Στη ζώνη ΟΠΑΠ της Νάουσας με την ποικιλία Ξινόμαυρο δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας, που αποτελείται από 25 μέλη, μεταξύ των οποίων και νέες γενιές οινοποιών.
Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Ταξιδεύουμε στη Νάουσα, την πόλη του οίνου, η οποία περηφανεύεται, μεταξύ άλλων, για το εξαιρετικό κρασί που παράγει στους αμπελώνες της. Ναυαρχίδα της η ποικιλία Ξινόμαυρο, η οποία ανταγωνίζεται κορυφαίες ξενικές ποικιλίες όπως το Nebbiolo της Ιταλίας και το Pino Noir της Γαλλίας, που είναι οι πιο διάσημες ποικιλίες στις χώρες τους.
Η ζώνη παραγωγής των οίνων ΠΟΠ Νάουσα θεσπίστηκε το 1971 και περιλαμβάνει τις περιοχές Κοπανού, Λευκαδίων, Μαρίνης, Ανθεμίων, Νάουσας, Γιαννακοχωρίου, Στενημάχου, Ροδοχωρίου Τριλόφου, Φυτειάς και Δοβρά, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Ημαθίας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αμπελώνες της ποικιλίας Ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας το δίδυμο Ξινόμαυρο-Νάουσα ένα από τα πιο δυναμικά και ξακουστά στο στίβο των ξηρών ερυθρών Ελληνικών οίνων.

Τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερα τα κρασιά της Νάουσας; «Η Νάουσα βγάζει καλό κρασί γιατί είναι διαθέτει καλό αμπελοτόπι; έχει βαρύς χειμώνα, την άνοιξη οι συνθήκες είναι ασταθείς και έχει πολύ δουλειά στο αμπέλι, και το καλοκαίρι έχει ικανή ζέστη για να ωριμάσει το σταφύλι αλλά το βράδυ η ψυχρή αύρα του βουνού φροντίζει στο να συντηρεί τον αρωματικό χαρακτήρα που είναι πολύ σημαντικό» δηλώνει στο Debbiestravel.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας Γιώργος Διαμαντάκος, στο πλαίσιο της παρουσίασης που διοργάνωσαν από κοινού η Αναπτυξιακή Ημαθίας, ο Δήμος Νάουσας και ο Σύνδεσμος Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας για την προώθηση του οινοτουρισμού στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας Απόστολος Θυμιόπουλος μιλώντας για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού επισήμανε πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ενημερωμένου κοινού, «που δεν αρκείται στο να πιεί ένα ποτήρι κρασί, αλλά θέλει να γνωρίσει τους οινοποιούς, το terroir από το οποίο προέρχεται το κρασί, και αυτό μας κάνει και εμάς πιο ανήσυχους και πιο δημιουργικούς, να δημιουργούμε χώρους να τους υποδεχόμαστε, να γινόμαστε πιο επικοινωνιακοί, έχοντας τελικό αποδέκτη το προϊόν μας».

Η νέα γενιά
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα, το ‘παρών’ έδωσαν και οινοποιοί και στελέχη οινοποιείων, παρά το γεγονός ότι είναι περίοδος τρύγου (σ.σ. για το Ξινόμαυρο, ξεκινάει από τα μέσα Σεπτεμβρίου).
Οι νεαροί Θανάσης και Σωκράτης Μάρας έχουν δημιουργήσει το νεότερο οινοποιείο στη Νάουσα (από το 2021) με παραγωγή 15.000 φιάλες ετησίως. Το οινοποιείο Μάρας βρίσκεται στο ύψος του Σ.Σ. Νάουσας και όπως είπαν στο Debbietravel.gr τα δυο αδέλφια, ο Θανάσης τελείωσε γεωπονία, ο Σωκράτης οινολογία και με τη βοήθεια του πατέρα τους Θωμά, που ήταν οινολόγος επί 25 έτη στον Αγροτικό Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ, αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους οινοποιείο, αρχικά καλλιεργώντας 5 στρέμματα αμπελώνες ενώ σήμερα έχουν φτάσει τα 40 στρ.

Αλλά και η Φωτεινή Φαρμάκη από το οινοποιείο Κλώνα που βρίσκεται στην τοποθεσία Παλαιοκαλιά στον Στενήμαχο, είναι τρίτη γενιά οινοποιός. Όπως ανέφερε στο Debbiestravel.gr, ξεκίνησαν πριν το 2000 με τα πρώτα αμπέλια από τον παππού, στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε ο πατέρας της, «και τώρα εμείς τρίτη γενιά» υπογράμμισε.
Η παραγωγή του κτήματος ανέρχεται σε 60.000 φιάλες ετησίως από τοπικές και διεθνείς ποικιλίες, Ξινόμαυρο και Πρεκνάδι που είναι μια σπάνια λευκή γηγενής ποικιλία με περιορισμένη εξάπλωση. «Έχουμε κυρίως εκπροσώπηση στο εξωτερικό. Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στην αυθεντικότητα του τόπου και να το αποτυπώσουμε στα κρασιά μας» ανέφερε η νεαρή οινοποιός.

Ιστορικά και νέα οινοποιεία και ένας υγιής συνεταιρισμός
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Βασίλης Γεωργίου οινολόγος από το ιστορικό οινοποιείο Μπουτάρη που βρίσκεται στον Στενήμαχο, το οποίο από το 2022 έχει περάσει σε νέα εποχή. Το οινοποιείο ιδρύθηκε τo 1879 από τον Ιωάννη Μπουτάρη και το 2022 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Sterner Stenhus Greece με βασικούς επενδυτές τους Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη της ‘Ελληνικά Οινοποιεία’, ένα fund από Σουηδία και μέτοχο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Η Ελένη Χαραλαμπάκη υπεύθυνη πωλήσεων από το Κτήμα ΚΑΠΠΑ μίλησε για το οινοποιείο που βρίσκεται στο Αγγελοχώρι Ημαθίας όπου ο Τάσος Καραγκιοζίδης επέστρεψε από τη Γερμανία και από το 2021 συνεχίζει το έργο του πατέρα του, κάνοντας ένα σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο με χώρους εστίασης, οινογευσίας και εκδηλώσεων. Η ετήσια παραγωγή του κτήματος ανέρχεται σε 30.000 φιάλες ετησίως και βγάζουν 12 ετικέτες κρασιών.
Ο Σταύρος Κόκκινος από το ομώνυμο οινοποιείο ανέφερε πως τελευταία έχουν αναλάβει οι δυο γιοί του, το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και δέχονται ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών. Βρίσκεται στην τοποθεσία Δαλαμάρι, στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Νάουσα – Αρκοχώρι και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 30.000 φιάλες.
Και από τον Αγροτικό Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ αναφέρθηκε πως ο συνεταιρισμός ξεκίνησε το 1984, αρχικά με 300 παραγωγούς ενώ στις μέρες μας έχει 135 παραγωγούς. Ο Συνεταιρισμός απορροφάει 1.200 – 1.400 στρέμματα της περιοχής, το 40% – 45%, παράγοντας 2.000 τόνους Ξινόμαυρο.

Ενίσχυση του τουρισμού με την τοπική παραγωγή
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης αναφέρθηκε σε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων του Δήμου που συνδέουν την ενίσχυση του τουρισμού με την τοπική παραγωγή, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο του οινοτουρισμού.
Στα κυριότερα σημεία της παρέμβασής του, ο κ. Κουτσογιάννης τόνισε:
«Η ανάγκη ώθησε να πάμε σε μια άλλη μορφή αξιοποίησης των πόρων της περιοχής και αυτό πρέπει να γίνει με γρήγορο τρόπο, πατώντας στη συνέπεια του προϊόντος που μπορούμε να προσφέρουμε.
Η Νάουσα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους: από τις παραδόσεις και το μοναδικό δρώμενο ‘Γενίτσαροι και Μπούλες’, έως τους αρχαιολογικούς χώρους της Σχολής Αριστοτέλους και του Νυμφαίου Μίεζας, το Βέρμιο με τα μονοπάτια και το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και την αμπελοοινική ζώνη με το Ξινόμαυρο.
Μαζί με τον Σύνδεσμο Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας εργαζόμαστε συστηματικά για να αναδείξουμε αυτά τα πλεονεκτήματα και να τα συνδέσουμε με τη γαστρονομία, το κρασί και τις τοπικές διαδρομές».

Δράσεις
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Νάουσας ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων και έργων όπως:
- Τη δημιουργία κοινού γαστρονομικού μενού που θα συνδυάζει παραδοσιακές συνταγές με τα κρασιά της Νάουσας, σε ψηφιακή και έντυπη μορφή.
- Την ίδρυση Ακαδημίας Οίνου, μοναδικής σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού για τον οινικό και αγροτικό τομέα.
- Την πρόοδο των ανασκαφών στο βασιλικό γυμνάσιο της Αρχαίας Μίεζας, που θα αναδείξουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής.
- Την αξιοποίηση του πρώην δημοτικού ξενοδοχείου «Βέρμιον» στο Άλσος Αγίου Νικολάου, με διεθνή διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης για τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας.
- Την αναγνώριση των πηγών Αγίου Νικολάου στον Κοπανό ως ιαματικού πόρου, που θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού στην περιοχή.
Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, ο Δήμος Νάουσας αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο της ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, επενδύοντας στην ποιότητα, την παράδοση, το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο και τον συνδυασμό τους με τον οίνο και τη γαστρονομία.

*
-Στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «ΠΡΟΒΟΛΗ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», το οποίο είναι ενταγμένο στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD, η Αναπτυξιακή Ημαθίας (ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας, διοργάνωσε τριήμερη επίσκεψη δημοσιογράφων από μη τοπικά μέσα ενημέρωσης σε χώρους οινοτουριστικού ενδιαφέροντος της Ημαθίας.
-Η δράση ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, στη Σχολή του Αριστοτέλη, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με οινοποιούς και τον Σύνδεσμο Οινοποιών – Αμπελουργών, παρουσία του Δημάρχου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη και του Αντιδημάρχου Τουρισμού Ορέστη Γίδαρη. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ημαθίας Θεόφιλος Τεληγιαννίδης και ο διαχειριστής του προγράμματος Leader Θανάσης Καραγιάννης.
-Ακολούθησαν παρουσιάσεις, οινογνωσία και ξεναγήσεις, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου με επισκέψεις σε έξι επισκέψιμα οινοποιεία της ζώνης ΟΠΑΠ Νάουσας.

 
