Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαPress Trips/ΣυνεντεύξειςΕπάγγελμα – Συνοδός τουριστικών εκδρομών!

Επάγγελμα – Συνοδός τουριστικών εκδρομών!

Με ‘φορτωμένα’ και απαιτητικά προγράμματα, με ώρες πολλές και μέρες μακριά από το σπίτι, με αρκετά έξοδα μετακινήσεων και ισχυρή δόση ευθύνης απέναντι στα γκρουπ. Συνοδός τουριστικών εκδρομών, ένα επάγγελμα, που αν δεν το αγαπάς, απλά, δεν το κάνεις!

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

«Είναι ένα επάγγελμα που μας κρατάει μακριά από τα σπίτια μας, τα έξοδα των μετακινήσεων και της διατροφής είναι αρκετά και σε κάποιες χώρες πολύ ακριβά. Μην αναρωτηθείς μετά την απάντησή μου, γιατί εξασκώ αυτό το επάγγελμα, γιατί το αγαπάω!» αναφέρει αφοπλιστικά στο debbiestravel.gr η Όλγα Μπαντή, ελεύθερη επαγγελματίας, στο κομμάτι των συνοδών σε οργανωμένες τουριστικές εκδρομές.

Την Όλγα Μπαντή, την γνωρίζουμε από τον χώρο του ταξιδιωτικών πρακτόρων, της Θεσσαλονίκης, και γενικότερα, της Βορείου Ελλάδας, ως εργαζόμενη σε διάφορα πόστα ταξιδιωτικών γραφείων και νυν συνοδό σε τουριστικές εκδρομές, ήδη από το 2000.

«Είναι ένα επάγγελμα που αγαπώ και το επέλεξα επειδή μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι ο εαυτός μου!» αναφέρει χαρακτηριστικά στο debbiestravel.gr.

Η γνώση δε σταματάει ποτέ!

-Αγαπητή Όλγα, παρακολουθώντας σε, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διαπιστώνουμε, ότι καθημερινά -εάν όχι καθημερινά, σχεδόν- βρίσκεσαι και σε διαφορετικό μέρος. Να μας αναφέρεις τα θετικά και τα αρνητικά της υπόθεσης!

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας σχετικά με το επάγγελμά μου. Τα θετικά του επαγγέλματος για μένα είναι πολλά! Μέσα από τη δουλειά γνωρίζω πολλούς ανθρώπους όπου από τον καθένα έχω και κάτι να μάθω. Βρίσκομαι για ώρες ή για μέρες σε διάφορα μέρη και τα απολαμβάνω. Η γνώση δε σταματάει ποτέ’ όσες φορές και να πάω σ’ έναν προορισμό πάντα θα ανακαλύψω κάτι που δεν ξέρω και κάτι που θα μάθω!

Το αρνητικό του επαγγέλματος είναι ένα και έχει μεγάλο τίμημα: η προσωπική ζωή! 

-Ποια θεωρείς ότι είναι η καλύτερη εποχή για να ταξιδεύεις / συνοδεύεις γκρουπ;

Η κάθε εποχή έχει τη χάρη της, συγκεκριμένα όμως στην Ευρώπη το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι εποχές με τις πιο ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Ένα ταξίδι όμως στην Κεντρική Ευρώπη το χειμώνα και δη την περίοδο των εορτών είναι μοναδική εμπειρία. 

-Ποιο γκρουπ σ’ ευχαριστεί περισσότερο να συνοδεύεις και γιατί; Είναι παιδιά,  ένα σχολικό γκρουπ, ενήλικες, άνθρωποι Τρίτης Ηλικίας;

Με κριτήριο την κατηγορία των γκρουπ, θα πω ότι προτιμώ των ενηλίκων’ είναι μια ομάδα επιβατών που οι περισσότεροι έχουν ταξιδέψει αρκετά, μιλούν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα και μπορούν να κινηθούν πιο άνετα σε σχέση με ένα γκρουπ επιβατών Τρίτης ηλικίας. Όμως η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας των επιβατών κάνουν τη δουλειά μου εύκολη ή δύσκολη και αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία των επιβατών.

Ωραίες, συγκινητικές στιγμές!

-Να μας διηγηθείς κάποια στιγμή, ένα γεγονός που θα έχεις να το θυμάσαι, συνοδεύοντας κόσμο.

Έζησα πολλές ωραίες και συγκινητικές στιγμές, αυτή όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι όταν πριν απόδέκα περίπου χρόνια, ένας ηλικιωμένος κύριος από το γκρουπ βρήκε το πατρικό του σπίτι στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Το οποίο ήταν σχεδόν όπως το άφησαν οι γονείς του και του το είχαν περιγράψει. 

-Ποιο είναι εκείνο το μέρος που σ’ έχει συναρπάσει, που σου έχει μείνει, και για ποιο λόγο;

Πολύ δύσκολη ερώτηση! Πολλά μέρη με έχουν συναρπάσει! Ο κάθε τόπος έχει κάτι να μας δώσει, έχει την ιστορία του και τον πολιτισμό του. Όσο μιλάμε όμως περνάνε από μπροστά μου όλες οι χώρες που επισκέφθηκα, η Κούβα και η Ινδία.

 Η Ελλάδα είναι πανέμορφη!

– Ελλάδα ή εξωτερικό; Και γιατί;

Η Ελλάδα είναι πανέμορφη, έχει πολλά και διαφορετικά τοπία. Οφείλουμε να γνωρίσουμε τη χώρα μας και την ιστορία της.

Θα ήθελα, οι Έλληνες να είχαν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, να είχαν επισκεφθεί τη Μονεμβασιά και την Παλιά πόλη της Ρόδου, και μετά το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία.

Όμως, σήμερα ορισμένες φορές είναι πιο φθηνά να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό με μια οργανωμένη εκδρομή από τουριστικό γραφείο, παρά στην Ελλάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα