Γιατί «ο πολιτισμός, περνάει όπως το ιώδιο, πάνω απ’ τις πονεμένες περιοχές για να τις γιάνει…» όπως είπε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές μας, ο Οδυσσέας Ελύτης!
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Αυτός είναι ο στόχος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), στα 20 χρόνια πολιτιστικής δημιουργίας.
Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, ο συνδυασμός «πολιτισμός + τουρισμός», οι νέες ιδέες και οι συνέργειες, η πολιτιστική και τουριστική προβολή βυζαντινών-μεσαιωνικών λιμανιών.
«ΕΚΒΜΜ. 20 χρόνια Πολιτιστικής Δημιουργίας. Απαντώντας δημιουργικά στην κρίση με τη δυναμική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων» είναι ο τίτλος της διημερίδας που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Όπου η εναρκτήρια εκδήλωση της διημερίδας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη.
Η χθεσινή εκδήλωση
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, η διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ και επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αναστασία Τούρτα, παρουσίασε το πλούσιο έργο που έχει ήδη επιτυχώς υλοποιήσει το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα, Μέση Ανατολή) καθώς και τα έργα που δρομολογεί για το άμεσο μέλλον.
Αναφορά στα ευρωπαϊκά προγράμματα INTERREG, έκανε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων, Ελένη Κατσιγιάννη, η οποία μεταξύ άλλων, είπε ότι για την περίοδο 2014 – 2020 «τρέχουν» 12 προγράμματα, ύψους 300 εκατ. ευρώ. «Παρ’ ότι οι πόροι είναι λίγοι, ωστόσο είναι πολύτιμοι» είπε η κα. Κατσιγιάννη.
Χαιρετισμούς απεύθυναν και η αναπληρώτρια γ.γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Βούλα Τεκτονίδου – η οποία και ανέφερε τους στοίχους του Οδ. Ελύτη-, ο γενικός πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μανδρίτης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, και τα οποία είναι ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο του τόπου, καθώς και ο πρόεδρος Εταιρίας Κυπριακών Σπουδών Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, ο οποίος αναφερόμενος στην προβολή του ντοκιμαντέρ «ΟΛΚΑΣ ΙΙ» που θα ακολουθούσε, είπε ότι στόχος είναι να προβάλλεται στα κρουαζιερόπλοια, σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ με τη συνδρομή τόσο του ΚΟΤ όσο και του ΕΟΤ να ταξιδέψει σ’ όλον τον κόσμο!
Χαιρετισμό έκανε και ο σκηνοθέτης Γιώργος Μπότσος ενώ ο Ross Daly «ταξίδεψε» το κοινό με τη μουσική του!
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, επισήμανε το σημαντικό έργο που κάνει για την πόλη της Θεσσαλονίκης το ΕΚΒΜΜ, «είναι αθόρυβη η δουλειά του, αλλά πολύ σημαντική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης και απευθυνόμενος προς την κα. Τούρτα, είπε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στέκεται πλάι και θα βοηθήσει το ΕΚΒΜΜ στη συνέχεια του έργου του.
«ΟΛΚΑΣ ΙΙ»
Ακολούθησε το εκπληκτικό 59λεπτο ντοκιμαντέρ «Ολκάς ΙΙ. Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο» που παρήχθη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η πολιτιστική και τουριστική προβολή των βυζαντινών-μεσαιωνικών λιμανιών της Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Πάτμου, Κω, Ρόδου, Κορίνθου, Πειραιά, Άνδρου, Νάξου, Πάρου, Κρήτης (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγ. Νικόλαος, Χερσόνησος, Πάνορμος Μυλοποτάμου) και της Κύπρου (Πάφου, Σαλαμίνας, Κερύνειας, Λάρνακας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Κόλπου Μόρφου).
Να σημειώσουμε ότι η Ολκάς ήταν ένα ιστιοφόρο εμπορικό πλοίο της αρχαιότητας, το οποίο έπλεε για αιώνες στη θάλασσα της Μεσογείου. Μετέφερε προϊόντα από και προς το Βυζάντιο έχοντας αφετηρία του το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Μετέφερε τρόφιμα, κρασί, σιτηρά αλλά και εμπόρους, και καλλιτέχνες, και πρέσβεις και προσκυνητές. Μια Ολκάς του 4ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε βυθισμένη στην Κερύνεια.
*
-Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, η συνεδρία θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. με την παρουσίαση των έργων ΟΛΚΑΣ, ΟΛΚΑΣ ΙΙ, ΛΙΜΗΝ από την προϊσταμένη του γραφείου προώθησης Επιστημονικής Έρευνας ΕΚΒΜΜ, Φλώρα Καραγιάννη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες.
-Μεταξύ των ομιλητών η Ελένη Κατσιγιάννη προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, η Γεωργία Άννα Κανάκη από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Αναστασία Χατζηνικολάου σύμβουλος Ανάπτυξης – Χωροτάκτης –Περιβαλλοντολόγος, η Σοφία Μπουρνατζή σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ κ.ά.
-Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2), τηλ. 2310 889830, www.ekbmm.gr.).