Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του Άνω Κουφονησίου έχουν καταφέρει με μεγάλο αγώνα, τη ΜΗ ενοικίαση μηχανοκίνητων μέσων’ επιτρέπονται μόνο τα ποδήλατα!
Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Στις Μικρές Κυκλάδες, νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού, βρίσκονται τα Κουφονήσια, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι, τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, που χωρίζονται μεταξύ τους από έναν πορθμό πλάτους 200 μ. και τα οποία απέχουν περί το 1 ναυτικό μίλι.
Στα Κουφονήσια δεν χρειάζεστε όχημα’ χρειάζεται να έχετε στις αποσκευές σας καλή διάθεση, όρεξη για περπάτημα, για ποδήλατο και βεβαίως για απολαυστικές βουτιές σε κρυστάλλινα πράσινα νερά με μια μοναδική θέα’ την Κέρο!
Επίσης, στα Κουφονήσια οφείλετε να γνωρίζετε ότι ΔΕΝ θα βρείτε οργανωμένες παραλίες’ ούτε μία στο νησί’ ούτε στο Άνω, πόσο δε στο Κάτω που κατοικείται παρά ελάχιστους κατοίκους και διαθέτει μόνο μια ταβέρνα.
«Με μεγάλο αγώνα, το έχουμε ψηφήσει, τη ΜΗ ενοικίαση μηχανοκίνητων μέσων’ απαγορεύονται μηχανάκια, αυτοκίνητα, γουρούνες, τζετ σκι, θαλάσσια σπορ, οτιδήποτε μηχανοκίνητο ενοικιάζεται και κάνει θόρυβο απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο ποδήλατο» αναφέρει στο debbiestravel.gr ο Νικήτας Σίμος επιχειρηματίας του νησιού εδώ και 26 χρόνια, ο οποίος δραστηριοποιείται στη διαμονή, εστίαση ενώ διαθέτει και τουριστικό γραφείο διοργανώνοντας ημερήσιες εκδρομές με ιστιοπλοϊκό σκάφος, φουσκωτό ή και παραδοσιακό καΐκι στο νησί και στα γύρω νησιά.
Εδώ, να σημειώσουμε ότι στο νησί κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μηχανάκια, υπάρχει βενζινάδικο, ενώ για την αποσυμφόρηση του οικισμού, ιδίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που παρατηρείται το αδιαχώρητο τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, η τοπική αυτοδιοίκηση αναζητάει λύσεις, μια εκ των οποίων, η δημιουργία περιφερειακού δρόμου που θα φτάνει μέχρι την άλλη πλευρά, στο Φοίνικα, αποσυμφορίζοντας το κέντρο του νησιού. Το πιο απομακρισμένο σημείο του νησιού είναι το Πορί (3,5 χλμ.) και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται είτε με τα πόδια, συνεχίζοντας μονοπάτι από την Πλατιά Πούντα (γνωστή ως Ιταλίδα), είτε από το δρόμο – χωμάτινος/τσιμεντένιος. «Πίσα στο νησί δεν έχουμε, ευτυχώς, πουθενά» μας λένε επιχειρηματίες του νησιού.
Παραλίες δίχως ομπρέλες και ξαπλώστρες
Άλλη μια ιδιαιτερότητα που διακρίνει το Κουφονήσι είναι ότι δεν επιτρέπονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες στις παραλίες.
«Το έχουμε απαγορεύσει, το προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, σε καμία παραλία του νησιού, να μην υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες’ κάτι που το υποστηρίζει και η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το δήμο Νάξου» αναφέρει στο debbiestravel.gr ο κ. Σίμος διευκρινίζοντας ότι μόνο ο ιδιώτης μπορεί να βάλει ομπρέλα στην παραλία.
Ακτοπλοϊκή σύνδεση
Η σημαντική αύξηση του τουρισμού στα Κουφονήσια οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εύκολη πρόσβαση, εν συγκρίσει με τα παλιά χρόνια. Αφενός τα μεγάλα σύγχρονα πλοία της Blue Star Ferries, αλλά και το High Speed 4, το οποίο είναι στη γραμμή την τελευταία 6αετία (σ.σ. φέτος δεν μπήκε στη γραμμή λόγω του κορονοϊού). Το High Speed 4, το οποίο παίρνει και αυτοκίνητα, υπό κανονικές συνθήκες, εκτελούσε καθημερινά δρομολόγια Πειραιά, Πάρο, Νάξο, Κουφονήσια -κάποιες χρονιές έφτανε και Αμοργό.
«Έφερνε πάρα πολύ κόσμο, ιδίως τον Ιούνιο’ για εμάς θα ήταν το ιδανικό, αντί για το High Speed να μπουν τα μεγάλα Flying Cat τα οποία δεν παίρνουν αυτοκίνητα» μας λέει ο κ. Σίμος.
Στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού βοήθησαν και τα Sea jets, τα οποία εκτελούν καθημερινά δρομολόγια, δυο φορές την ημέρα, ένα έρχεται από Μύκονο και ένα από Σαντορίνη, με σύνδεση από Πειραιά. «Αυτό, μας δίνει όλες τις πτήσεις τσάρτερ από Μύκονο και Σαντορίνη, κατευθείαν για Κουφονήσια, χωρίς να χρειάζεται ο τουρίστας να κάνει διανυκτέρευση» εξηγεί ο κ. Σίμος.
Βεβαίως, σύνδεση με τις Μικρές Κυκλάδες, την Αμοργό και τη Νάξο, υπάρχει και με το θρυλικό «Εξπρές Σκοπελίτης» που δραστηριοποιείται στην ενδοκυκλαδική γραμμή πάνω από μισό αιώνα.
Έλληνες και Ιταλοί
Σ’ ότι αφορά το προφίλ των τουριστών στο Κουφονήσι, κατά κύριο λόγο είναι Ιταλοί και Έλληνες. Πέρυσι τον Αύγουστο το ποσοστό αναλογούσε 50% Έλληνες – 50% Ιταλοί, φέτος λόγω του κορονοϊού, το 75% – 80% αναλογούσε σε Έλληνες και μόλις το 25% – 20% σε Ιταλούς. Επίσης, το νησί προτίμησε πάρα πολύ η νεολαία, αλλά και οικογένειες.
Η μείωση που παρατηρήθηκε, πάντα για τον μήνα Αύγουστο, κυμάνθηκε στο 10% -15% για τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο 20% για τα δωμάτια. Ωστόσο, όπως μας ενημέρωσαν επιχειρηματίες του νησιού, φέτος οι τιμές είχαν πέσει. Αυτήν την περίοδο, βρίσκουμε δωμάτια από 30 ευρώ, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα ενοικιάζονται τουλάχιστον 40 ευρώ. Επίσης, στα 50 ευρώ ενοικιάζονται αξιοπρεπέστατα δωμάτια με όλα τα κομφόρ (ψυγειάκι, υλικά για πρωινό, στεγνωτήρα μαλλιών, safe box κτλ.).
*
-Το Άνω Κουφονήσι διαθέτει 1200 δωμάτια (2.500 κλίνες) όλων των κατηγοριών, από απλά δωμάτια μέχρι περιποιημένα στούντιο, ξενώνες, ξενοδοχεία με πισίνα.
Τα τελευταία χρόνια προωθούνται ημερήσιες εκδρομές είτε με ιστιοπλοϊκό σκάφος, είτε με φουσκωτό ακόμη και με παραδοσιακά καΐκια όπου μπορούν οι τουρίστες να συμμετέχουν σε ψάρεμα κτλ. (www.koufonisiatours.gr).
-Στα έργα του Κουφονησίου προστίθενται η δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης (σ.σ. καταναλώνονται 1.200 κυβικά/ημέρα αντί των 600) ενώ λειτουργεί καινούργιο πολυδύναμο ιατρείο με αγροτικό γιατρό.
Επίσης, από τον Ιούνιο υπάρχει seatrac (ειδική ράγα για ΑμεΑ) χορηγία της «Ομάδας Αιγαίου». Βρίσκεται στην παραλία Άμμος, στην Χώρα.
-Στο παλιό σχολείο στην παραλία της Χώρας λειτουργεί η αρχαιολογική έκθεση «Ίχνη, η αρχαιολογία των Κουφονησίων», η οποία θα έχει διάρκεια έως τις 15/10. Οι εκθέσεις με διαφορετική θεματολογία ξεκίνησαν από πέρυσι ενώ όπως πληροφορούμαστε από την επόμενη χρονιά θα δημιουργηθεί μόνιμο αρχαιολογικό μουσείο.
-Για το Κάτω Κουφονήσι δραστηριοποιούνται δυο εταιρίες που εκτελούν δρομολόγια καθημερινά, σχεδόν κάθε ώρα, από το πρωί έως το βράδυ. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ με το ίδιο ημερήσιο εισιτήριο μπορείτε να πάτε και στις παραλίες Φανός, Ιταλίδα, Πορί και αντίστροφα. Οι αναχωρήσεις γίνονται από το λιμάνι. Τα ποδήλατα ενοικιάζονται 5 και 7 ευρώ, ημερησίως.