Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝησιωτική ΕλλάδαΔωδεκάνησαΗ γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου «ταξίδεψε» στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου «ταξίδεψε» στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Οι τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και οι μοναδικές συνταγές της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Detrop Oinos.

Η Ρόδος, η Σύρος, η Λέρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Πάρος και άλλα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμετείχαν με τα προϊόντα τους και τις τοπικές τους γεύσεις στη διεθνή έκθεση Detrop Oinos που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 18 – 20 Φεβρουαρίου 2023.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων συμμετείχε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάζοντας την πλούσια  γαστρονομική κουλτούρα των νησιών της, η οποία και κέρδισε τους ντόπιους και ξένους επαγγελματίες επισκέπτες που φέτος παρουσίασαν αύξηση 26%.

Οι επισκέπτες από Σερβία, Ουγγαρία, Ρουμανία και άλλες 15 χώρες, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα αλλά και για τον τρόπο χρήσης τους, όπως για παράδειγμα  πώς χρησιμοποιείται η Ροδίτικη λαδόπιτα, τοπικές συνταγές  παρασκευής και χρήσης ζυμαρικών, υλικά και τρόποι  συνδυασμού  των τυροκομικών της Νάξου, ιδέες σερβιρίσματος των αλίπαστων της Λέρου κλπ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μεγάλη ζήτηση είχε το λάδι.

Οι σεφ και τα πιάτα

Οι σεφ που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της Detrop Oinos μαζί με τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκο Χριστοφόρου ήταν οι, Επαμεινώνδας Τζίντζος, Βασίλης Λιάκης, Βασίλης Παραγιός, Παναγιώτης Παρατσώκας, Σάββας Γεωργιάδης, Γιώργος Στεργάκης, Νικόλας Σταυλάς, Νίκος Κουκιάσας, Παναγιώτης Μένανδρος και Μαρία Καρρά.

Ενδεικτικά πιάτα που δημιουργήθηκαν και προσφέρθηκαν στο κοινό ήταν, κουλουρία με κατσίκι και γραβιέρα Νάξου, τραχανώτο με κοτόπουλο και τυρί Σαν Μιχάλη, αλμυροί λουκουμάδες, κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, μπαρμπούνι φιλέτο με δενδρολίβανο, πιταρούδια με κρεμμύδι και κύμινο, σαλάτα με αλίπαστα και εσπεριδοειδή, μους κολιού κ.ά.

Η Ροδίτικη λαδόπιτα δοκιμάστηκε με μαρμελάδες Νάξου και Ρόδου. Χωριάτικο ψωμί στον ξυλόφουρνο, πευκόμελο Ρόδου, τυριά Σύρου, αλίπαστα Λέρου, μεταξύ άλλων, έδωσαν το στίγμα του κάθε τόπου, το DNA των ανθρώπων, τον τρόπο ζωής τους, τον πολιτισμό, τις αξίες της φιλοξενίας, τους δεσμούς της οικογένειας.

*

-Παρόντες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν ο πρόεδρος  του Περιφερειακού Συμβουλίου  και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμων Ζαννετίδης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και από υπηρεσιακούς παράγοντες η Τάνια Ρούσσου Προϊσταμένη του Τμήματος  Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Δωδεκανήσου.

-Η συμμετοχή στη DETROP και οι εκδηλώσεις οι οποίες βασίζονται στα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις, ενισχύουν τις σχέσεις ανάμεσα στα μέρη, τις εμπορικές επαφές, τις συμφωνίες και στηρίζουν δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές,  ενώ η εξοικείωση με τις τοπικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα συμβάλει στην άνθηση του γαστρονομικού τομέα και στη διατήρηση του γαστρονομικού πλούτου και της παράδοσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα