Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΣποράδεςΣτις παραλίες της Σκιάθου!

Στις παραλίες της Σκιάθου!

«Ήλιος + θάλασσα», παραλίες με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι το γιαλό, χρυσές αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά, κολπίσκοι, οργανωμένες, beach bars, κοσμικές, οικογενειακές, trendy, gay friendly, γυμνιστών, τελικά, οι παραλίες της Σκιάθου είναι για όλα τα…γούστα!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου + φωτ. (hiotopoulou@gmail.com)

Πάνω από 67 παραλίες μετράει το νησί της Σκιάθου, το οποίο για το μέγεθός του – 61 τετρ. χλμ.-, όπως λένε οι ντόπιοι, προσφέρει πάρα πολλές επιλογές.

Ξεκινώντας λοιπόν από τη Χώρα και ακολουθώντας τη διαδρομή για τις φημισμένες Κουκουναριές, σε πολύ κοντινή απόσταση συναντούμε τη Μεγάλη Άμμο, οργανωμένη παραλία, εκεί όπου λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μάρκετ κ.ά. (Οι στάσεις του λεωφορείου είναι #4, 5, 6).

Επόμενη παραλία ο Μικρός Βασιλιάς και στη συνέχεια ο Βασιλιάς, κολπίσκοι με υπέροχα νερά και ξενοδοχειακές μονάδες, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Χώρα (στάσεις λεωφορείου #7, 8).

Η Αχλαδιά είναι και οργανωμένη παραλία, με καταλύματα, ξενοδοχεία και ταβέρνες ενώ πηγαίνουν και καραβάκια στην παραλία από τη Χώρα.

Η  Τζανεριά απέχει 6 χλμ. από τη Χώρα, είναι ήσυχη οργανωμένη παραλία, διαθέτει θαλάσσια σπορ

DSC_0069 Tzaneria

και το Σκληθρί διαθέτει ένα γραφικό ταβερνάκι πάνω στην άμμο (στάσεις λεωφορείου #11,12).

Η Καναπίτσα (6,5 χλμ.) είναι κλειστή καταπράσινη χερσόνησος με αξιόλογη τουριστική υποδομή. Πηγαίνουν και καραβάκια από τη Χώρα.

Ο Βρωμόλιμνος βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου Καλαμάκι, παραλία ιδανική για όλα τα θαλάσσια σπορ, κρυστάλλινα νερά και λεπτή άμμος, beach bar.

Ο Κολιός είναι σχετικά ήσυχη παραλία, έχει εστιατόριο και ξενοδοχεία ενώ στη συνέχεια η Αγία Παρασκευή απέχει 8 χλμ. από τη Χώρα και διαθέτει παραλία με ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες, τουριστική υποδομή, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, ταβέρνες κ.ά.

Ο Τρούλος απέχει 10 χλμ. από Χώρα και πήρε το όνομα του από το νησάκι που βρίσκεται απέναντι – το Τρουλονήσι- και μοιάζει με τρούλο. Υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες και ταβέρνες.

Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι οι παραλίες Αμόνι, Μάραθα (12,5 χλμ.) τμήμα της οποίας εκμεταλλεύεται ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Οι Κουκουναριές (14,5 χλμ.), είναι η πιο φημισμένη παραλία της Σκιάθου και μια από τις ομορφότερες αμμουδιές του κόσμου. Ονομάζεται και Χρυσή Άμμος διότι η άμμος της είναι πολύ ψιλή και χρυσίζει. Προστατεύεται και αναπτύσσεται οικοτουριστικά, αποτελώντας πρότυπο οργανωμένης παραλίας. Και φυσικά, είναι βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία, η οποία ανεμίζει καταμεσής της παραλίας. Είναι οργανωμένη, διαθέτει beach bars, θαλάσσια σπορ, μάρκετ κ.ά.

Αμπελάκια, μικρός κολπίσκος, με beach bar, στο δρόμο για την παραλία Μπανάνα, μικρό μονοπάτι οδηγεί στην παραλία με τα κρυστάλλινα νερά (στάση λεωφορείου #25).

Μπανάνα, Μεγάλη και Μικρή, στον όρμο Κρασσά, μεγάλη παραλία με τα πεύκα να συμπληρώνουν το πανέμορφο τοπίο. Στη Μεγάλη Μπανάνα λειτουργούν beach bars και θαλάσσια σπορ ενώ πίσω από τα βράχια είναι η Μικρή Μπανάνα (Σπάρτακος) στην οποία συχνάζουν γυμνιστές. Η Μπανάνα απέχει 200 μ. από τις Κουκουναριές, χωματόδρομος κακής βατότητας.

DSC_0185 Banana

Η Αγία Ελένη (13,5 χλμ. από Χώρα) είναι παραλία οργανωμένη, ιδανική για το ηλιοβασίλεμα. Λειτουργούν δυο beach bars και ένα ταβερνάκι. Απέχει 1 χλμ. από τον Βιότοπο Κουκουναριών.

Από την παραλία της Αγίας Ελένης, στα 100 μ. ξεκινάει χωματόδρομος που οδηγεί στις βορειοδυτικές παραλίες του νησιού, την Κρυφή Άμμο, το Μανδράκι, τον Ξέρξη, τον Άγγιστρο κ.ά.

DSC_0109 Ag. Eleni

Βόρεια του νησιού

Από τη Χώρα προς Κουκουναριές, στο 10ο χλμ., δεξιά για μονή Παναγίας Κουνίστρας. Ύστερα από 2,5 χλμ. αριστερά για Μεγάλη Ασέλινος (+1,7 χλμ.) αμμουδερή παραλία με ταβέρνα.

Στο δρόμο για Μεγάλο Ασέλινο, στο 1,4ο χλμ. αριστερά πάτε για Άγγιστρο, διαδρομή μέσα στα πεύκα, στο 2,6ο χλμ. δεξιά για Άγγιστρο (κατεβαίνει μονοπάτι, υπάρχει ταβερνάκι), αριστερά για Μανδράκι μεγάλη οργανωμένη παραλία, και Ελιά.

DSC_0062 Mandraki

Από το πλάτωμα, ύστερα από 1 χλμ. δεξιά πάει πάλι στο Μανδράκι και στην παραλία του Ξέρξη, οργανωμένη και καντίνα. Συνεχίζοντας είναι η Κρυφή Άμμος, ήσυχη παραλία, κατεβαίνετε σκαλοπάτια.

DSC_0096 Krifi Ammos

Από την Παναγία Κουνίστρας (16,5 χλμ. από Χώρα) συνεχίζετε για Μικρή Ασέληνο (+2,1 χλμ.), όμορφος κολπίσκος, με ταβερνάκι, ξαπλώστρες, ομπρέλες, κατηφορίζετε μονοπάτι μέσα στα δέντρα. Επτακόσια μέτρα μετά τη Μικρή Ασέληνο, ταμπέλα για Κρυφό Αγ. Ιωάννη (ανηφορικό μονοπάτι καταλήγει στο ξωκλήσι).

DSC_0298 Mikri Aselinos

Από Μικρή Ασέληνο ύστερα από 3,5 χλμ. αριστερά πηγαίνει Κεχριά (+1,5 χλμ.) μεγάλη παραλία. Σε κοντινή απόσταση από την Κεχριά είναι οι Λυγαριές, παραλία με άμμο και βότσαλα.

Ύστερα από 3,5 χλμ. κακοτράχαλο χωματόδρομο, υπάρχει διασταύρωση όπου αριστερά πηγαίνει για Μικρή Ασέληνο και ευθεία για Χώρα, Κάστρο.

DSC_0346 Pinakida

Η παραλία του Κάστρου βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Κάστρο (8 χλμ. βόρεια της Χώρας), η μεσαιωνική πόλη χτισμένη πάνω σε γιγαντιαίο βράχο. Μεταξύ άλλων, σώζεται η εκκλησία Γεννήσεως του Χριστού, η μεταβυζαντινή μητρόπολη του Κάστρου. Στην παραλία φτάνετε είτε οδικώς (δύσκολος δρόμος) ή με καραβάκι. Λειτουργεί και ταβέρνα.

DSC_0433 Kastro

Βορειοανατολικά της Χώρας

Το Ξάνεμο είναι βορειοανατολικά της Χώρας, πλάι στο αεροδρόμιο, και απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα. Πρόκειται για αμμουδερή παραλία και προτείνεται όταν δε φυσάει. Ένα δρομάκι δεξιά, πριν την παραλία, οδηγεί στο Μικρό Ξάνεμο και στο Γλυφονέρι.

Λαλάρια

Τα φημισμένα Λαλάρια βρίσκονται βορειοανατολικά του νησιού, και είναι παραλία με λευκά βότσαλα -τα λεγόμενα «λαλάρια»- τα οποία καλύπτουν όλη την παραλία. Εκεί και η γνωστή Τρύπια Πέτρα – ο βράχος που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας. Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη παραλία γίνεται μόνο με καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Σκιάθου. Τιμή περίπου στα 12 ευρώ το άτομο.

Στα νησάκια

Με καραβάκι επίσης φτάνετε και στα γειτονικά νησάκια της Σκιάθου, τη νήσο Άρκο όπου λειτουργεί και ταβερνούλα, και το Τσουγκριά, παρθένο νησί, με δυο μεγάλες παραλίες, τον Άγιο Φλώρο και τον Λαλαριά όπου δένουν τα εκδρομικά καραβάκια.

*Σίγουρα υπάρχουν και παραλίες που μου διαφεύγουν, οπότε, όταν τις ανακαλύψετε, περιμένω τις πληροφορίες σας. Ακόμη, και τις ενστάσεις σας, για κάποιες από τις προαναφερόμενες.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα