Οινοπαραγωγοί του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα κάνουν τις εκτιμήσεις τους για την ποιότητα του ελληνικού κρασιού και τη φετινή σοδειά. *
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Με έναν ήπιο χειμώνα, με αρκετές βροχοπτώσεις και ζεστή άνοιξη, αλλά και δίχως καύσωνες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των σταφυλιών, η φετινή σοδειά για τα ελληνικά κρασιά φαίνεται ιδιαίτερα καλή. Τόσο οι ελληνικές ποικιλίες, όσο και οι διεθνείς που έχουν προσαρμοστεί στο ελληνικό περιβάλλον, παράλληλα με τα πολλά μικροκλίματα, τοποθετούν τα ελληνικά κρασιά στα ράφια των ξένων χωρών όλου του κόσμου, κάνοντάς τα, χρόνο με το χρόνο, όλο και πιο ανταγωνιστικά.
O τρύγος στις περισσότερες περιοχές της Β. Ελλάδας που φέτος ήρθε λίγο νωρίτερα σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς, προοιωνίζεται μια πολύ καλή χρονιά, με αρωματικά και ευχάριστα λευκά κρασιά, αλλά και με έντονο χρώμα και καλή φαινολική ωριμότητα τα κόκκινα.
«Είχαμε έναν πολύ καλό βλαστικό κύκλο, με ήπιο χειμώνα, κανονικές θερμοκρασίες, αρκετές βροχοπτώσεις και ζεστή άνοιξη, ενώ δεν υπήρξαν καύσωνες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των σταφυλιών» μας ενημερώνει ο πρόεδρος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και οινοπαραγωγός της οινοποιίας «Κεχρή» στο Καλοχώρι, Στέλιος Κεχρής.
Πυξίδα οι ελληνικές ποικιλίες
Για μια πρώιμη χρονιά με κάποιες ιδιαιτερότητες μίλησε ο οινοπαραγωγός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, από το «Κτήμα Γεροβασιλείου» στην Επανομή, ο οποίος θεωρεί την ποιότητα του κρασιού αλλά και τις ελληνικές ποικιλίες πυξίδα για τις εξαγωγές. «Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά μικροκλίματα, και η ιδιαιτερότητα των ελληνικών ποικιλιών σπάει τη μονοτονία των ξένων», επισημαίνει ο κ. Γεροβασιλείου.
Στην πρωιμότητα του τρύγου κατά, τουλάχιστον, 18 ημέρες, αναφέρθηκε ο οινοπαραγωγός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, από το «Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου» στην Οσσα Λαγκαδά, ο οποίος ελπίζει ότι το ξινόμαυρο ροζέ του – με το οποίο έχει καταξιωθεί- θα είναι έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο.
«Το κρασί μας “κεντάει”, δίνουμε το καλύτερο, αλλά και αρκετά φτηνά», μου αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπατζιμόπουλος συμπληρώνοντας ότι τα σούπερ μάρκετ με τη σειρά τους παρουσιάζουν εξαιρετικά κρασιά σε πολύ χαμηλές τιμές.
Από τις πλέον δύσκολες των τελευταίων ετών ήταν η φετινή σοδειά για το βιολογικό αμπελώνα «Κτήμα Πόρτο Καρράς», λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων επί πολλούς μήνες στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική, καθώς και της εξαιρετικά υψηλής μέσης θερινής θερμοκρασίας. «Η συντόμευση του χρόνου του τρύγου συνε-τέλεσε στο ποιοτικό δυναμικό των σταφυλιών», σημειώνει η αντιπρόεδρος του κτήματος Υλιάνα Στέγγου.
«Ο καιρός ως σύμμαχος στον οινοπαραγωγό έφερε υψηλά ζάχαρα και κατ’ επέκταση υψηλόβαθμα κρασιά με αποτέλεσμα να δώσουν πολύ καλής ποιότητας κρασί, με αρωματικά και εύγευστα λευκά και καλύτερα κόκκινα», αναφέρει η οινοπαραγωγός Κλαούντια Παπαγιάννη του «Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη» στην Αρναία Χαλκιδικής.
Το ελληνικό κρασί ανεβαίνει χρονιά με χρονιά
Για το «Κτήμα Κυρ Γιάννη ΑΕ», τόσο στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας όσο και στον Αγ. Παντελεήμονα Φλώρινας, η χρονιά εξελίχθηκε πολύ καλά, με οξύτητα, πολλά χρώματα και αρώματα αλλά με μέτριο “σώμα”, κάτι που οφείλεται στο παρατεταμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον οινοπαραγωγό Στέλιο Μπουτάρη, η ποιότητα του ελληνικού κρασιού ανεβαίνει χρονιά με χρονιά και «ιδιαίτερα τα λευκά κρασιά, στην κατηγορία μεταξύ 8 – 15 ευρώ – λιανική τιμή-, μπορούν να ανταγωνιστούν κρασιά σ’ όλον τον κόσμο».
Οι αρκετές βροχές τον πρώτο καιρό του καλοκαιριού και στη συνέχεια η απόλυτη ξηρασία βοήθησαν στην ποιοτική συγκέντρωση των στοιχείων του σταφυλιού, η δε μεγάλη περίοδος ωρίμανσης δίνει εξαιρετικά γευστικά και αρωματικά κρασιά. Σύμφωνα με τον οινοπαραγωγό Αγγελο Ιατρίδη, του «Κτήματος Αλφα» στον Αγ. Παντελεήμονα Φλώρινας στην περιοχή του Αμυνταίου, «τα ποιοτικά στοιχεία δημιουργούν τη βάση στο να ενισχυθεί η παρουσία μας στο εξωτερικό».
Φρεσκάδα στον καρπό
Για άλλη μια χρονιά με εξαιρετική ποιότητα, με υγιές σταφύλι, με την ωριμότητα να βρίσκεται σε καλά επίπεδα, κρατώντας τη φρεσκάδα στον καρπό και δίνοντας καλές οξύτητες, μου μίλησε ο οινοπαραγωγός Θωμάς Λίγας, από το «Κτήμα Λίγας» στα Γιαννιτσά Πέλλας.
Εάν δεν τελειώσει ο τρύγος, δεν μπορεί να φέρει εκτίμηση για φέτος ο οινοπαραγωγός Βαγγέλης Χατζηβαρύτης, από το «Κτήμα Χατζηβαρύτη ΑΕ» στη Γουμένισσα, διότι, όπως μου αναφέρει «κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από τις καιρικές συνθήκες· ακόμη και την τελευταία μέρα μπορεί να μας καταστραφεί η σοδειά».
Η εσοδεία του 2013, παρότι αποτελεί την πιο πρώιμη χρονιά της δεκαετίας, φέρει όλα τα στοιχεία μιας πολύ καλής εσοδείας με πολύ καλά αρωματικά και οργανοληπτικά γενικότερα χαρακτηριστικά στους ήδη αποζυμωμένους οίνους. Σύμφωνα με τον οινολόγο Νίκο Καρατζά, από το «Κτήμα Παυλίδη» στα Κοκκινόγεια Δράμας, τα ελληνικά κρασιά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο.
Ο ήπιος χειμώνας, ήδη από την ώρα της ανθοφορίας, βοήθησε και τα αμπέλια του «Κτήματος Τέχνη Οίνου» στο Μικροχώρι Δράμας. Σύμφωνα με τον οινοπαραγωγό, Γιάννη Παπαδόπουλο, «έχουμε αρωματικά λευκά και κόκκινα με “σώμα” και άρωμα».
* Το ρεπορτάζ είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο του 2013 στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος της Κυριακής”.