Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηSocial Plate: Κοινωνική επισιτιστική βοήθεια και προστασία του περιβάλλοντος

Social Plate: Κοινωνική επισιτιστική βοήθεια και προστασία του περιβάλλοντος

Περισσότεροι από 420 τόνοι φρούτα και λαχανικά έχουν προσφερθεί σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, μέσω του προγράμματος Social Plate που ‘τρέχει’ η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ήδη από τον Απρίλιο του 2018.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου + φωτ. (hiotopoulou@gmail.com)

Social Plate, Κοινωνικό πιάτο ή αλλιώς «σώσε την τροφή» είναι το σύνθημα και παράλληλα το πρόγραμμα που ‘τρέχει’ η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) με στόχο τη σίτιση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων,  τον περιορισμό σπατάλης τροφίμων, τη μείωση των οργανικών απορριμμάτων, την ανακύκλωση των συσκευασιών.

Από τον Απρίλιο του 2018 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 το Social Plate έχει παραλάβει πάνω από 613 τόνους φρούτων και λαχανικών, και μετά από διαλογή στους φορείς έχουν προσφερθεί πάνω από 420 τόνους

«Η ΚΑΘ υπολογίζοντας τους τόνους των φρούτων και λαχανικών που έβγαιναν στα σκουπίδια της, αποφάσισε να υλοποιήσει την ιδέα του Social Plate, ως λύση στα προβλήματα φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και στην ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος» ανέφερε η τεχνολόγος τροφίμων, συντονίστρια του Social Plate και εκπρόσωπος της ΚΑΘ Νατάσα Μπόμπα στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Food Festival με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου).

Άποψη από την ημερίδα που πραγματοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Food Festival με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου)

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη επισημαίνοντας πως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η οποία γιορτάζεται από τις πόλεις – μέλη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών -Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) και η οποία συνδέεται στενά με το δίκτυο Milan Urban Food Policy Pact, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και της πολιτείας, σε θέματα που αφορούν την πείνα, τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη

Επισήμανε πως μέλος του δικτύου Milan Urban Food Policy Pact είναι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενώ όπως αναφέρθηκε ο FAO στοχεύει στην εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030.

«Έχει υπολογιστεί, ότι θα χρειαστούν 267 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την εξάλειψη της πείνας σε παγκόσμια κλίμακα. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της πείνας, εφόσον ο υποσιτισμός εξακολουθεί να είναι σύνηθες φαινόμενο» ανέφερε η κα. Καραγιάννη στη σύντομη ομιλία της προσθέτοντας ότι το Thessaloniki Food Festival το οποίο διανύει τον 10ο χρόνο δραστηριοτήτων του, πέρα από την ανάδειξη της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης προχωράει και σε άλλα ζητήματα, όπως η αστική διατροφική πολιτική.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με σχετικές στατιστικές, ένας στους εννέα ανθρώπους πάσχει από υποσιτισμό και 805 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ζουν καθημερινά βυθισμένοι στην πείνα.

Ενάντια στη σπατάλη τροφίμων

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα Social Plate όπως αναφέρθηκε, μέσω προγράμματος Interreg ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Δυναμική Επισιτιστική Βοήθεια» και στις 23 Απριλίου του 2018 έγινε η πρώτη παράδοση Social Plate.

«Έρχεται ένας έμπορος να πετάξει κάτι, είτε γιατί θέλει να αδειάσει τον χώρο του είτε γιατί δεν μπορεί να το πουλήσει γιατί έχει μαλακώσει, γιατί είναι χτυπημένο, γιατί μέσα στο ίδιο τελάρο μπορεί να υπάρχει κάποιο ακατάλληλο τρόφιμο. Έρχεται σε επαφή με το Social Plate, γίνεται καταγραφή του είδους, του τροφίμου, της ποσότητας, αριθμός συσκευασιών και κωδικός παρτίδας και στη συνέχεια περνάμε στη διαλογή. Χωρίζονται τα κατάλληλα προϊόντα προς βρώση από τα ακατάλληλα και ανασυσκευάζονται» ανέφερε η κα. Μπόμπα εξηγώντας την όλη διαδικασία λέγοντας ότι υπάρχει βοήθεια και από εθελοντές.

Ταυτόχρονα γίνεται επικοινωνία με όλους τους κοινωνικούς φορείς για τη διάθεση των προϊόντων. «Υπάρχει καταγραφή όλων των αξιοποιήσιμων ποσοτήτων ανά είδος και σε ποιόν φορέα έχει πάει. Στο τέλος, οι φορείς μας ενημερώνουν που φτάνουν τα τρόφιμα» προσθέτει η τεχνολόγος τροφίμων, συντονίστρια του Social Plate και εκπρόσωπος της ΚΑΘ Νατάσα Μπόμπα.

420 τόνοι φρούτα και λαχανικά

Το πρόγραμμα Social Plate ξεκίνησε πιλοτικά τον Απρίλιο του 2018, με έναν πυρήνα 50 περίπου καταστημάτων – από τα 200 συνολικά που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης- εκ των οποίων συμμετείχαν σχεδόν οι μισοί. Με 10 φορείς, οι οποίοι στο τέλος του έτους είχαν ξεπεράσει τους 50 ενώ το 2019 άγγιξαν τους 70.

Το 2019 προχώρησαν στη συνεργασία με όλη την ΚΑΘ ενώ το 2020, συνεχίσανε στα ίδια δεδομένα ενώ υπήρξε και επέκταση των εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφερε η κα. Μπόμπα, από τον Απρίλιο του 2018 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 το Social Plate έχει παραλάβει πάνω από 613 τόνους φρούτων και λαχανικών, και μετά από διαλογή στους φορείς έχουν προσφερθεί πάνω από 420 τόνους (Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων, Συσσίτια Ιερών Ναών, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, Ιδρύματα, Σύλλογοι, Κέντρα Απεξάρτησης, Εθελοντές  και γενικότερα όποιος μπορεί να ασχολείται με τον επισιτισμό των ευπαθών ομάδων). «Δεν κάνουμε διακρίσεις σε κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της ΚΑΘ.

Σ’ ότι αφορά το μέλλον του Social Plate, υπάρχει επιθυμία και διάθεση για συνεργασία με το σύνολο της ΚΑΘ, αλλά και με τοπικούς παραγωγούς όπου και εκεί υπάρχει σπατάλη τροφίμων. Σπατάλη με τόνους τροφής να καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως, ενώ την ίδια στιγμή 1 δις ανθρώπων υποσιτίζονται.

«Το Social Plate ευχόμαστε να είναι εδώ, υπάρχουν άνθρωποι σε ανάγκη και τροφή που καταλήγει στα απορρίμματα, και μέσω του Social Plate επιθυμούμε να μπορεί να πηγαίνει στο πιάτο των ανθρώπων που είναι σε ανάγκη» ανέφερε η κα. Μπόμπα.  

Η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Αλεξία Μαργαρίτη (δεξιά) και η υπεύθυνη του Thessaloniki Food Festival Λίλιαν Σαμαρά

*

– Για την Κοινωνική καινοτομία και Κοινωνική Αειφορία στην Αγροδιατροφική αλυσίδα, μίλησε στην παρουσίασή της η
Μαρία Παρταλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τμήμα Γεωπονίας, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Εργαστ. Γεωργικών Εφαρμογών & Αγροτικής Κοινωνιολογίας. «Η διατροφική αλυσίδα αποτελεί το θεμέλιο κάθε κοινωνίας» ανέφερε η κα. Παρταλίδου στο πλαίσιο της ημερίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως στόχος είναι να γίνουν αγροδιατροφικά συστήματα περισσότερο ανθεκτικά σε κραδασμούς και βεβαίως πιο αειφόρα.

– Από την πλευρά της η Στέλλα Ψαρροπούλου, υπηρεσιακό στέλεχος Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Αναπτυξιακών προγραμμάτων και υπεύθυνη προγράμματος FOOD TRAILS παρουσίασε το πρόγραμμα Horizon του Δήμου Θεσσαλονίκης Food Trails το οποίο αφορά τη διατροφή, και με την επίσημη έναρξη να γίνεται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου).

«Το οποίο πρόγραμμα φέρει στην επιφάνεια την διατροφική πολιτική αλλά από την πλευρά του δήμου, πώς μπορεί δηλαδή ο ίδιος ο δήμος να συμβάλλει, να πιέσει, τα νομοθετικά ερείσματα έτσι ώστε αυτό να έρθει στην επικοινωνία των πολιτών και να γίνει καθημερινότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην παρουσίασής της η κα. Ψαρροπούλου. Να αναδείξει πως όλο αυτό μπορεί να αγγίξει τους τρεις βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, το περιβάλλον, η οικονομία και η κοινωνία.

Πρόκειται για ένα εταιρικό σχήμα 19 εταίρων, με επικεφαλή το Δήμο Μιλάνου, είναι 11 πόλεις, με βασικό στόχο να ενισχύσει τη διατροφική πολιτική και να αναβαθμίσει το διατροφικό σύστημα και να δείξει πώς να προάγει τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες, την κυκλική οικονομία, τον μετριασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τη διατροφή και την ενεργοποίηση των πολιτών.   

Μια από τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο εν λόγω πρόγραμμα είναι η δημιουργία λαχανόκηπων σε δημοτικά σχολεία, κυρίως σε υποβαθμισμένες γειτονιές, έτσι ώστε τα παιδιά από μικρή ηλικία να αποκτήσουν την κουλτούρα, να κατανοήσουν την έννοια «από το χωράφι στο πιάτο».

-Να σημειώσουμε ότι το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής δημιούργησε ένα πιάτο που αναδεικνύει την πολυπολιτισμική της γαστρονομία. Εντοπίζοντας τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα τους Αρμένιοι, Πόντιοι, Εβραίοι, Μικρασιάτες και Οθωμανοί, οι οποίοι συνέθεταν το μωσαϊκό της πόλης στις αρχές του αιώνα, γνωστός σεφ εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα πιάτο για τη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας  μελιτζάνα η οποία κυριαρχεί στη μαγειρική των Εβραίων, ξύλαγη (την περιλαμβάνει η παραδοσιακή κουζίνα των Ποντίων), μπαχαρικά (από την οθωμανική κουζίνα), μαϊντανό (Αρμένικη κουζίνα) και μάγουλα (Μικρασιάτικη κουζίνα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα