Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαTFP: Στα γευστικά μονοπάτια της Τήνου

TFP: Στα γευστικά μονοπάτια της Τήνου

Από σήμερα, και για μια εβδομάδα, η Τήνος ταξιδεύει μέσα από τα γευστικά της μονοπάτια, με ποικίλες δραστηριότητες, μαγειρικές, εκθέσεις, διαδρομές στους περιστεριώνες της.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Το Tinos Food Paths (TFP) για τέταρτη συνεχή χρονιά, σήκωσε αυλαία, και από το πρωί, όπως και καθημερινά, ένα ποικίλο πρόγραμμα, θα ταξιδεύει το κοινό στα γαστρονομικά της μονοπάτια, από 7 – 13 Μαΐου.

Το φετινό Tinos Food Paths, είναι αφιερωμένο στους περιστερώνες και στο πιτσούνι, που αποτελεί για τους ντόπιους εκλεκτή τροφή αλλά και ιδιαίτερα περιζήτητη πρώτη ύλη για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού.

«Η ιδέα του TFP, ο σεβασμός και η αγάπη προς κάθε ντόπιο προϊόν, και η προβολή του, στηρίζεται τόσο στη συνεργασία όσο και στην προσπάθεια να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τον τομέα γαστρονομία» εξηγεί η ομάδα του TFP, όλοι όσοι, πριν τέσσερα χρόνια, έβαλαν το μεράκι τους, το πάθος τους, την αγάπη τους, και εδώ και τέταρτη χρονιά διοργανώνουν τα Γαστρονομικά Μονοπάτια της Τήνου.

Η σημερινή ημέρα

Σήμερα, Δευτέρα 7 Μαΐου, δυο καταξιωμένοι σεφ και ένας επίσης πασίγνωστος ζαχαροπλάστης, θα ταξιδέψουν το κοινό με τις δημιουργίες τους, στην Παλιά Ψαραγορά, στη Χώρα της Τήνου.

Συγκεκριμένα, στις 15:00 ο Στέλιος Παρλιάρος  θα φτιάξει Cheesecake σερβιρισμένο με γλυκό του κουταλιού, ξερά σύκα και καρύδια.

Θα ακολουθήσει ο Ηλίας Μαμαλάκης, στις 16.00, μαγειρεύοντας αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες.

Στις 17.00, το πρόγραμμα περιλαμβάνει Cocktail Making με ελληνικό twist από τους bartenders στο πλαίσιο του Aegean Cocktails & Spirits Workshop by Difford’s Guide.

Τέλος, στις 20:00, ο πατήρ Επιφάνιος θα κάνει συνταγές με άνυδρα όσπρια Τήνου.

Καθημερινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις – εικαστικές εκθέσεις

Καθημερινά, από σήμερα Δευτέρα 7 έως την Κυριακή 13 Μαΐου, θα υπάρχει μια σειρά δράσεων στο νησί.

Συγκεκριμένα, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 3 το απόγευμα, θα λειτουργεί η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Εν Είδει Περιστεράς» για το περιστέρι ως στοιχείο του τηνιακού φυσικού περιβάλλοντος στο νησί των υπερ-χιλίων περιστεριώνων. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου και λειτουργεί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Καθημερινά, 09.00 – 15.00, έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Εν Είδει Περιστεράς» για το περιστέρι ως στοιχείο του τηνιακού φυσικού περιβάλλοντος

Η έκθεση φωτογραφίας, θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ, στη γκαλερί Δια-χρόνος, και περιλαμβάνει έργα ντόπιων φωτογράφων για τον διατροφικό πολιτισμό της Τήνου και για τη γαστρονομία της.

Αποστολή Ταραμπάδος Περιστερώνες

Το φετινό Tinos Food Paths, είναι αφιερωμένο στους περιστερώνες και στο πιτσούνι, που αποτελεί για τους ντόπιους εκλεκτή τροφή αλλά και ιδιαίτερα περιζήτητη πρώτη ύλη για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού.

Έτσι, λοιπόν, καθημερινά, στις δράσεις του TFP, υπάρχει η δράση «Αποστολή Ταραμπάδος Περιστερώνες», όπου από τις 10 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, με συνοδούς θα πηγαίνετε στο χωριό Ταραμπάδο, θα κάνετε πεζοπορία, θα μάθετε για την παραδοσιακή σχέση του τηνιακού με το περιστέρι, θα μυρίζετε, θα δοκιμάζετε, θα παρατηρείτε, θα αγναντεύετε.

«Αποστολή Ταραμπάδος Περιστερώνες» καθημερινή εκδήλωση, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα!

Για μεγαλύτερη επαφή με την κουλτούρα των περιστεριώνων και του περιστεριού, οι φίλοι του Tinos Food Paths και οι επισκέπτες της Τήνου έχουν τη δυνατότητα να περιδιαβαίνουν περιστεριώνες στα χωριά Σκαλάδο, Καρδιανή, Μυρσίνη και Πύργο, καθώς και στην Χώρα. Οι διοργανωτές έχουν περιποιηθεί τους χώρους, έχουν αφήσει σ’ αυτούς μια σκέψη τους και υπόσχονται μια βαθιά βιωματική ανάταση. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση, μπορείτε να έχετε από το γραφείο του Tinos Food Paths, μπροστά από το Παλιό λιμάνι στην Χώρα.

Στο χωριό Μυρσίνη, εκτός από τους περιστερώνες, πάτε και στο ταβερνάκι – παντοπωλείο της Τερέζας, για ντόπιες λιχουδιές! (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Για τους μικρούς επισκέπτες

Οι διοργανωτές του TFP έχουν συμπεριλάβει δράση και για τους μικρούς φίλους του Tinos Food Paths.

«Καλή Πετασιά στους Περιστεριώνες της Τήνου» είναι η δράση, όπου οι μικροί επισκέπτες μ’ έναν εκπαιδευτικό φάκελλο-παιχνίδι με έναν χάρτη της Τήνου, και δέκα εκπαιδευτικές καρτέλες και με διάτρητα σχήματα σε χαρτόνι, θα μπορούν να αποτυπώνουν με εικαστικό τρόπο ό,τι θα δουν και ό,τι θα μάθουν από τη νέα τους  εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση, μπορείτε να έχετε από το γραφείο του Tinos Food Paths, μπροστά από το Παλιό λιμάνι στην Χώρα.

Στην παραλιακή της Χώρας της Τήνου (φωτ. Ντ.Χ.)

*

-Οι εκδηλώσεις του φετινού TFP, εγκαινιάστηκαν, χθες, Κυριακή 6 Μαΐου, με ένα εργαστήριο cocktail και ποτών του Αιγαίου, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες στην Παλιά ψαραγορά.

-Το Tinos Food Paths πραγματοποιείται 7 – 13 Μαΐου, στην Τήνο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου, η οποία ξεκίνησε το 2015, από την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης, με απώτερο στόχο την εδραίωση του νησιού ως κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού.

-Το πρόγραμμα της Τρίτης 8 Μαΐου, στην Παλιά Ψαραγορά έχει ως εξής: 11:00-13:30 Σεμινάριο των bartenders και των παραγωγών στους επαγγελματίες, στο πλαίσιο του Aegean Cocktails & Spirits Workshop by Difford’s Guide.

Στις 15:00 ο Γρηγόρης Χέλμης θα παραδώσει σεμινάριο για τα παστά. Στις 17:00 ο  Νίκος Κουκιάσας θα παρασκευάσει παγωτό με τηνιακά προϊόντα, στις 18:30 ο Τάσος Μπουσμούρης  θα ετοιμάσει γαύρο μπρεζέ σε μπρουσκέτα, με ντομάτα κονφί και αρωματικά βότανα, με τσιπς από σκορδάτο λουκάνικο και σάλτσα φράουλας. Τέλος, στις 20:00 ο Γκίκας Ξενάκης  θα μαγειρέψει ψάρι ημέρας, με αγκινάρες και όστρακα και σάλτσα κακαβιάς με μάραθο.

-Περισσότερα για το φετινό πρόγραμμα του Tinos Food Paths, από το γραφείο του TFP,  στο Παλιό Λιμάνι της Χώρας (σ.σ. για τους τυχερούς που είναι ή θα είναι στο νησί) αλλά και από την ιστοσελίδα www.tinosfoodpaths.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα