Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΚάμπινγκ: Ο «Άγιος» Αύγουστος και τα ‘αγκάθια’ της παράνομης κατασκήνωσης

Κάμπινγκ: Ο «Άγιος» Αύγουστος και τα ‘αγκάθια’ της παράνομης κατασκήνωσης

Με δυο χαμένους μήνες του καλοκαιριού – Ιούνιο και Ιούλιο- αλλά με έναν ‘Άγιο’» Αύγουστο κύλησε η φετινή σεζόν για τα κάμπινγκ ανά την Ελλάδα. «Είχαμε έναν Άγιο Αύγουστο, έναν εξαιρετικό Αύγουστο, ο οποίος ενδεχομένως να έπιασε και τα νούμερα του 2019» δηλώνει στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ Αντώνης Δεληδημητρίου επισημαίνοντας παράλληλα και τα ‘αγκάθια’ του κλάδου.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το ‘παρών’ στην 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 12 – 14 Νοεμβρίου, έδωσε, μεταξύ άλλων, και η Πανελλήνια Ένωση Κάμπινγκ.

Εκεί συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Αντώνη Δεληδημητρίου, κάνοντας μια αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν για τα κάμπινγκ της χώρας.

«Είχαμε έναν Άγιο Αύγουστο, έναν εξαιρετικό Αύγουστο, ο οποίος ενδεχομένως να έπιασε και τα νούμερα του 2019» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δεληδημητρίου ο οποίος όμως δεν φαίνεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα ενός μόνο μηνός για τη σεζόν.

Ο ίδιος αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δυνητικοί τους πελάτες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στα σύνορα με την επίδειξη των αρνητικών βεβαιώσεων rapid τεστ ή PCR, την χρονοβόρα διαδικασία, το υψηλό κόστος κτλ.

«Είχαμε τεράστια προβλήματα με τα σύνορα με τα rapid τεστ που χρειάζονταν οι Βαλκάνιοι, οι οποίοι έπρεπε να ξοδέψουν αρκετά χρήματα παραπάνω» αναφέρει ο πρόεδρος των κάμπινγκ λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι επέλεξαν για τις φετινές τους διακοπές άλλους προορισμούς όπως την Ισπανία, την Ιταλία, «τους χάσαμε τους Ευρωπαίους, κάποιοι λίγοι ήρθαν προς το τέλος του καλοκαιριού» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ Αντώνης Δεληδημητρίου (φωτ. Ντ.Χ.)

Ταξιδεύοντας με αυτοκινούμενο

Σχετικά με την σεζόν του 2022, ο κ. Δεληδημητρίου εξηγεί πως ο οδικός τουρισμός γνωρίζει μια άνθηση, ακόμη και αν τελειώσει η πανδημία.

«Είναι σημαντικό να το δούμε σε καλύτερο επίπεδο για την επόμενη σεζόν, διότι οι αυξητικές τάσεις που υπάρχουν για να ταξιδεύει κανείς με αυτοκινούμενο είναι τεράστιες στην Ευρώπη, και μάλιστα άρχισαν δειλά δειλά να εμφανίζονται και στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα» αναφέρει επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι απαραίτητη η βελτίωση στις πύλες εισόδου της χώρας.

«Χρειαζόμαστε βελτίωση στις πύλες εισόδου και θέλουμε οπωσδήποτε έτοιμο πρωτόκολλο νωρίς, το οποίο θα βολεύει τον ξένο, διότι υπήρχε τεράστιο πρόβλημα φέτος για να έρθει κάποιος π.χ. από τη Βόρεια Γερμανία» αναφέρει ο κ. Δεληδημητρίου.

Η παράνομη κατασκήνωση

Ένα τεράστιο ‘αγκάθι’ το οποίο αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες των κάμπινγκ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος των κάμπινγκ είναι οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης.

«Θα πρέπει να το δει πολύ σοβαρά η πολιτεία’ είναι οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης, τα παράνομα κάμπινγκ και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου η παραξενοδοχία φέρνει ένα τελείως αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, με απώλεια τεράστια εσόδων και από το κράτος και από τις επιχειρήσεις, και σε εποχές πανδημίας θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά» τονίζει με προβληματισμό ο κ. Δεληδημητρίου.

Ο ίδιος εξηγεί πως το μήνα Ιούλιο, «είχαμε μια κάλυψη της τάξεως του 20% – 30%, ενώ η ελεύθερη κατασκήνωση ήταν στο 100%. Υπάρχουν εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης, σε συγκεκριμένα σημεία, τα γνωρίζει πολύ καλά η πολιτεία, και σε Πελοπόννησο, και Πιερία και Χαλκιδική, το οποίο θα πρέπει να το δούμε σοβαρά» σημειώνει.

Ανοιχτά το 10% πανελλαδικά

Σχετικά με τη λειτουργία των κάμπινγκ σε δωδεκάμηνη βάση, αυτή την περίοδο, όπως πληροφορείται το debbiestravel.gr είναι ανοιχτά το 10% επί του συνόλου πανελλαδικά.

«Τον χειμώνα δεν έχουμε ανοιχτά κάμπινγκ στην Χαλκιδική, ούτε στην Πιερία, έχουμε στους Δελφούς, στα Μετέωρα, στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα, είναι τα δωδεκάμηνης λειτουργίας, 30 στον αριθμό, επί του συνόλου των 300» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου.

Ο ίδιος προσθέτει πως οι τουρίστες αυτήν την περίοδο, έρχονται Ηγουμενίτσα ή Πάτρα και συνεχίζουν για Μετέωρα, Δελφούς, Αθήνα, Αρχαία Ολυμπία, ενώ κάποιοι παραμένουν και τον χειμώνα στην Ελλάδα, «γιατί έχουμε πολύ καλό κλίμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα