Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Αναστενάρια στο Λαγκαδά

Πυροβασία σε αναμμένα κάρβουνα θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Σάββατο 27 Ιουλίου, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Μπορεί το πανάρχαιο έθιμο της πυροβασίας σ’ αναμμένα κάρβουνα, τα Αναστενάρια, να είναι ευρέως γνωστό στο κοινό, τις ημέρες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου), ωστόσο, σε κάποια μέρη, το έθιμο αναβιώνει τόσο το καλοκαίρι, ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, όσο και τον χειμώνα, του Αγίου Ευθυμίου (20 Ιανουαρίου).

Στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στο Λαγκαδά, στο κονάκι του Συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά», αναβιώνουν, αύριο, τα Αναστενάρια.

Αρχιαναστενάρης του Συλλόγου είναι ο 85χρονος Τάσος Γκαϊτατζής -ίσως ο μοναδικός που πυροστατεί στη φωτιά (δηλαδή παραμένει ακίνητος) και όχι μόνο πυροβατεί.

Όπως μας έχει πει ο υιός του Σωτήρης, «το έθιμο πηγαίνει από γενιά σε γενιά και η οικογένειά μου έχει φέρει τα εικονίσματα από το Κωστί της Ανατολικής Θράκης». Στην οικογένεια, αναστενάρισσα είναι και η μητέρα του Σωτήρη, η κυρία Φωτεινή.

Σωτήρης Γκαϊτατζής (αριστερά), Τάσος Γκαϊτατζής Αρχιαναστενάρης

Υπό τους ήχους της θρακιώτικης λύρας, της γκάιντας, και με το νταβούλι (νταούλι) οι αναστενάρηδες προετοιμάζονται στο κονάκι, ασπάζονται τις εικόνες, χορεύουν με τις εικόνες, κρατούν τα αμανέτια – τα κόκκινα μαντήλια- με αναθήματα καρφιτσωμένα, και όταν δώσει το έναυσμα, κατευθύνονται προς την πυρά.

Θα ξαναμπούν στο κονάκι, θα ξανακρατήσουν τις «Χάρες» και τους «Παππούδες» – τις εικόνες με τη μακριά λαβή στο κέντρο της βάσης τους οι οποίες καλύπτονται με φύλλο χρυσού ή ασημιού, και αργότερα, αφού ο υπεύθυνος της φωτιάς, τη φροντίσει ώστε να μεταβληθεί σε ανθρακιά, ο αρχιαναστενάρης θα δώσει το έναυσμα και η πομπή που αποτελείται από τους οργανοπαίκτες, παιδιά με λαμπάδες και τους αναστενάρηδες θα κατευθυνθεί με χορευτικό βηματισμό στον χώρο πυροβασίας. Θα χορέψουν τρεις φορές γύρω από τη θρακιά, θα σταυρώσουν την εικόνα, θα αγιάσουν τα κάρβουνα. Και στη συνέχεια θα πυροβατήσουν με γυμνά πόδια.

*

-Τα Αναστενάρια στο κονάκι του Συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» θα αναβιώσουν, αύριο το βράδυ, Σάββατο 27 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα.

-Το κονάκι είναι στον οικισμό Παπακυριαζή, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, στο δρόμο για Χρυσαυγή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα