Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΚρήτηΕγκαινιάζεται το αρχαιολογικό μουσείο Ελεύθερνας

Εγκαινιάζεται το αρχαιολογικό μουσείο Ελεύθερνας

Στην περιοχή του Ρεθύμνου, στην Κρήτη, σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από την όμορφη κρητική πόλη, ετοιμάζονται πυρετωδώς, για τα εγκαίνια του νέου –και πολύ σημαντικού- αρχαιολογικού μουσείου Ελεύθερνας!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, λίγο έξω από το Ρέθυμνο της Κρήτης, τον Ιανουάριο του 2015, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής με αφορμή τις εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Έμεινα εντυπωσιασμένη από τον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα, μια πόλη την οποία ίδρυσαν οι Δωριείς, τον 9ο αιώνα π.Χ., στη διασταύρωση των δρόμων που ένωναν τις πόλεις Κυδωνία, Κνωσό και το ιερό στο όρος Ίδη. Και τώρα, ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί το αρχαιολογικό μουσείο Ελεύθερνας, το οποίο, ψάχνω την πρώτη ευκαιρία, ώστε να το επισκεφτώ!

Μέχρι τότε, ας δούμε τι εστί αρχαία Ελεύθερνα και λίγα πράγματα για το αρχαιολογικό της μουσείο.

DSC_0099

Η αρχαία Ελεύθερνα

Με ένα μεγάλο πέτρινο καράβι, που έστριψε την πλώρη του βορειοδυτικά κι άραξε μέσα στο άφατο πράσινο της φύσης, μοιάζει ο λόφος της αρχαίας Ελεύθερνας, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, της αρχαίας Ίδης, και σε υψόμετρο περίπου 380 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η θέση της, στην καρδιά της Κρήτης, στη μέση περίπου απόσταση από την αρχαία Κυδωνία (Χανιά) στα δυτικά και την Κνωσό στα ανατολικά κι ακόμη από την Φαιστό και τη Γόρτυνα στα νότια, την ευνόησε πολλαπλώς. Η θέση της και η σχέση της με τη θάλασσα απετέλεσαν τις αιτίες της δομής μιας ανοιχτής κοινωνίας με εξάρσεις και βαθύνσεις στο διάβα του χρόνου και της ιστορίας της, όπως φανερώνουν οι έρευνες, ανασκαφικές και άλλες, του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ξεκίνησαν από το 1985 και συνεχίζονται και σήμερα.

Το μουσείο

H εικόνα της ιστορικής διαδρομής της Ελεύθερνας ξεπηδά μέσα από τα υλικά κατάλοιπα του πολιτισμού της σε τρεις συνεχόμενες αίθουσες.

Η αίθουσα Α περιλαμβάνει τα εκθέματα εκείνα (αγγεία, αγάλματα, επιγραφές, όπλα, εργαλεία, ειδώλια, από πηλό, λίθο, μέταλλα, φαγεντιανή, ελεφαντόδοντο κ.τλ.) που επελέγησαν για μια πρώτη παρουσίαση της διαχρονικής δημόσιας, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής της Ελεύθερνας.

Στην αίθουσα Β αναπτύσσεται η θρησκευτική και η λατρευτική ζωή στην Ελεύθερνα, από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως και τα βυζαντινά χρόνια.

Η αίθουσα Γ είναι αφιερωμένη στις νεκροπόλεις της Ελεύθερνας. Παρουσιάζονται μόνον ευρήματα από τις ανασκαφές στην νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, καθώς σε αυτήν εικονογραφούνται περιγραφές από τον κόσμο του Ομήρου: το τελετουργικό τυπικό των ταφικών πυρών (καύσεων), όπως αυτές περιγράφονται στην Ιλιάδα και κυρίως στην ταφική πυρά του Πατρόκλου.

Η έκθεση κλείνει με την αναπαράσταση μιας καλά διατηρημένης πυράς που ανήκε σε νέο άνδρα-πολεμιστή, περίπου 30 ετών, ο οποίος αποτεφρώθηκε μαζί με τον/την σύντροφό του.

Tips

-Τα εγκαίνια του πολυαναμενόμενου αρχαιολογικού μουσείου Ελεύθερνας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 19.00, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Η δε ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο θα πραγματοποιηθεί από τον Καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη.

GR1 INVIT_ELEUTH

-Στην Ελεύθερνα (20 περίπου χλμ. από το Ρέθυμνο), ξεχωρίζει η Αρχαία Ελεύθερνα, και ο αρχαιολογικός χώρος ο οποίος καταλαμβάνει μια οδοντωτή κορυφογραμμή του Ψηλορείτη, σε ύψος 380 μέτρων. Την πόλη ίδρυσαν οι Δωριείς, τον 9ο αιώνα π.Χ., στη διασταύρωση των δρόμων που ένωναν τις πόλεις Κυδωνία, Κνωσό και το ιερό στο όρος Ίδη. Στη θέση Ορθή Πέτρα έχει έρθει στο φως νεκρόπολη ενώ το 2010 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη στην περιοχή διπλού τάφου ηλικίας 2.700 ετών, που έκρυβε περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της μέλισσας ως θεά.

– Το έργο με τίτλο «Κτηριακό συγκρότημα του μουσείου αρχαιολογικού χώρου Ελεύθερνας- Οδοιπορικό» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (ΕΣΠΑ) από το Πανεπιστήμιο Κρή́της και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίοι είναι και οι φορείς λειτουργίας του.

Στη νότια πτέρυγα του κτιρίου στεγάζονται το Κέντρο Μελέτης με τα γραφεία του. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία (Αριστίνδην μέλη της Μεσογειακής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΜΑΕ), Οργανισμούς, Ιδρύματα, Φορείς και φυσικά πρόσωπα).

– Για πληροφορίες επικοινωνήστε: Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, τηλ. – φαξ: 28340-92501, διεύθυνση: Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο 74052, Κρήτη.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα