Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΑλλαγή σκυτάλης στoυς ξενοδόχους Θεσσαλονίκης!

Αλλαγή σκυτάλης στoυς ξενοδόχους Θεσσαλονίκης!

24 χρόνια θητείας στην Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, δεν είναι και λίγα! Ωστόσο, ο πρόεδρός της, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, αποχωρεί, και αναλαμβάνει τα ηνία*…

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

DSCN9315

«Κλείνει ένας κύκλος εποχής» ανέφερε με σιγουριά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Αριστοτέλης Θωμόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής μεσημεριανής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης, σε ψαροταβέρνα της Νέας Παραλίας.

24 χρόνια θητείας, εκ των οποίων τα 15 σε θέση προεδρίας, ο κ. Θωμόπουλος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πήραμε μια Ένωση, ένα απλό μαγαζάκι, και το φτάσαμε να είναι νούμερο 1 στην αγορά».

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, είναι η μόνη Ένωση στην Ελλάδα που συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία, και επίσης, ήδη από 1η Ιανουαρίου 2017 διαθέτει ημερήσιο παρατηρητήριο, εκεί όπου ο κάθε ξενοδόχος μπορεί να συγκρίνει τα στατιστικά του με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. (σ.σ. Μηνιαίο παρατηρητήριο στην ΕΞΘ λειτουργεί ήδη από τον Ιούλιο του 2016).

Στο δε παρατηρητήριο, το κάθε ξενοδοχείο έχει δυο δυνατότητες, α. να συγκρίνει το σύνολο ανταγωνισμού της πόλης και β. να ορίζει ένα σετ ξενοδοχείων – ανταγωνιστών του ώστε να έχει συγκριτικά νούμερα.

Άνοδος στις πληρότητες

Άνοδο της τάξεως του 4% σημείωσαν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για το πεντάμηνο του έτους, με τη μέση πληρότητα να φτάνει το 65%.

Η άνοδος, όπως επισήμανε ο κ. Θωμόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μεσημεριανής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην παρουσία των Ελλήνων πελατών.

«Η Θεσσαλονίκη πληρώνει την εξάρτηση που είχε κατά 75% από την ελληνική αγορά» επισήμανε ο κ. Θωμόπουλος, η οποία από το 2010 – 2011, αυτή βυθίστηκε, και κατ’ επέκταση, βυθίστηκαν και οι πληρότητες αλλά και οι τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

DSCN9318

Κάθοδος στα έσοδα

Και ενώ η Θεσσαλονίκη, διαθέτει από το καλύτερο ξενοδοχειακό δυναμικό που υπάρχει στην Ελλάδα, η μέση τιμή δωματίων και τα έσοδα των επιχειρήσεων, δεν έχουν την ίδια άποψη.

Για να υπάρξει ικανοποίηση και στο κομμάτι των εσόδων μιας επιχείρησης, όπως αναφέρει ο κ. Θωμόπουλος, θα πρέπει να ανέβουν οι τιμές στα δωμάτια, τουλάχιστον κατά 25%.

Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, η πελατεία που έχει η Θεσσαλονίκη είναι του 1 και των 2 αστέρων ξενοδοχεία.

«Δεν έχουμε πελάτες, δυναμικό, που να καλύψει ένα 5άστερο ξενοδοχείο» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΞΘ, όταν η μέση πληρότητα για ένα ξενοδοχείο αγγίζει περί το 65%.

Εδώ, να σημειώσουμε, ότι στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν 14 ξενοδοχεία 5 αστέρων, και 18 ξενοδοχεία 4 αστέρων, και βεβαίως, των υπολοίπων κατηγοριών. Στη δε ΕΞΘ είναι καταγεγραμμένα 80 μέλη, που εκφράζεται ως το 90% του ξενοδοχειακού δυναμικού του νομού Θεσσαλονίκης (σ.σ. στο σύνολο ο νομός Θεσσαλονίκης έχει 135 ξενοδοχεία).

*

-Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου στην Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Ο νυν πρόεδρος, και επί 5 θητείες, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, όπως μας ενημέρωσε, δεν θα βάλει υποψηφιότητα, επισημαίνοντας, ότι για εκείνον, κλείνει ένας κύκλος εποχής.

ThomopoulosΑριστοτέλης Θωμόπουλος (Ντ. Χ.)

-Επτά θέσεις, επτά υποψηφιότητες, και νέος πρόεδρος, όπως όλα δείχνουν, αναλαμβάνει, ο σεμνός, και ιδιαίτερα, χαμηλών τόνων, Ανδρέας Μανδρίνος, μέχρι πρότινος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Andreas MandrinosΑνδρέας Μανδρίνος (Φωτ. Ντ. Χ.)

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα, όχι μόνο, του κ. Μανδρίνου, αλλά και των υπολοίπων μελών του δς της ΕΞΘ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα