Τριάντα οκτώ οινοποιεία και 107 κρασιά του Πελοποννησιακού αμπελώνα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσει στη Θεσσαλονίκη το οινόφιλο κοινό.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Κλασικές ετικέτες, καινούργιες προτάσεις, πειραματικές οινοποιήσεις και καινοτόμες τεχνικές οινοποίησης, κρασιά ήπιων παρεμβάσεων, παλιές σοδιές, οτιδήποτε έχει να επιδείξει ο Πελοποννησιακός αμπελώνας, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το οινόφιλο κοινό στο πλαίσιο της οινικής εκδήλωσης Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition ή αλλιώς «Τα κρασιά της Πελοποννήσου ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη».
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, στο Makedonia Palace Hotel, από τις 16:00 έως τις 22:00, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε, συγκεντρωμένα στην ίδια αίθουσα, 107 κρασιά από 38 οινοποιεία του Πελοποννησιακού αμπελώνα.
Λευκά, ροζέ και ερυθρά, θα σας περιμένουν, ταξινομημένα ανάλογα με τον τύποκαι την ποικιλιακή τους σύνθεση. Ο επισκέπτης θα σερβίρεται μόνος του και θα έχει την άνεση να δοκιμάσει όσα και όποια θέλει με την ησυχία του.
Οι λεπτομερείς πληροφορίες για το κάθε κρασί θα βρίσκονται τυπωμένες δίπλα στη φιάλη του, ενώ η έμπειρη ομάδα συνεργατών της Wine Plus θα είναι πανέτοιμη να δώσει οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.
Σημειώνεται ότι η γευστική δοκιμή των Πελοποννησιακών κρασιών στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται από τη Wine Plus για λογαριασμό της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου.

Ο αμπελώνας της Πελοποννήσου
Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας. Τα ψηλά της βουνά την χωρίζουν σε μικρές ζώνες με διαφορετικό οικοσύστημα, που προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα κρασιών με ενδιαφέρουσα πολυμορφία σε χρώματα, αρώματα και γεύσεις.
Ο αμπελώνας της Πελοποννήσου κατέχει το 32% του ελληνικού αμπελώνα, το 31% της συνολικής ελληνικής οινικής παραγωγής και έχει δέκα (10) ζώνες Π.Ο.Π. και 24 ζώνες Π.Γ.Ε.
*
– Η οινική εκδήλωση Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition «Τα κρασιά της Πελοποννήσου ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στο Makedonia Palace Hotel, από τις 16:00 έως τις 22:00.
–Δυο masterclasses, εστιασμένα βεβαίως στα κρασιά της Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθούν από τον DipWSET και εκπαιδευτή σε κρασιά και spirits Στέφανο Κόγια. Το ένα masterclass με τίτλο «Οι Σπάνιες ποικιλίες της Πελοποννήσου. Η Κυδωνίτσα Άνοιξε τον Δρόμο – Ποια Ακολουθεί;» θα ξεκινήσει στις 15.00 (tickets: https://www.more.com/…/rare-masterclass-oi-spanies…/) και το δεύτερο «Οι Κλασικές Ποικιλίες της Πελοποννήσου: από την παράδοση στη σύγχρονη έκφραση» στις 18.00 (Tickets: https://www.more.com/…/masterclass-oi-klasikes…/). Τα masterclasses θα έχουν διάρκεια περίπου 1 ώρα και κάτι.
– Είσοδος: εισιτήριο: 8€ | φοιτητικό: 6€. Προαγορά εισιτηρίου μέσω της more.com by Viva.gr. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας στην υποδοχή της εκδήλωσης.
– Για τους επαγγελματίες του κρασιού και της γαστρονομίας (Horeca, bars, wine bars), δηλαδή όσους έχουν άμεση και μόνιμη επαγγελματική σχέση με την παραγωγή, την εμπορία, το σέρβις ή την επικοινωνία του κρασιού, η είσοδος είναι δωρεάν με την επίδειξη της επαγγελματικής τους κάρτας.
-Η γνωριμία με τα κρασιά του Πελοποννησιακού αμπελώνα θα ολοκληρωθεί με κλήρωση 14 φιαλών magnum.