519 ακτές, 15 μαρίνες και ένα σκάφος αειφόρου τουρισμού, και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη 2η θέση παγκοσμίως, στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 47 χώρες, με 519 βραβευμένες ακτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Πρώτη η Χαλκιδική
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (σ.σ. έναντι 71 σημαιών που είχε πέρυσι).
Συγκεκριμένα, στο δήμο Κασσάνδρας βραβεύτηκαν 33 παραλίες με «Γαλάζια Σημαία». Στο δήμο Σιθωνίας βραβεύτηκαν 18 παραλίες. Στο δήμο Αριστοτέλη βραβεύτηκαν 16 παραλίες.Στο δήμο Νέας Προποντίδας βραβεύτηκαν 19 παραλίες. Στο δήμο Πολυγύρου βραβεύτηκαν δυο παραλίες, Γερακινή/Ikos Olivia και Σαργκάνι/Blue Dolphin.
Θεσσαλονίκη
Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης απέσπασε 11 Γαλάζιες Σημαίες στο δήμο Βόλβης και στο δήμο Θερμαϊκού.
Συγκεκριμένα, στο δήμο Θερμαϊκού, με Γαλάζια Σημαία βραβεύτηκαν οι παραλίες Μηχανιώνα-Τουρμπαλί, Νέοι Επιβάτες και Ποταμός.
Στο δήμο Βόλβης με Γαλάζια Σημαία βραβεύτηκαν οι παραλίες, Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, Σταυρός Κεντρική.
Πιερία
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας απέσπασε 12 Γαλάζιες Σημαίες στο δήμο Κατερίνης και στο Δίου-Ολύμπου.
Στο δήμο Κατερίνης με Γαλάζια Σημαία βραβεύτηκαν οι παραλίες Καλλιθέα, Καλλιθέα/ Sentido Mediterranean Village, Κορινός, Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Περίσταση.
Στο δήμο Δίου – Ολύμπου Γαλάζια Σημαία απέσπασαν οι παραλίες Λεπτοκαρυά 1, Νέοι Πόροι, Παντελεήμονας 1, Πλάκα- Μύλος, Πλαταμώνας 1, Σκοτίνα.
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
*
-Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας πραγματοποίησε την εκδήλωση ανακοίνωσης των βραβευμένων ακτών και μαρίνων για το 2018 στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού.
– Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας απέσπασε 11 Γαλάζιες Σημαίες (Αμμόγλωσσα Κεραμωτή 1, Αμμόγλωσσα Κεραμωτή 2, Καλαμίτσα, Μπάτης, Περιγιάλι, Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Ορφάνι, Οφρύνιο/Τούζλα, Σαρακήνα), η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης απέσπασε 5 Γαλάζιες Σημαίες (Εράσμιο, Μάγγανα, Άβδηρα/Πόρτο Μόλο, Μάνδρα, Μυρωδάτο), η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης 4 Γαλάζιες Σημαίες (Αρωγή, Μέση, Φανάρι/Κάμπινγκ, Φανάρι/Ιουλία), η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου 2 Γαλάζιες Σημαίες (Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης, Κυανή Ακτή).
-Η Θάσος βραβεύτηκε με 3 Γαλάζιες Σημαίες για τις παραλίες Μακρύαμμος, Πευκάρι 2/Alexandra Beach, Πρίνος Δασύλλιο 2/Ilio Mare Beach.
-Οι μαρίνες που βραβεύτηκε η Ελλάδα είναι τρεις σε Χαλκιδική (Σάνη, Πόρτο Καρράς, Miraggio Κάνιστρο Κασσάνδρας), Πιερία (Μαρίνα Πλαταμώνα), στη Σκύρο (Τουριστικό Καταφύγιο Λιναριάς Σκύρου) και Αττική (Οlympic Μarine, Μαρίνα Αγίου Κοσμά, Μαρίνα Αλίμου, Μαρίνα Φλοίσβου).