Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Σκιάθος – Η κοσμοπολίτισσα!

«Mamma Mia» Σκιάθος, «Mamma Mia» με τρεις μέρες γυρίσματα στο Παλιό Λιμάνι, δίπλα από το Μπούρτζι, για το πολύ επιτυχημένο κινηματογραφικό μιούζικαλ με τραγούδια των ΑΒΒΑ αλλά και αγαπημένους ηθοποιούς όπως η Μέριλ Στριπ, ο Πιρς Μπρόσναν, ο Κόλιν Φέρθ, ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ κ.ά., ήταν αιτία, ώστε το νησί να προσελκύσει ακόμη περισσότερο τουρισμό, κυρίως από Αγγλία!

Αποστολή – φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το «Mamma Mia» πουλάει’ τι κι αν τα περισσότερα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας έγιναν στη Σκόπελο’ η Σκιάθος μοιράζεται τη δόξα της ταινίας με τη γειτονική της Σκόπελο, και κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες, κυρίως από Μεγ. Βρετανία (50%) και Σκανδιναβία (25%).

Ακόμη και σήμερα, στον ανοιχτό κινηματογράφο «Αττικόν» του νησιού, παίζεται το «Mamma Mia»!

«Το νησί, για το μέγεθός του, έχει πάρα πολλές παραλίες’ λένε ότι έχει 67, εγώ και ως καπετάνιος που είμαι, λέω, ότι έχει πάνω από 100 παραλίες» μας λέει ο πρόεδρος της Τουριστικής προβολής Σκιάθου Παναγιώτης Διολέττας.

Είναι το δυτικότερο νησί των Βορείων Σποράδων και συνορεύει δυτικά με τις ακτές της Μαγνησίας και ανατολικά με τη Σκόπελο. Η έκταση της Σκιάθου είναι 61 τετρ. χλμ. και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή.

Σύμφωνα δε με τον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η Σκιάθος πήρε το όνομά της από την πολύ σκιά που σχημάτιζαν τα δέντρα.

Και μπορεί η Χώρα να είναι το μοναδικό χωριό του νησιού, χτισμένο με την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική, ωστόσο η Σκιάθος είναι ένας προορισμός ιδανικός για όλες τις ηλικίες, για όλα τα γούστα, για όλα τα πορτοφόλια.

Σεργιανίζοντας στη Χώρα

Με το που πιάνει το πλοίο στο λιμάνι, ευθεία μπροστά μας είναι ο κεντρικός – και πλέον δημοφιλής- δρόμος της Χώρας, Αλ. Παπαδιαμάντη. Γεμάτος τουριστικά γραφεία, εμπορικά μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, φαστ φουντ, είναι το σκηνικό του δρόμου.

Στα περίπου 80 μ. από το λιμάνι, στα δεξιά μας, είναι το σπίτι – μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Το σπίτι στο οποίο ο Έλληνας λογοτέχνης πέρασε τα παιδικά του χρόνια και το οποίο αργότερα κατεδαφίστηκε, βρισκόταν απέναντι από το σημερινό. Η οικογένεια του μεταφέρθηκε στο καινούργιο σπίτι μετά το γάμο της μεγάλης του αδελφής. Το σπίτι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και περιλαμβάνει έπιπλα και προσωπικά είδη του «άγιου» της ελληνικής λογοτεχνίας. Λειτουργεί εκθεσιακό τμήμα – βιβλιοθήκη με βιβλία και παλιές εκδόσεις των έργων του, αφίσες, φωτογραφικό υλικό, νέες εκδόσεις κ.ά. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά 9.30 – 13.30 & 17.00 – 20.00.

Παλιό λιμάνι

Από το παλιό λιμάνι αναχωρούν καθημερινά καραβάκια για το γύρο του νησιού, τα γειτονικά νησάκια, τις παραλίες.

Οι επιλογές πολλές, οι τιμές ανάλογα το τι θα επιλέξει κανείς. Για παράδειγμα, ο γύρος του νησιού κοστίζει 15 ευρώ (Λαλάρια –μιάμιση ώρα για μπάνιο-, Κάστρο – μία ώρα και ένα τέταρτο-, Ασέλινος – Κατηγιώργης – μιάμιση ώρα).

Ενώ ο γύρος Σκοπέλου κοστίζει 20 ευρώ με στάσεις στον Άγιο Ιωάννη Καστρί (το εκκλησάκι που έγινε ο γάμος στο «Mamma Mia»), στη Χώρα Σκοπέλου και στις παραλίες Καστάνη και Μηλιά (και στην Καστάνη έγιναν πολλά γυρίσματα).

Και στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου έγιναν γυρίσματα του «Mamma Mia» για 3 μέρες, και συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο υπέρ των πεσόντων. Είναι η σκηνή, στην έναρξη της ταινίας, με τη βάρκα, και η σκηνή που τρέχουν για να προφτάσουν το καΐκι που θα τους μεταφέρει στο γειτονικό νησί «Καλοκαίρι» – τη Σκόπελο δηλαδή.

(σ.σ. Γυρίσματα έγιναν και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από όπου η ηθοποιός -η κόρη- Amanda Seyfried στέλνει το γράμμα για να προσκαλέσει τους 3 υποψήφιους πατέρες στο γάμο της).

Στο παλιό λιμάνι, και οι γνωστές «Μαξιλάρες», με τα σκαλοπάτια και τα μπαράκια, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημείο αναφοράς για το νησί. Ωστόσο, οι τιμές στα συγκεκριμένα μαγαζιά είναι αρκετά τσιμπημένες, που σε κάποιες περιπτώσεις, κάνουν απαγορευτική την επιλογή των τουριστών σε εκείνο το σημείο.

Στην παραλιακή του Παλιού λιμανιού, δίπλα στις «Μαξιλάρες» και ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, που μετράει 33 χρόνια ζωής, από το 1983. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κα. Ζωή Προύσαλη, θα με ξεναγήσει, δείχνοντας μου τις Σκιαθίτικες στολές, τα τοπικά προϊόντα που φτιάχνουν με μεράκι οι γυναίκες του Συλλόγου, και ενημερώνοντας με σχετικά με τις δράσεις του Συλλόγου (σ.σ. αναλυτικά σχετικά με το Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου και φωτογραφίες, σύντομα, σε άλλο ρεπορτάζ μας!).

Στο τέρμα των σκαλοπατιών, είναι η μητρόπολη της Σκιάθου -οι Τρεις Ιεράρχες (1846)-, τρίκλιτη βασιλική, στην οποία φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Εικονίστριας, πολιούχος του νησιού. Ανηφορίζοντας από τους Τρεις Ιεράρχες και περνώντας από ταβερνάκια, φτάνουμε στην τοποθεσία Πλάκες, την αρχαιότερη κατοικημένη θέση της πόλης. Εκεί και η εκκλησία της Παναγίας της Λιμνιάς, όπου φυλάσσεται η κάρα του Παπαδιαμάντη.

Όχι μόνο «ήλιος + θάλασσα»

Για τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει στους τουρίστες η Σκιάθος, μας μίλησε ο πρόεδρος της Τουριστικής προβολής του νησιού, Παναγιώτης Διολέττας, όπου εκτός από το δίπτυχο ‘ήλιος + θάλασσα’, το νησί είναι καταπράσινο, έχει νυχτερινή ζωή, προσφέρεται και για οικογενειακές διακοπές (οι παραλίες είναι βατές, αμμουδερές και ρηχές), προτείνεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιπατητικός – υπάρχουν 25 μονοπάτια χαρτογραφημένα-, καταδυτικός, ιππασία, ποδήλατο βουνού, ιστιοπλοΐα κ.ά.), υπάρχουν μοναστήρια και βεβαίως, όπως προαναφέραμε, το «Μamma Mia» το οποίο πουλάει ακόμη και σήμερα, όπως χαρακτηριστικά μας εξήγησε ο κ. Διολέττας.

Το ότι η Σκιάθος είναι ένα νησί, που έχει να προτείνει κι άλλες μορφές τουρισμού, πέρα από το «ήλιος – θάλασσα», το έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, από προηγούμενο ταξίδι μας στο νησί (σ.σ. ξεχωριστό θέμα για τις παραλίες).

Οι προσπάθειες των επαγγελματιών του νησιού, είναι να επεκταθεί η τουριστική σεζόν’ υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, και ενώ για ένα διάστημα όπως μας είπαν οι τοπικοί φορείς, το νησί είχε χάσει την αναγνωσιμότητά του, σιγά σιγά την ξανακερδίζει.

Τόσο η συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις, η επέκταση του αεροδιαδρόμου πριν μια διετία, και η ενίσχυση που θα υπάρξει σε πτήσεις τσάρτερ με την παραχώρηση του αεροδρομίου στην Fraport, από την άλλη η ικανοποιητική ακτοπλοϊκή σύνδεση μπορούν να ανεβάσουν το νησί ακόμη πιο ψηλά και να προσελκύσουν τουρίστες υψηλών βαλαντίων.

Ωστόσο, η δική μου αίσθηση, από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο νησί, είναι ότι οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού, πρέπει, πρώτα από όλα να είναι σωστοί επαγγελματίες, και να τηρούν στο απόλυτο τη σχέση «ποιότητας – τιμής». Έτσι μόνο, θα καταφέρουμε, γενικότερα, να προσελκύουμε ως χώρα, ποιοτικό τουρισμό!

*Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό πρακτορείο Athos Hellas (τηλ. 2310 284300) για την άψογη διοργάνωση της αποστολής.    

Info

-Στη Σκιάθο φτάνουμε ακτοπλοϊκώς απευθείας από Θεσσαλονίκη, από το λιμάνι του Βόλου (202 χλμ. από Θεσσαλονίκη), από Γλύφα Φθιώτιδας ή αεροπορικώς από Αθήνα.

-Τα 5 τοπικά λεωφορεία του νησιού εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Χώρας και Κουκουναριών ανά 15 λεπτά. Το πρώτο δρομολόγιο από Χώρα ξεκινάει στις 7 το πρωί και το τελευταίο στις 12.30 π.μ.

Tips

Μπούρτζι, σημερινό πολιτιστικό κέντρο, όπου φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργεί και καφέ αναψυκτήριο με θέα στη θάλασσα. Στα χρόνια της ενετικής κατοχής το Μπούρτζι υπήρξε φρούριο, το οποίο ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, όταν κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1207. Το 1906 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού ιδρύθηκε το δημοτικό σχολείο του νησιού, το οποίο λειτούργησε ως το 1984.

-Κάστρο, στη βόρεια πλευρά του νησιού (8 χλμ.), μεσαιωνική πόλη χτισμένη πάνω σε γιγαντιαίο βράχο. Σώζεται η εκκλησία Γεννήσεως του Χριστού, η μεταβυζαντινή μητρόπολη του Κάστρου, κτίσμα του 17ου αιώνα, με αξιόλογες τοιχογραφίες και ωραίο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι με χρονολογία 1695. Είναι η εκκλησία την οποία ύμνησε ο Παπαδιαμάντης στα Χριστουγεννιάτικα διηγήματά του. Άλλες εκκλησίες του Κάστρου είναι της Αγ. Μαρίνας, του Αγ. Βασιλείου, του Αγ. Νικολάου.

-Μονή Ευαγγελίστριας (5 χλμ.), το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας ή της Βαγγελίστρας όπως το λένε οι Σκιαθίτες, είναι κτισμένο στην τοποθεσία Αγαλιανού, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Σκιάθου, την Καραφλυτζανάκα. Σήμερα στο μοναστήρι επικεφαλής είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωσήφ. Λειτουργεί πωλητήριο με προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι μοναχοί όπως τον περίφημο Αλυπιακό Οίνο (ροζέ), τον Σκιάθιο Οίνο (λευκό, ερυθρό) και τον Κανανίτη (γλυκός ερυθρός), τσίπουρο, λάδι, μέλι, γλυκά κουταλιού, εικόνες, κομποσκίνια, σταυρούς κ.ά.

Είναι και τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία -των Ιερών Κειμηλίων με εκκλησιαστικά εκθέματα, των Μουσικών Οργάνων του Κόσμου, ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Μονιέ Δεληγιάννη, με 500 περίπου όργανα απ΄ όλη την υφήλιο (συνολικά έχουν 1.600 μουσικά όργανα), το Αρχείο Βαλκανικών Πολέμων της οικογένειας Ποταμιάνου και το Λαογραφικό με φορεσιές, οικιακά σκεύη, τη σημαία αντίγραφο όπου το Σεπτέμβριο του 1807 δόθηκε όρκος ελευθερίας και σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό στη μέση σε γαλανό φόντο.

Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο, όπου κάνουν περιφορά του Επιταφίου, καθώς επίσης και τις άγιες ημέρες του Πάσχα, όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.

-Μονή Παναγίας της Κουνίστρας – του 17ου αιώνα σε μια τοποθεσία ανάμεσα σε πεύκα και ρεματιές με πλατάνια. Εδώ βρέθηκε η ιερή εικόνα όπου ακούγονται πολλοί θρύλοι. Ονομάζεται Εικονίστρια επειδή εμφανίστηκε, Κλωνίστρια γιατί βρέθηκε σε κλαρία και Κουνίστρα επειδή αιωρούνταν. Η θαυματουργή εικόνα της Εικονίστριας φυλάγεται στη Μητρόπολη της Σκιάθου. Η μονή την οποία φυλάσσει και περιποιείται από το 1986 η κ. Αργυρώ, απέχει 16,5 χλμ. από τη Χώρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα