Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΗπειρωτική ΕλλάδαΚεντρική ΜακεδονίαΗ Νάουσα «πίνει» Ξινόμαυρο και γιορτάζει!

Η Νάουσα «πίνει» Ξινόμαυρο και γιορτάζει!

«Νάουσα, Πόλη του Οίνου», ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, οινογνωσίες, επισκέψεις σε οινοποιεία, ημερίδες και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το κρασί!

ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Για άλλη μια χρονιά, οι οινόφιλοι δίνουν ραντεβού στη «ΝΑΟΥΣΑ, ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ», στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, με επίκεντρο, για φέτος, τον οινοτουρισμό.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στη Νάουσα, ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, ο οποίος απαρτίζεται από 20 μέλη – παραγωγούς, διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στο κτήριο «ΕΡΙΑ».

Ο οινοτουρισμός θα βρίσκεται στο επίκεντρο του τριημέρου εκδηλώσεων, στοχεύοντας στην ανάδειξή του, ενώ παράλληλα, ημερίδες και παρουσιάσεις θα αναδείξουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τις υποδομές της Νάουσας αλλά και τις συνέργειες και φυσικά το μοναδικό Ξινόμαυρο, την τοπική ποικιλία της περιοχής, η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται στους ΠΟΠ οίνους της Νάουσας.

7-9 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι οινικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης “Νάουσα, Πόλη του Οίνου”

Όλη η πόλη θα γιορτάζει!

Μαζί με τον οικοδεσπότη Σύνδεσμο Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, όλη η πόλη θα κινείται στο ρυθμό της γιορτής του Ξινόμαυρου.

Θα υπάρχουν ειδικά μενού και προσφορές από τα τοπικά εστιατόρια και wine bars, αλλά και ειδικές τιμές από επιλεγμένα ξενοδοχεία για τους οινόφιλους που θα επισκεφτούν την πανέμορφη Νάουσα.

Το τριήμερο θα κλείσει με την περιήγηση στα οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, τα οποία θα προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και ειδικές εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, Καλωσόρισμα στο εξωτερικό χώρο του «ΕΡΙΑ», με ζεστή σούπα και Ξινόμαυρο, αλλά και έναν αναπάντεχο συνδυασμό της αγαπημένης ερυθρής ποικιλίας με τον καφέ. Κόστος συμμετοχής 4 ευρώ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ώρες 10.30 – 20.30 Κεντρική γευστική δοκιμή στο «ΕΡΙΑ», Παράλληλες εκδηλώσεις «Νάουσα 6×6» ώρες 11.00 – 12.00, Έξι παραδοσιακά είδη Ναουσαίικης πίτας, έξι ετικέτες Ξινόμαυρου Νάουσας σε ένα απολαυστικό γαστρονομικό κάλεσμα με τους Δημήτρη Μάντσιο (πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας) και Χριστόφορο Γεωργιάδη από το Οινοποιείο ΑΡΓΑΤΙΑ. Κόστος συμμετοχής 15 ευρώ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο). «Ξινόμαυρο 2018 σε επίσημη πρώτη» ώρες 13.00- 14.00, Πρώτη ευκαιρία δοκιμής της νέας σοδειάς της Νάουσας με τον Γιώργο Διαμαντάκο από το Κτήμα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ. Κόστος συμμετοχής 7 ευρώ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο). «Οι χορηγοί παρουσιάζουν» ώρες 14.00 – 15.00, Kαινοτόμα προϊόντα – έρευνα – αξιόπιστη παροχή – νέες ιδέες – συσκευασία, για την αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση του Ξινόμαυρου, είσοδος ελεύθερη. «Τοπική κουζίνα & Ξινόμαυρο Νάουσας» ώρες 16.00 – 17.00, Το πάντρεμα των γεύσεων και του κρασιού σε ένα ταξίδι στην παράδοση και την κληρονομιά της Νάουσας. Αρμονικοί συνδυασμοί πέντε πιάτων και πέντε ετικετών Ξινόμαυρου με μαέστρους τον Βασίλη Λαφάρα, ιδιοκτήτη εστιατορίου “4 ΕΠΟΧΕΣ” και Κωστή Δαλαμάρα από το Οινοποιείο ΔΑΛΑΜΑΡΑ. Κόστος συμμετοχής 20 ευρώ (απαιτείται ειδικό εισιτήριο).

Ημερίδα «Η Νάουσα από το 1906 έως σήμερα», ώρες 17.00 – 20.30, Αίθουσα Διαλέξεων «ΕΡΙΑ».

Χαιρετισμοί επισήμων, ώρες 17.00 – 17.10, Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, Προέδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών & Οινοποιών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης. «Η Αμπελοοινική Νάουσα του 1906» ώρες 17.10 – 18.00. «Τόσα μακριά, και όμως τόσο κοντά» ώρες 18.00 – 20.30, Προβολή ντοκιμαντέρ του Βαλάντη Λιόλιου, «Νάουσα – Krems An Der Donau: Δυο πόλεις, Ελλάδα και Αυστρία. Ένα οδοιπορικό – σύγκριση (Κρασί, ÒκαζάνιαÓ, Heurigens, βιομηχανική κληρονομιά)». «Βραβείο κοινού», ώρα 20.30, Οι ψήφοι του κοινού από την τυφλή γευσιγνωσία της μέρας καταμετρώνται και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πιο δημοφιλή ετικέτα και δύο τυχερούς που κερδίζουν υπογεγραμμένες από τους παραγωγούς φιάλες κρασιού.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, ώρες 11.00 – 18.00 Κεντρική γευστική δοκιμή στο «ΕΡΙΑ»,

Αφιέρωμα «Οινοτουρισμός στη Νάουσα – Πρωταγωνιστής του θεματικού τουρισμού», ώρες 11.00 – 13.00, με ενότητες «Οινοτουρισμός στον κόσμο, στην Ελλάδα και στη Νάουσα», «Η Νάουσα του αύριο», «Νάουσα, ιστορία, γεύση, πολιτισμός». Workshop ώρες 13.00 – 14.00.

Περιήγηση στα οινοποιεία, ώρες 11.00 – 19.00. Βραβείο κοινού», ώρα 18.00, Οι ψήφοι του κοινού από την τυφλή γευσιγνωσία της μέρας καταμετρώνται και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πιο δημοφιλή ετικέτα και δύο τυχερούς που κερδίζουν υπογεγραμμένες από τους παραγωγούς φιάλες κρασιού.

*

-Ο Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος απαρτίζεται από 20 μέλη – παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΠ ζώνη της Νάουσας.

-Ως αποστολή του Συνδέσμου είναι η ανάληψη δι-επαγγελματικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στρατηγικά στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προώθηση των οίνων της ζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία του Ξινόμαυρου και στους ΠΟΠ οίνους της Νάουσας.

-Η δράση «Νάουσα, Πόλη του Οίνου» θα πραγματοποιηθεί 7-9 Δεκεμβρίου, στη Νάουσα, και η γενική είσοδος για το τριήμερο κοστίζει 5 ευρώ. Το ειδικό πακέτο που περιλαμβάνει γενική είσοδο και παρακολούθηση όλων των παράλληλων εκδηλώσεων που απαιτείται ειδικό εισιτήριο κοστίζει 40 ευρώ. Κρατήσεις στο naoussawinecity@gmail.com και στο τηλέφωνο 6938 250088 (Ελπίδα Παλαμίδα).

-Όσον αφορά την περιήγηση στα Οινοποιεία, θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς σας από το wine bus, που θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών σε προσιτή τιμή.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη Σταύρο Ζάχο και διαμορφώστε την διαδρομή σας (τηλ. 697 419 0600, zaxosstauros@hotmail.gr).

-Πεζοπορία για μικρούς και μεγάλους στους αμπελώνες με την trigiro, 11:00 – Σημείο συνάντησης στο Οινοποιείο Χρυσοχόου, Πεζοπορία μέσα στους αμπελώνες- περίπου 1 ώρα, εύκολη διαδρομή, Ξενάγηση και οινογνωσία στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη και παιχνίδι για τα παιδιά, Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ/ενήλικα και 5 ευρώ/παιδί, Πληροφορίες www.trigiro.com/npo, Kρατήσεις 6978 110441).

– «Βόλτα στην Παράδοση της Νάουσας», περπατήστε δίπλα από το ποτάμι, και θα συναντήσετε το διατηρητέο κτίριο Υδρόμυλος «Μάκη». Eκεί βρίσκεται το σπίτι του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες». Μυηθείτε στο ξεχωριστό έθιμο και ξεναγηθείτε στον παλαιότερο μύλο της Νάουσας. Επικοινωνία: Άρης Τόσσιος 697 924 0324, Ώρες επισκέψεων: Σάββατο & Κυριακή 19:30-21:30.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα