Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΑεροπορικάΌλη η Τήνος στους ρυθμούς του Tinos Food Paths!

Όλη η Τήνος στους ρυθμούς του Tinos Food Paths!

«Το πιο σημαντικό σ’ αυτό το εγχείρημα είναι ο εθελοντισμός, γιατί και προσφέρει και δημιουργεί πολύ ωραία πράγματα στον τόπο μας»!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

TFP

Μια μεγάλη γιορτή στην Τήνο, μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας, όπου επί μια εβδομάδα, όλο το νησί, ζούσε σ’ αυτούς τους ρυθμούς’ όλοι προσφέρανε για το Tinos Food Paths (TFP).

«Αυτό είναι το μεγαλύτερό μας κέρδος’ ο εθελοντισμός» λέει με περηφάνια στο debbiestravel.gr ο Αντώνης Ψάλτης, μέλος του δς του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου, σχετικά με την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Το Tinos Food Paths, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας του νησιού, ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, «ήταν πρωτοβουλία του Συλλόγου, αποφασίσαμε να καλέσουμε ανθρώπους  στο νησί να μας εξηγήσουν τι σημαίνει γαστρονομικός προορισμός, μιας και δεν γνωρίζαμε αυτά τα πράγματα καθόλου» εξηγεί στο debbiestravel.gr ο Αντώνης Ψάλτης.

Τους ξεναγήσανε στους τόπους παραγωγής του νησιού – στους αμπελώνες, τα τυροκομεία, στα κτήματα, στις μονάδες παραγωγές αλλαντικών-, και το αποτέλεσμα του 1ου χρόνου, ήταν να πιστέψουν πάρα πολύ σ’ αυτήν την ιδέα.

«Μας πιστέψανε πολύ στο νησί, με αποτέλεσμα το δεύτερο χρόνο να έχουμε σχεδόν 100 εθελοντές που ήθελαν να προσφέρουν κάτι γι’ αυτό» λέει ο κ. Ψάλτης.

Tripotamos meli

2ος χρόνος TFP!

Και έτσι, πέρυσι, η δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του Tinos Food Paths, υπήρξε πολύ κομβική.

«Έγινε μια σπουδαία γιορτή στο νησί, καλέστηκαν άνθρωποι της γαστρονομίας και σεφ στο νησί, από όλη την Ελλάδα, μας παρουσίασαν συνταγές, πρωτότυπους τρόπους μεταποίησης, μας μίλησαν για τις συνέργειες του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα» αναφέρει στο debbiestravel.gr ο Αντώνης Ψάλτης του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου.

Αυτό δε που το έκανε πολύ όμορφο, όπως εξηγεί, ήταν η συμμετοχή των εθελοντών, η οποία υπήρξε  πολύ σημαντική.

«Δημιουργήσαμε πολλές δράσεις σ’ ένα διήμερο, γιατί έπρεπε να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι εθελοντές που ήθελαν να προσφέρουν σ’ αυτό μας το εγχείρημα».

Antonis Antonia Αντώνης Ψάλτης, Αντωνία Ζάρπα

Το σήμερα, η προβολή, η γαστρονομία

Τρίτη χρονιά διεξαγωγής του Tinos Food Paths, και οι εμπλεκόμενοι, πήρανε τη μεγάλη απόφαση, να το μεγαλώσουν όλο αυτό, και να πραγματοποιούνται δράσεις στο νησί, επί μια ολόκληρη εβδομάδα.

«Οι εθελοντές έχουν πολλαπλασιαστεί, υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να προσφέρει, οπότε, δημιουργούμε δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας» λέει ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι η γαστρονομία του τόπου τους θα γιορτάζεται, κάθε χρόνο, μια βδομάδα, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, έτσι ώστε να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων.

Όπως εξηγεί στο debbiestravel.gr ο Αντώνης Ψάλτης, στο εγχείρημα του TFP, υπάρχουν 2 πυλώνες.

«Ο ένας είναι η προβολή του τόπου, η ανάδειξή του, καθώς και η εκπαίδευση των μελών μας, και ο δεύτερος, η δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα στήνει δράσεις και θα κάνει τον τόπο μας ελκυστικό σ’ ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν για να γνωρίσουν  τη γαστρονομία της Τήνου» επισημαίνει.

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία, και όπως διαπιστώνει ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου, κάθε χρόνο κερδίζουν όλο και περισσότερο κόσμο, που είναι στο πλάι τους.

DSCN9993 Η υπογράφουσα στα γραφεία του TFP, στην Χώρα της Τήνου

Ο εθελοντισμός

Το πιο σημαντικό σ’ αυτό το εγχείρημα, όπως επισημαίνει ο κ. Ψάλτης, είναι ο εθελοντισμός, «γιατί και προσφέρει και δημιουργεί πολύ ωραία πράγματα στον τόπο, αλλά και γιατί αλλάζει λίγο η νοοτροπία μας, γινόμαστε καλύτεροι, νιώθουμε περήφανοι για τον τόπο μας» τονίζει, επίσης, με περηφάνια, ο Αντώνης Ψάλτης, προσθέτοντας ότι όλοι οι εθελοντές χαίρονται να υποδέχονται και να φιλοξενούν τον κόσμο, να αναδεικνύουν τον τόπο τους!

Όπως ο ίδιος εξηγεί, ύστερα από πολλά χρόνια, βρεθήκανε αναμεταξύ τους, γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι, οι επαγγελματίες μοιραστήκανε τις χαρές και τις λύπες τους, κοιτάζονται στα μάτια, «και αυτό είναι πιο σημαντικό από την προβολή, γιατί, πίσω στον τόπο μένει αυτή η αίσθηση».

Συμμετείχαν εθελοντικά, όχι μόνο άνθρωποι της εστίασης, αλλά και εκείνοι που δεν είχαν καμία σχέση με το επάγγελμα, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οδηγοί, εργάτες σε λατομεία, όλοι συμμετείχαν, και όλοι τους αξιοποιήθηκαν, βάσει του τι γνωρίζει ο καθένας.

Όλο το νησί ήταν μια γιορτή, κάτι που το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, κατά την παραμονή μας στο Tinos Food Paths, που φέτος διεξήχθη 7 – 14 Μαΐου.

Το ραντεβού δόθηκε για του χρόνου, την ίδια περίοδο, δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, «όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει του χρόνου’ τελικά, αυτός  ο τόπος, το έχει ανάγκη, έχει ανάγκη κυρίως να προσφέρει» επισημαίνει με δόση ικανοποίησης για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος στο debbiestravel.gr ο Αντώνης Ψάλτης.

*

Η μετακίνησή μας από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε με την αεροπορική εταιρία Ryanair, την οποία και ευχαριστούμε θερμά!

Aeroplane

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα