Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΟι Γαστρονομικές Κοινότητες του Γιώργου Πίττα

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες του Γιώργου Πίττα

Από τη Νάουσα στο Πήλιο και από την Πάρο στην Αμοργό και στην Άρτα. Το νέο εγχείρημα του Γιώργου Πίττα που έχει τον τίτλο «Γαστρονομικές Κοινότητες» παρουσιάζεται στην HORECA 2022.

ΝΤ. Χ. (hiotopoulou@gmail.com)

Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Γαστρονομικές Κοινότητες» θα παρουσιάσει ο Γιώργος Πίττας στο πλαίσιο της έκθεσης για την εστίαση και τη φιλοξενία ΗORECA 2022 που διεξάγεται στην Αθήνα, στο ΜETROPOLITAN EXPO, 11 – 14 Φεβρουαρίου 2022.

Οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» είναι  ένα πρόγραμμα που δημιούργησε ο Γιώργος Πίττας το 2018, εστιάζει σε έντεκα (11) περιοχές της Ελλάδας, έχοντας στόχο η ελληνική γαστρονομία να γίνει μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, εφαλτήριο της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου. 

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο συγγραφέας εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα αυτό άρχισε να υλοποιείται και κάνει έναν απολογισμό. Είναι η αφήγηση της ωρίμανσης της αρχικής ιδέας, μιας πορείας σε αχαρτογράφητα νερά, της σύγκρουσης των οραμάτων με την πραγματικότητα, των επιτυχιών και των απογοητεύσεων.

«Της προσπάθειας να κερδηθεί η συλλογικότητα και να ξεπεραστούν οι παλιές νοοτροπίες, και τέλος της βαθειάς ικανοποίησης όταν οι σπόροι που ρίχτηκαν φύτρωσαν βλαστάρια, ωρίμασαν καρπούς και έρχεται η συγκομιδή» όπως εξηγεί ο κ. Πίττας.

Γαστρονομία και τουρισμός

Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η οργάνωση των επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας (παραγωγή-εστίαση-φιλοξενία) σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Στις Γαστρονομικές Κοινότητες που εκδόθηκε πρόσφατα, αναπτύσσονται σε ειδικά κεφάλαια σκέψεις και αναλύσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Tourism» και αφορούν τις δράσεις του, όπως την εκπαίδευση, την καταγραφή των γαστρονομικών πόρων και πρωταγωνιστών κάθε τόπου, τη μεθοδολογία του και τη δημιουργία των υλικού επικοινωνίας και τη στρατηγική προβολής των προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τέλος, τις ωφέλειες που θα προκύψουν στις τοπικές κοινωνίες.

«Οι κοινότητες στην Ελλάδα κουβαλούν μια βαριά ιστορία, όπως άλλωστε μάς το υπενθυμίζει και ο Διονύσης Σαββόπουλος: «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία». Και οι Γαστρονομικές Κοινότητες αυτό ακριβώς θέλουν να επιβεβαιώσουν. Να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία» αναφέρει ο  συγγραφέας και επικεφαλής του προγράμματος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ‘Ελληνικό Πρωινό’ (2010 – 2018) Γιώργος Πίττας.

*

– Στα πλαίσια της ΗORECA 2022 στο ΜETROPOLITAN EXPO, την Κυριακή 13-2-2022 και ώρα 14:00 στην αίθουσα C2 θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιώργου Πίττα Γαστρονομικές Κοινότητες και το ομώνυμο πρόγραμμα ενώ παράλληλα θα γίνει και ένας απολογισμός του έργου με τη συμμετοχή πρωταγωνιστών των πρώτων 11 Γαστρονομικών Κοινοτήτων.

-Οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» μας ‘ταξιδεύουν’ μέσα από τις σελίδες τους και την περιγραφή τους με τα τοπικά προϊόντα, συνταγές, αξιόλογους επιχειρηματίες και tips σε Κέρκυρα, Αμοργό, Νάουσα, Καλαμάτα, Ρόδο,  Ζαγόρι, Σκιάθο, Πήλιο, Άρτα, Κεφαλονιά και Πάρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα