρισμό για καταδύσεις στην Ερυθρά θάλασσα κτλ.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με εκτενή παρουσίαση της περιοχής του Ιορδάνη ποταμού από τον γενικό διευθυντή της Επιτροπής του Ιορδάνη ποταμού και αρχαιολόγου Rustom Mkhjian.

*

-Η επίσημη αποστολή, η οποία αποτελείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλαδελφείας ΣΣ. Βενέδικτο, τον διευθυντή Επιτροπής Ιορδάνη Ποταμού Rustom Mkhjian, τον διευθυντή μάρκετινγκ  του Οργανισμού Τουρισμού Ιορδανίας Ahmad Al Hmoud και τον υπεύθυνο θρησκευτικού τουρισμού Amer Al- Twal, και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού Ιορδανίας και τη συνεργασία με την Πρεσβεία Ιορδανίας και της Επίτιμου Προξένου της Θεσσαλονίκης Δέσποινας Μαντά, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η πρόξενος Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη Δέσποινα Μαντά με την αποστολή των στελεχών από τον Οργανισμό Τουρισμού Ιορδανίας

-Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισημαίνοντας ότι «ο τουρισμός είναι ένας βασικός αναπτυξιακός παράγοντας που μπορεί να σε βγάλει από το τέλμα».

-Να σημειώσουμε ότι με το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε cocktail στο roof garden του ξενοδοχείου, με την πισίνα και την πανοραμική θέα στην πόλη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα