Μόλις 20 χλμ. μακριά από τη Θεσσαλονίκη συναντάμε το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Θερμαϊκού, που εκτός από το μοντέλο ‘ήλιος + θάλασσα’, προσφέρει ποικίλες μορφές τουρισμού και ευκαιρίες για εκπαίδευση αλλά και επενδύσεις.
Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Η πρόσκληση που πρόσφατα λάβαμε από την συμβουλευτική εταιρία Wise Ram, η οποία έχει αναλάβει τις προωθητικές ενέργειες του Δήμου Θερμαϊκού σε θέματα τουρισμού με στόχο την εξωστρέφεια, την προσέλκυση νέων αγορών και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του, μας γέμισε χαρά.
Χαρά και αναμνήσεις, πολλές αναμνήσεις, καθώς όλα μας τα καλοκαίρια, για πολλά χρόνια, παραθερίζαμε στο ‘Φάληρο’, ανάμεσα στην Περαία και το Μπαξέ (τους Νέους Επιβάτες).
Όλα μας τα παιδικά και νεανικά καλοκαίρια θυμίζουν το Φάληρο, την Περαία, το Μπαξέ, την Αγία Τριάδα, τη Νέα Μηχανιώνα, την Επανομή.
Μας θυμίζουν την ανεμελιά και το ατελείωτο παιχνίδι (το κρυφτό, το κυνηγητό, τα μήλα, το τζαμί και πόσα ακόμη), τον θερινό κινηματογράφο, τα πάρτι, το άναμμα των φωτιών στην παραλία, τα τραγούδια, και πιο μετά, τα μπαράκια, τις ντισκοτέκ, τα ξενύχτια!
Εκεί ήταν η γειτονιά μας, εκεί συναντιόμασταν η καλοκαιρινή παρέα, κάθε καλοκαίρι, στην παραθέριση, και περνούσαμε υπέροχα!

Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Περαία
«Ανακαλύψτε τη Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης, έναν προορισμό γεμάτο ζωή, γεύσεις και θαλασσινή αύρα» έλεγε η πρόσκληση συμπεριλαμβάνοντας και το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα των επισκέψεων.
Τρεις (3) Σχολές, ένα sport club, Ιχθυόσκαλα, βιολογικό αγρόκτημα, πολυλειτουργικό αγρόκτημα λεβάντας, οινοποιείο ήταν τα μέρη που επισκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στον Δήμο Θερμαϊκού.

Οι τρεις Σχολές
Ο Δήμος Θερμαϊκού παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Όχι αστεία!

Διαθέτει μια ιδιωτική σχολή εκμάθησης πιλότων, μια δημόσια την Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Μακεδονίας που υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού και μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας Πλοιάρχων και Ναυτικών που υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι εγκαταστάσεις των δυο πρώτων σχολών βρίσκονται στην Περαία ενώ η ΑΕΝ Μακεδονίας στη Νέα Μηχανιώνα.
Η σχολή εκμάθησης πιλότων Skies Aviation Academy λειτουργεί από το 2013, στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και εκπαιδεύει σπουδαστές μελλοντικούς πιλότους.

Η συγκεκριμένη σχολή δίνει το δίπλωμα EASA (European Union Aviation Safety Agency) που θεωρείται το πιο ισχυρό δίπλωμα παγκοσμίως, και οι μελλοντικοί πιλότοι θα μπορούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε εταιρία παγκοσμίως. Η φοίτηση είναι διάρκειας 18-24 μήνες, τα πρακτικά μαθήματα γίνονται στην Αλεξανδρούπολη που είναι και η έδρα της εταιρίας, η οποία διαθέτει 8 ιδιόκτητα αεροσκάφη ενώ είναι στο στάδιο να παραγγείλει επιπλέον 10. Στις εγκαταστάσεις της σχολής υπάρχει και ένας προσομοιωτής τελευταίας τεχνολογίας.

Στη σχολή φοιτούν περίπου 40 μαθητές, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονται από τη Μέση Ανατολή (Ομάν, Μπαχρέιν, Ιράκ) αλλά και από Τουρκία, Ευρώπη, Σερβία, Ρουμανία και Ελλάδα.
Η Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Μακεδονίας (Π- ΣΑΕΚ) – Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στην παραλία της Περαίας, στεγάζεται στο πρότυπο εκπαιδευτικό ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ και λειτουργεί από το 1956. Είναι εγγεγραμμένοι 276 σπουδαστές και οι ειδικότητες είναι στέλεχος μονάδων φιλοξενίας, τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας, τεχνικός αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής και οι δυο πειραματικές ειδικότητες στέλεχος επιχειρήσεων φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων και στέλεχος ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας βρίσκεται στη Νέα Μηχανιώνα και είναι η μοναδική καθετοποιημένη σχολή στην Ελλάδα που περιλαμβάνει σχολή Πλοιάρχων, Μηχανικών, Σωστικών Μέσων και Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).
Ιδρύθηκε το 1969 και αρχικά λειτουργούσε ως Σχολή Μηχανικών ενώ το 1975 ξεκίνησε και η Σχολή Πλοιάρχων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σχολή στην Ελλάδα, μετά από αυτήν του Ασπρόπυργου.
Οι εγκαταστάσεις της είναι σε οικόπεδο 43 στρ. με 17.000 τ.μ. στεγασμένους χώρους. Οι ενεργοί σπουδαστές ανέρχονται σε 1.700 ενώ καθημερινά το ‘παρών’ δίνουν 1.000.
Μάλιστα, από το επόμενο έτος, θα προστεθεί μια ακόμη σχολή, Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού.
Αθλητικός τουρισμός
Στο Αγγελοχώρι, μπροστά στην παραλία, από το 2017 λειτουργεί το Active Sport Club του Σίμου Ναλμπάντογλου, που ειδικεύεται στα θαλάσσια σπορ όπως το windsurf, kitesurf, tandem windsurf, SUP, Mega SUP, wing foil, canoe, SUP yoga.

Το Αγγελοχώρι, λόγω του τοπικού φαινομένου των θερμικών ανέμων, αποτελεί τα τελευταία χρόνια διάσημο προορισμό για τους λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing.
Στο Active Sport Club μπορεί κανείς να νοικιάσει εξοπλισμό, να κάνει μαθήματα αλλά και να φυλάξει στον χώρο τον εξοπλισμό του. Επίσης υπάρχει σημείο με είδη surf και μηχάνημα για νερά, αναψυκτικά, σάντουιτς κλπ. Λειτουργεί όλο τον χρόνο.

Η Ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας
Η Νέα Μηχανιώνα φημίζεται για τον μεγαλύτερο στόλο μέσης αλιείας στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση της ιχθυόσκαλας το 1998, την κατέστησε κέντρο διοίκησης και εμπορίας ψαριών και οστρακοειδών όλης της Βόρειας Ελλάδας.
Εκεί, κάθε ξημέρωμα, από τις 2.00 το πρωί και μετά, γίνονται οι αγοραπωλησίες φρεσκότατων ψαριών. Η ιχθυόσκαλα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου.
Η ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ).

Βιολογικές καλλιέργειες με ιδιαίτερα λαχανικά
Στους Νέους Επιβάτες, στον οικισμό Καλλιθέα, μεταξύ Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας, βρίσκεται η φάρμα The Chilli Factor Organic Farm. Μια φάρμα μόλις 7 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται ιδιαίτερα λαχανικά από δυο επίσης ιδιαίτερους ανθρώπους, την Λίλιαν Κουίδου και τον Νίκο Ιωάννου.
Το 2006 άφησαν την Θεσσαλονίκη και ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά με κόμικς, και έναν χρόνο μετά, το 2007 ξεκίνησαν τις βιολογικές καλλιέργειες, με χρωματιστά καρότα, χρωματιστές πιπεριές, με καυτερές πιπεριές που έφτιαχναν σάλτσες, τουρσί και μαρμελάδες και από εκεί ‘βαπτίστηκε’ και η εταιρία τους The Chilli Factor Organic Farm.

Κύρια καλλιέργειά τους είναι τα microgreens (λαχανικά σε μικροσκοπικό μέγεθος) τα οποία είναι και super food, καθώς και τα βρώσιμα λουλούδια που στολίζουν γκουρμέ πιάτα καταξιωμένων σεφ, φημισμένων εστιατορίων της Χαλκιδικής και γενικότερα της Ελλάδας.
Το 2010 μπήκαν και στις βιολογικές αγορές, καλλιεργούν επίσης πολλά ασιατικά λαχανικά (μουστάρδες, μιζούνες, komatsuna ιαπωνικό φυλλώδες λαχανικό, γνωστό και ως ιαπωνικό σπανάκι μουστάρδας, με ήπια, ελαφρώς πιπεράτη γεύση, μποκ τσόι – κινέζικο λάχανο- κ.ά.) τα οποία χρησιμοποιούνται σε σαλάτες.
Οργανώνουν σεμινάρια, δέχονται επισκέψεις (κατόπιν συνεννόησης), διοργανώνουν εργαστήρια για αγρότες, συμμετέχουν στις βιολογικές αγορές της Θεσσαλονίκης κλπ.

Πολυλειτουργικό αγρόκτημα λεβάντας
Στο Μεσημέρι – μία από τις οκτώ κοινότητες του Δήμου Θερμαϊκού-, στη μέση του πουθενά, συγκεκριμένα στη θέση Αϊ Γιάννης, βρίσκεται η φάρμα και το πολυλειτουργικό αγρόκτημα λεβάντας Alpha Lavender.
Εκεί όπου επί 27 χρόνια η οικογένεια του Χάρη Παυλίδη με τη σύζυγό του Μιλένα και τα δυο τους παιδιά, τον Γιώργο και τη Βαλεντίνα, καλλιεργεί λεβάντα με τους πιο σύγχρονους τρόπους βιολογικής γεωργικής εκμετάλλευσης.

Επίσης, μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες που αναπτύσσουν είναι ο ελίχρυσος, μια ποικιλία που διαθέτει εξαιρετικές θεραπευτικές και αρωματικές ιδιότητες.
Η τοποθεσία των εγκαταστάσεων εξασφαλίζει την άμεση μεταποίηση της πρώτης ύλης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα όλα τα αξιόλογα αρωματικά χαρακτηριστικά των αιθέριων ελαίων. Το 95% της παραγωγής τους εξάγεται.
Η Alpha Lavender διενεργεί ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι πιστοποιημένη για την παραγωγή στα κτήματα, τις αποστακτικές εγκαταστάσεις, την διαδικασία μεταποίησης, τις συσκευασίες που χρησιμοποιεί και για την αποθήκευση του τελικού προϊόντος.
Από την αρχή του έτους, στις εγκαταστάσεις τους ξεκίνησε το πολυλειτουργικό αγρόκτημα, το οποίο συνδέει την εκπαίδευση με τον τουρισμό. Ο ρόλος του πολυλειτουργικού αγροκτήματος είναι να είναι επισκέψιμο, να μεταδίδει εκπαιδευτικά την έννοια των αρωματικών φυτών και την χρήση τους, έτσι ώστε οι νέες γενιές να είναι πιο φιλικές με τα αιθέρια έλαια.
Στις υπηρεσίες της εταιρίας περιλαμβάνονται το πολλαπλασιαστικό υλικό, η φύτευση (άνοιξη ή φθινόπωρο), η συγκομιδή (Ιούνιο, Ιούλιο), η συμβολαιακή γεωργία, η απόσταξη.
Επίσης, στο πλαίσιο του πολυλειτουργικού αγροκτήματος υπάρχει και μια μικρή φάρμα, με κατσικούλες, γουρουνάκια, κότες, ένα γαϊδουράκι και έναν κόκορα ράτσας σεράμα (serama).

Οινοποιείο με κρασί, τέχνη και πολιτισμό
Στην Επανομή, άλλη μια κοινότητα του Δήμου Θερμαϊκού, βρίσκεται το Κτήμα Γεροβασιλείου, το οποίο από το 1981, τέσσερις δεκαετίες τώρα, σε 1.000 πλέον στρέμματα καλλιεργεί 11 ποικιλίες (5 λευκές και 6 ερυθρές), με κυρίαρχη ποικιλία την Μαλαγουζιά, παράγει 800.000 φιάλες ετησίως και εξάγει το 35% της παραγωγής σε 30 χώρες σ’ όλον τον κόσμο.
Στο Κτήμα Γεροβασιλείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια ενώ επισκέψιμοι είναι οι χώροι παραγωγής του κρασιού καθώς και το Μουσείο Οίνου με 3.700 εκθέματα εκ των οποίων τα 2.600 είναι ανοιχτήρια από την συλλογή του οινοποιείου Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου συμπληρώνεται και από το υπαίθριο μουσείο Γλυπτών με 44 γλυπτά Ελλήνων κυρίως καλλιτεχνών.
Σήμερα στο Κτήμα Γεροβασιλείου είναι η δεύτερη γενιά, τα παιδιά του Βαγγέλη και της συζύγους του Σόνιας, ο Αργύρης, η Μαριάνθη και η Βασιλική.

*
-Η διαμονή μας πραγματοποιήθηκε στο Golden Star Boutique Hotel 4 αστέρων, που βρίσκεται μπροστά στην παραλία της Περαίας και διαθέτει οκτώ διαφορετικούς τύπους δωματίων (52 δωμάτια και 4 σουίτες), με στρώματα και μαξιλάρια COCO MAT. Τα δωμάτια διαθέτουν μπουρνούζια και παντόφλες, safe box, βραστήρα με καφέ/τσάι, μίνι μπαρ, ελεύθερο Wi Fi κλπ.

Πλούσιο και ποιοτικό το πρωινό, το οποίο διαθέτει και το Ελληνικό Πρωινό, ενός προγράμματος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Λειτουργεί καφέ μπαρ, εστιατόριο, γυμναστήριο, συνεδριακή αίθουσα, χώρος spa με σάουνα και τζακούζι.
-Γευματίσαμε το μεσημέρι στο Siena στη Νέα Μηχανιώνα, εκεί όπου ο σεφ Τάσος Ζέγας έχει φτιάξει και μαγειρεύει ένα μενού που περιλαμβάνει πίτσα, μακαρονάδες, ριζότο, μαγειρευτά (χυλοπίτες με μοσχαράκι κλπ.), ψητά της ώρας με ένα twist, burgers, δροσερές σαλάτες κλπ.

-Το βράδυ δειπνίσαμε με ψαρικά στον Πρίγκηπα στην Αγία Τριάδα, ψαροταβέρνα που λειτουργεί μπροστά στην παραλία εδώ και 9 χρόνια (λειτουργεί και στην Καλαμαριά). Κάθε Κυριακή έχει live μουσική και show με διάφορα happenings που εμπνέεται ο Παντελής.

– Από το Mug Cup, στο κέντρο της Επανομής, πήραμε καφεδάκι, ενώ αξιέπαινη προσπάθεια είναι και εκείνη του Πέτρου με το Καρπολόι στην πλατεία της Επανομής μοντέρνο παντοπωλείο με τυριά, αλλαντικά, κρασιά, τοπικά προϊόντα κλπ. Οργανώνονται διάφορες βραδιές και επίσης ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τα προϊόντα και τα κρασιά που πωλούνται.

