Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΓαστρονομικές απολαύσεις στα Άνω Πορόια Σερρών

Γαστρονομικές απολαύσεις στα Άνω Πορόια Σερρών

Βουβαλίσιο κρέας, πέστροφες ιχθυοτροφείου, λουκάνικα, κερκινέλλα (βουβαλίσιο ψητό τυρί), κρασάκι ή ουζάκι κάτω από τα πλατάνια. Στα Άνω Πορόια στο νομό Σερρών.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Ταξιδεύουμε στο νομό Σερρών, και επισκεπτόμαστε το όμορφο χωριό Άνω Πορόια, το οποίο απέχει περίπου 6 χλμ. από την Κερκίνη και την περίφημη λίμνη της.

Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 360 μ., στις πλαγιές του όρους Μπέλες, και ξεχωρίζουν για τα στενά τους δρομάκια με τα σπίτια με τη αρχιτεκτονική, την δροσερή πλατεία αλλά και την τοποθεσία Πλατανεώνας, γεμάτη πλατάνια, τρεχούμενα νερά, ξύλινα γεφυράκια.

Στο τέρμα του Πλατανεώνα, βρίσκεται – μέσα στα πλατάνια βεβαίως- η ταβέρνα ‘Πέστροφες’ της οικογένειας Θεοδωρακέλη, η οποία ξεκίνησε το 1981 με ιχθυοτροφείο, το 1987 προστέθηκε και η ταβέρνα ενώ τα τελευταία χρόνια την ‘τρέχουν’ τα παιδιά, ο Γιώργος και η Δήμητρα Θεοδωρακέλη.  

Τι θα γευτούμε

Μα, τι άλλο; Πέστροφες, όπως προδίδει και το όνομα της ταβέρνας! Πέστροφα ψητή, πέστροφα καπνιστή, πέστροφα φιλέτο πανέ δίχως κόκκαλα.

Η καπνιστή πέστροφα όπως ενημερώνει το debbiestravel.gr ο Γιώργος Θεοδωρακέλης παραμένει για περίπου 12 ώρες σε αλατόνερο και στη συνέχεια καπνίζεται για 4-5 ώρες, σε ξύλα οξιάς και βελανιδιάς.

Καθώς η περιοχή της Κερκίνης φημίζεται για την παραγωγή βουβαλίσιου κρέατος, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον κατάλογο της ταβέρνας και οι επιλογές με βουβαλίσιο κρέας.

Όπως για παράδειγμα, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια σερβιρισμένα με τηγανιτές πατάτες,

το βουβαλίσιο λουκάνικο,

το κοκκινιστό βουβάλι στη γάστρα σερβιρισμένο με ντόπιες χυλοπίτες φτιαγμένες από βουβαλίσιο γάλα.  

Στα ορεκτικά, έχουμε την κερκινέλλα που είναι βουβαλίσιο ψητό τυρί,

πιατέλα ορντέβρ με καπνιστή πέστροφα, μανιτάρια πλευρώτους με λιαστή ντομάτα, πατατοσαλάτα, τυροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, πιπεριές Φλωρίνης κ.ά.

Κρεατικά της ώρας συμπληρώνουν τον κατάλογο (μπιφτέκι, κοτόπουλο, μπριζόλα, σνίτσελ).

Για ποτό, υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος για εμφιαλωμένα κρασιά, ενώ σερβίρεται και κρασί χύμα, καθώς και ούζο, τσίπουρο, αναψυκτικά, μπύρες με/χωρίς αλκοόλ.

Το ξέρατε ότι:

-Το κρέας του βουβαλιού, όσο και το γάλα του, διακρίνονται για την πλούσια θρεπτική τους αξία, με το κρέας να αποτελεί σημαντική πηγή σε σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη Α, να έχει χαμηλά λιπαρά και παράλληλα να είναι και νόστιμο!

-Στην περιοχή υπάρχουν εκτροφεία βουβαλιών, παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης βουβαλίσιου κρέατος.

-Η παραγωγή σε πέστροφες εξαρτάται από την ποσότητα του νερού και κατά μέσο όρο είναι 4 – 8 τόνοι ετησίως, η οποία καταναλώνεται αποκλειστικά στην ταβέρνα ‘Πέστροφες’. Για να γίνει ένας γόνος ψάρι περίπου 300 γρ., απαιτούνται 16 – 18 μήνες.

*

-Γευματίσαμε στην ταβέρνα ‘Πέστροφες’, κατά τη διάρκεια αποστολής μας στο νομό Σερρών και την περιοχή της Κερκίνης με την Αναπτυξιακή Εταιρία Σερρών ΑΕ (ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. ΑΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλη αρθρα