Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαΟΣΕ – Αναβάθμιση των υπηρεσιών του

ΟΣΕ – Αναβάθμιση των υπηρεσιών του

Σε αναδιοργάνωση και πλήρη αναβάθμιση των υπηρεσιών του  προς τους επιβάτες στους σταθμούς προχωράει ο ΟΣΕ.

Στη νέα εποχή που αναδύεται στον ελληνικό σιδηρόδρομο με τη λειτουργία των νέων σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, προχωράει ο ΟΣΕ.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση – την τελευταία τριετία – σημαντικών έργων του δικτύου και την επικείμενη λειτουργία του υπερσύγχρονου σιδηροδρομικού διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, ο ΟΣΕ αναδιοργανώνεται και αναβαθμίζει το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους επιβάτες στους σταθμούς, ενώ υλοποιεί σχέδιο δράσεων προκειμένου να καταστήσει το σιδηρόδρομο βασικό εργαλείο ανάπτυξης της χώρας.

Υπηρεσίες προς τους επιβάτες

Σ’ ότι αφορά το σχέδιο αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους επιβάτες, αρχικά επικεντρώνεται στους μεγάλους σταθμούς της χώρας με τις εξής προτεραιότητες.

Α. Δημιουργείται υπηρεσία άμεσης δράσης με αποκλειστική ευθύνη την βελτίωση των υπηρεσιών στους σταθμούς, την άμεση επίλυση προβλημάτων διαχείρισης , συντήρησης και φύλαξης και της άμεσης αποκατάστασης βλαβών ( ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, φωτισμοί, τουαλέτες κ.λ.π.).

Β. Εκσυγχρονίζονται τα οπτικο-ακουστικά συστήματα ενημέρωσης του κοινού και παρακολούθησης δρομολογίων, καθυστερήσεων, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επιβατών.

Γ. Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και επιβάτες με ειδικές ανάγκες. Ήδη έχει προχωρήσει η αγορά ειδικών ανυψωτικών μηχανημάτων, καθώς και οχημάτων για την μεταφορά μεγάλων ή πολυάριθμων αποσκευών επιβατών.

Δ. Σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης, εφοδιασμού και φύλαξης του τροχαίου υλικού των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, κάτι αντίστοιχο με τα συστήματα που υπάρχουν στα λιμάνια για τα σκάφη.

Ε. Διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανίες (συνεργασία ΟΣΕ με ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, περιοχές Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, Οινόης, Κιλκίς, Έδεσσας, Κομοτηνής, Σίνδου Θεσσαλονίκης κ.λ.π).

ΣΤ. Τουριστικές διαδρομές με κύρια έμφαση στην ιστορική γραμμή του Μπράλου, την Πελοπόννησο και τα τμήματα Βόλου – Μηλέων, Διακοπτού – Καλαβρύτων και της περιοχής του Νέστου.

Ο σταθμός στην Άνω Γατζέα Πηλίου, στην τουρστική γραμμή Βόλος – Μηλιές που πραγματοποιείται με τον “Μουντζούρη” (φωτ. Ντ.Χ.)

*

– Στο κομμάτι του σχεδιασμού έργων για τη Βόρεια Ελλάδα, ο ΟΣΕ προβλέπει την ενεργοποίηση του σχεδίου δημιουργίας του Δυτικού Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Θεσσαλονίκης, που βασίζεται σε σιδηροδρομικό δίκτυο που ήδη υπάρχει. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών και δήμους της Θεσσαλονίκης.

-Επίσης, διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με λιμάνια (Βόλος, Καβάλα κ.λ.π), ολοκλήρωση μελετών της Νέας Χάραξης Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Νέας Καρβάλης (γεωτεχνικές έρευνες, σήραγγες, τεχνικά κ.λ.π.), ωρίμανση των ήδη εκπονηθέντων από τον ΟΣΕ, προκαταρκτικών μελετών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτ. Μακεδονίας (Γιαννιτσά, Έδεσσα κ.λ.π.).

-Επιπρόσθετα, προβλέπεται αναβάθμιση της ασφάλειας του δικτύου με ανάταξή του (Προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ στις περιοχές Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, Λεκανοπεδίου Αττικής κ.λ.π) και θέση σε λειτουργία των εγκατεστημένων συστημάτων σηματοδότησης σε όλο το δίκτυο για την αύξηση της χωρητικότητάς του λόγω της επερχόμενης αύξησης της εμπορευματικής κίνησης.

Ανάδειξη πολιτιστικών δράσεων, μέσω του μουσειακού τροχαίου υλικού του ΟΣΕ και των μνημείων σιδηροδρομικής κληρονομιάς, εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης επισφαλών σημείων του δικτύου (οργανομετρήσεις γεφυρών κ.λ.π.) κ.ά.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα