Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΟ αριστουργηματικός Ερωτόκριτος στο Μέγαρο Μουσικής

Ο αριστουργηματικός Ερωτόκριτος στο Μέγαρο Μουσικής

Κεντρικό του θέμα, ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα. Η πολυαναμενόμενη παράσταση έρχεται και στη Θεσσαλονίκη.

Την κρητική διάλεκτο και τον χαρακτηριστικό ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο κρατάει στον «Ερωτόκριτο», ο διακεκριμένος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, ο οποίος έγραψε το λιμπρέτο με βάση το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Η πολυαναμενόμενη παράσταση, που εγκαινίασε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στην Αθήνα αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για μόνο τρεις βραδιές, 9, 10 και 11 Μαρτίου 2018.

Την κρητική διάλεκτο και τον χαρακτηριστικό ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο κρατάει στον «Ερωτόκριτο», ο διακεκριμένος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, ο οποίος έγραψε το λιμπρέτο με βάση το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου

Ο Δημήτρης Μαραμής για τη μουσική συνδύασε μοναδικά το ελληνικό παραδοσιακό και έντεχνο τραγούδι με την τζαζ και την μπλουζ. Έτσι, αξιοποιεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο ένα από τα εμβληματικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και προσφέρει ένα σημερινό αλλά και διαχρονικό έργο, θέτοντας τις βάσεις για ένα νέο είδος μουσικού θεάτρου, για ένα ελληνικό μιούζικαλ.

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου συμβάλλει καθοριστικά σ’ αυτή την κατεύθυνση ενός μοντέρνου θεάματος που όμως πατά γερά στις αρχετυπικές ρίζες της παράδοσης.

Ο Ερωτόκριτος θα ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 9, 10 και 11 Μαρτίου

Ο Ερωτόκριτος

Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα. Αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην κρητική διάλεκτο, των οποίων οι τελευταίοι δώδεκα αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.

Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο, που στο έργο αναφέρεται μόνο ως Ρωτόκριτος ή Ρώκριτος, και την Αρετούσα, και γύρω από αυτό περιστρέφονται και άλλα θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο.

Μαζί με την Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση είναι τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας την περίοδο της Βενετοκρατίας. Ο Ερωτόκριτος πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει δημοφιλές κλασικό έργο, χάρη και στην μελοποίησή του από τον Χριστόδουλο Χάλαρη και την ερμηνεία του από το Νίκο Ξυλούρη.

*

-Ο Ερωτόκριτος θα ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ (Κτίριο Μ1, Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

-Οι τιμές των εισιτηρίων είναι στα 30 ευρώ, 26 ευρώ, 22 ευρώ, 16 ευρώ (μειωμένο 14 ευρώ), 14 ευρώ. Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια. Πληροφορίες – προπώληση στο τηλ. 2310 895938/9.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα