Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Στάζει μέλι… Αρναίας!

Με τόσες σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις, σκέφτεστε τίποτα καλύτερο, από το μέλι της Αρναίας;!

Αποσπώντας αυτήν τη φορά ακόμη μεγαλύτερη διάκριση και 2 great taste awards, το μέλι Αρναίας, το οποίο συνθέτει γαστρονομική ταυτότητα (brand name) για τον παραδοσιακό οικισμό της Χαλκιδικής, αποδεικνύει ότι η επένδυση στην ποιότητα αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλιση απόδοσης και επιτυχίας.

Μετά την περσινή του διάκριση με ένα great taste award, το μέλι Αρναίας βραβεύθηκε εκ νέου φέτος στη Μ. Βρετανία από το θεσμό Great Taste της διάσημης συντεχνίας Guild of Fine Food, που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το φαγητό και το ποτό.

Ο Δημήτρης Γεωργάκας, τοπικός παραγωγός και δημιουργός αυτής της νέας επιτυχίας σημειώνει: «φέτος είμαι διπλά περήφανος, γιατί δεν επαναπαύθηκα στην περσινή πρωτιά αλλά εντατικοποίησα την προσπάθεια και πέτυχα μοναδική ποιότητα, δημιουργώντας παράλληλα νέα προϊόντα μελιού».

Ο διαγωνισμός

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 12.366 προϊόντα από ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από 500 ειδικευμένοι κριτές και συντάκτες γαστρονομικών εκδόσεων επιδόθηκαν σε «τυφλές δοκιμές», οι οποίες διήρκεσαν 62 ολόκληρες ημέρες – από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2017.

Εκατόν εξήντα πέντε από αυτά απέσπασαν 3 αστέρια – τη μεγαλύτερη διάκριση, 1.011 βραβεύθηκαν με 2 αστέρια και 3.171 με ένα αστέρι!

Σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς αναφορές, η διάκριση στον εν λόγω διαγωνισμό σημαίνει ότι το προϊόν που ξεχώρισε διαφοροποιείται ποιοτικά από αντίστοιχα προϊόντα και διαθέτει μια αξιόπιστη σφραγίδα έγκρισης βασισμένη στην υπέροχη γεύση και όχι απλά στην εμπορία.

Δίκτυο Διαδρομών Μελιού

Ένα αξιόλογο Δίκτυο Διαδρομών Μελιού έχει δημιουργήσει ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής, δηλαδή από τα Βράσταμα μέχρι την Αρναία, την Ολυμπιάδα, το Στρατώνι, την Ιερισσό και την Ουρανούπολη.

Μέσω του Δικτύου οι επισκέπτες λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής του προϊόντος, δοκιμάζουν τις ποικιλίες του τοπικού μελιού, παρακολουθούν τρόπους παραγωγής κεριού, ενημερώνονται για τη χρήση του στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική και παράλληλα συμμετέχουν σε γαστρονομικά μαθήματα με επίκεντρο το μέλι και τη μουντοβίνα, η οποία παράγεται στην Αρναία. (σ.σ. η μουντοβίνα αποτελεί εξαιρετικό απόσταγμα μελιού και προϊόν Π.Ο.Π.).

Φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου

*

-Το συγκεκριμένο γαστρο-τουριστικό πρόγραμμα αποτελεί επίσης μέρος του project με τίτλο «Τρία Πράσινα Βουνά», το οποίο βραβεύθηκε από τα Tourism Awards 2016 με το χρυσό βραβείο ποιότητας στην κατηγορία «Αγροτουρισμός», ενισχύοντας στην πράξη το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής και δημιουργώντας ένα από τα ελάχιστα κερδοφόρα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

– Από Θεσσαλονίκη η Αρναία απέχει 72 χλμ. Ακολουθείτε το δρόμο για Πολύγυρο και λίγο μετά τον Άγιο Πρόδρομο (χωριό που φημίζεται για τα σουβλάκια του!) θα συναντήσετε πινακίδα για την γραφική Αρναία. Ο ιστορικός οικισμός της διακρίνεται με τα γραφικά δρομάκια, τα παραδοσιακά σπίτια με τα χαρακτηριστικά σαχνισιά, τα μουσεία του, τις εκκλησίες μεταξύ των οποίων του Αγίου Στεφάνου κ.ά.

Στον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας (Φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

-Διάφανα χρυσαφένιο, λαχταριστό, υπέροχα ευωδιαστό, πλούσιο σε γεύση, ιχνοστοιχεία και θρεπτικές ουσίες, το βιολογικό μέλι Αρναίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο νόστιμα του είδους. Οι μελισσοκόμοι της πόλης δουλεύουν καθημερινά στις πλαγιές του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Βουνού, συλλέγοντας ό,τι οι μέλισσες με πείσμα δημιουργούν, ώστε να μπορείτε να προμηθεύεστε σε αφθονία αγνό μέλι, μελισσοκερί, βασιλικό πολτό και το μοναδικό τσίπουρο από μέλι, δηλ. την ονομαστή μουντοβίνα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα