Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗπειρωτική ΕλλάδαΗ «γιορτή της Μπάμπως» στα Μάγγανα Ξάνθης

Η «γιορτή της Μπάμπως» στα Μάγγανα Ξάνθης

Η «γιορτή της Μπάμπως» αναβιώνει σήμερα το μεσημέρι, στη κεντρική πλατεία Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου στην Ξάνθη.

ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Ύστερα από δυο χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας, η «γιορτή της Μπάμπως» αναβιώνει και πάλι, στα Μάγγανα της Ξάνθης. Συγκεκριμένα, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία των Μαγγάνων θα ξεκινήσει η γιορτή.

Η «γιορτή της Μπάμπως» ή αλλιώς για τους ντόπιους η «Μπάμπου Γκιουνιού»,  ένα έθιμο το οποίο έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα από το Μπαμπάισκ. 

Όπως αναφέρει στο Debbiestravel.gr η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μαγγάνων  Ξάνθης Αργυρώ Τζελεπάκη, η γιορτή αυτή γίνεται για να τιμήσει τη «μπάμπω» (μαμή), δηλαδή τη γυναίκα που είχε αναλάβει να ξεγεννάει τις γυναίκες της περιοχής καθώς δεν υπήρχαν παλαιότερα οι σημερινές υποδομές στην υγεία.

Η πομπή με γυναίκες του χωριού ντυμένες με παραδοσιακές στολές θα ξεκινήσει από την πλατεία, όπου με κάρο στολισμένο με λουλούδια και δώρα, θα πάει στο σπίτι να παραλάβει την «μπάμπω, και θα επιστρέψει στην πλατεία.

Εκεί, σ’ ένα σπιτάκι θα γίνει η αναπαράσταση της γέννας, όπου η ‘μπάμπω’ θα ξεγεννήσει μια έγκυο. Στη συνέχεια, όσες γυναίκες γέννησαν το προηγούμενο έτος, προς τιμήν της ‘μπάμπως’ θα πάνε και θα πλύνουν τα χέρια της.

Θρακιώτικο γλέντι

Θα ακολουθήσει θρακιώτικο γλέντι στην πλατεία του χωριού, με το μουσικό σχήμα «Θρακόμελο», με ελεύθερη είσοδο.

Στη γιορτή θα συμμετέχουν με τα χορευτικά τους, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων Ξάνθης καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πηγών Νέστου, Κουτσού Νομού Ξάνθης και η Πολιτιστική Στέγη Ν. Ερασμίου Ν. Ξάνθης.

Σημειώνεται, ότι σήμερα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, είναι η εορτή της Οσίας Δομνίκης, προστάτιδας των εγκύων. Παλαιότερα, η «μπάμπω» ήταν η  γηραιότερη του χωριού, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η επιλογή γίνεται τυχαία, κατά τη διάρκεια της κοπής βασιλόπιτας του Συλλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα