Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΧαλκιδικήΧαλκιδική: πιστοποιεί τα περιπατητικά της μονοπάτια!

Χαλκιδική: πιστοποιεί τα περιπατητικά της μονοπάτια!

Με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, η Χαλκιδική προχωράει στην πιστοποίηση των μονοπατιών που διαθέτει.

Ένα μονοπάτι 50 χλμ. και η δημιουργία μικρότερων διαδρομών, τα οποία θα διαθέτουν το σήμα Leading Quality Trails-Best of Europe και θα πληρούν τα κριτήρια ποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων.

Αυτό είναι το νέο στρατηγικό πλάνο του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ), το οποίο επικεντρώνεται στον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής.

Παράλληλα, δίνει έμφαση στον εναλλακτικό/θεματικό τουρισμό και συγκεκριμένα, στον περιπατητικό τουρισμό μέσα από τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών διαδρομών.

Στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και η επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα.

Με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, η Χαλκιδική προχωράει στην πιστοποίηση των μονοπατιών που διαθέτει

Ευρωπαϊκή Πεζοπορική Ομοσπονδία

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2016, όπου τα στελέχη του ΤΟΧ είχαν τις πρώτες επαφές με την Ευρωπαϊκή Πεζοπορική Ομοσπονδία (ERA) κατά τη διάρκεια των εκθέσεων TourNatur και ITB.

Στη συνέχεια, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας WATT&VOLT, η οποία αποτελεί και τον στρατηγικό εταίρο της δημιουργίας των ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών διαδρομών στη  Χαλκιδική, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσει η μελέτη για τη δημιουργία του δικτύου μονοπατιών.

Η μελέτη, που ανατέθηκε στο τμ. Δασοκομίας του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή κ. Ζάγκα και την ομάδα του, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου ενώ παράλληλα, θα υλοποιηθεί και η χάραξη, σηματοδότηση 2 μονοπατιών σύμφωνα με τα κριτήρια ποιότητας, τεχνικής επάρκειας, ασφάλειας και αξιοπιστίας που απονέμει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων.

 *

Στις 19 και 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, η διοργάνωση workshop για την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης μονοπατιών με το σήμα Leading Quality Trails – Best of Europe, από τον Διεθνή φορέα ERA (Europeans Ramblers Association).

-Το διήμερο workshop, στο οποίο συμμετείχε η ομάδα του τμήματος Δασοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης,  εκπρόσωποι φορέων του Νομού, της Ένωσης Ξενοδοχείων, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων δωματίων της Χαλκιδικής καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής για την επόμενη 3ετία.

Στις 19 και 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, η διοργάνωση workshop για την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης μονοπατιών με το σήμα Leading Quality Trails – Best of Europe, από τον Διεθνή φορέα ERA

-Στο σεμινάριο, που αποτελούνταν από 2 σκέλη -το θεωρητικό και το πρακτικό- αναλύθηκαν η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί και τα 23 αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την πιστοποίηση ενός μονοπατιού ενώ παράλληλα, υπήρξε και η πρακτική εξάσκηση στην καταγραφή των στοιχείων μιας διαδρομής, επί τόπου σε μονοπάτια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα