Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηMonAsty Autograph Collection: Ετοιμάζεται για το επίσημο άνοιγμα στο κοινό της Θεσσαλονίκης...

MonAsty Autograph Collection: Ετοιμάζεται για το επίσημο άνοιγμα στο κοινό της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Είναι το μοναδικό brand παγκόσμιας ξενοδοχειακής αλυσίδας που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το πολυτελές MonAsty Autograph Collection της Marriott International συνδέοντας την μοναστηριακή ατμόσφαιρα με το σύγχρονο design ετοιμάζεται για το επίσημο άνοιγμα στο κοινό της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 18 Οκτωβρίου του 2022, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, σ’ έναν δρόμο με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και ιστορική σημασία. Εμπνεύστηκε από την ιστορική τοποθεσία του κτιρίου, από το γειτονικό μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας αλλά και τη Βυζαντινή περίοδο. Εμπνεύστηκε από τα ευρήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της εκσκαφής για την ανέγερση του κτηρίου.

Έτσι, βάσει της κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, στην  εσωτερική διακόσμηση του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου έχουν αξιοποιηθεί γοητευτικά ρετρό στοιχεία συνδυασμένα με μοντέρνες πινελιές μοναστηριακού ντιζάιν.

Οι γήινες αποχρώσεις, και αυτές της terracotta, έρχονται να δημιουργήσουν μια αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Βάγια Χαριζοπούλου, του αρχιτεκτονικού γραφείου D2C2 Αrchitects & Engineers, στο πλαίσιο της ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για εκπροσώπους ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Το μετάξι, αγαπημένο ύφασμα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, διακοσμεί δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους με έργα νέων καλλιτεχνών. Οι αψιδωτές πόρτες παραπέμπουν στην πλούσια ιστορική αρχιτεκτονική της πόλης, ο εσωτερικός σχεδιασμός εμπνέεται από τους ναούς όπως για παράδειγμα από την Αχειροποίητο, που αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Autograph Collection – Ελευθερία με το design

Το ξενοδοχειακό brand Autograph Collection είναι ένα από τα 30 συνολικά εμπορικά σήματα της Marriott International, το οποίο στηρίζει την πρωτοτυπία, υπερασπίζοντας την μοναδικότητα του καθενός από τα 260 και πλέον ανεξάρτητα ξενοδοχεία της που βρίσκονται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε 44 χώρες και περιοχές.

Το brand Autograph Collection, όπως μας εξηγεί ο γενικός διευθυντής του MonAsty Autograph Collection Σάκης Πανταζής, έχει την ελευθερία να ακολουθήσει το design της εκάστοτε περιοχής που δραστηριοποιείται. Δεν απαιτείται να ακολουθήσει συγκεκριμένες προδιαγραφές, σ’ ότι αφορά τον χαρακτήρα του, και βάσει αυτής της ελευθερίας, στη Θεσσαλονίκη έχει στοιχεία από το Βυζάντιο και από την πλούσια ιστορία της.

«Έχουμε την ιδιαιτερότητα να ξεφύγουμε από το κλασικό ξενοδοχείο, το επιτρέπει το brand» ανέφερε ο κ. Πανταζής εξηγώντας ωστόσο σ’ ότι αφορά τις προδιαγραφές λειτουργικότητας ακολουθούνται πιστά και αυστηρά όλα όσα επιβάλει η Marriott International, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 30 εταιριών παγκοσμίου φήμης που περιλαμβάνει περί τα 8.000 ξενοδοχεία και resort σε 135 χώρες και περιοχές.

Κάθε ξενοδοχείο είναι εμπνευσμένο από ένα ξεκάθαρο όραμα, και διαθέτει μια ιστορία που το κάνει ξεχωριστό και μοναδικό. Και το MonAsty Autograph Collection έχει βάλει τη δική του σφραγίδα, το δικό του χαρακτήρα, αυτό της Θεσσαλονίκης, ώστε να αισθάνεται άνετα και ξεχωριστά, ο πελάτης που φτάνει από διαφορετικά σημεία εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και ο ίδιος ο κάτοικος της πόλης, που επιθυμεί να απολαύσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Εκατό δωμάτια με βυζαντινό χαρακτήρα

Σε μια πόλη με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, η σύνθεση τόσο των κοινόχρηστων χώρων όσο και των δωματίων του πολυτελούς ξενοδοχείου δημιουργεί μέσω της χωρικής αφήγησης ένα «καταφύγιο» από τους πολύβουους δρόμους.

«Το story telling, η αφήγηση είναι ένα κολιέ μαργαριταρένιο, που έχει πέρλες και για να κλείσει πρέπει να μπούνε όλες στη θέση τους, και να δημιουργήσεις αυτό το μοναδικό κόσμημα. Εμείς, αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε, είχαμε σαν αφήγηση το Βυζάντιο και απομονώσαμε τα στοιχεία, τις πέρλες που αφορούν εμάς, και δημιουργήσαμε αυτό το ξενοδοχείο, δηλαδή, έχουμε ενσωματώσει την ιστορία όλων αυτών που βρήκαμε στη γη, με αυτά που υπάρχουν γύρω μας, δηλαδή το πλήθος των μνημείων της UNESCO» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Χαριζοπούλου, κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στους χώρους του MonAsty Autograph Collection.

Standard room

Το ξενοδοχείο διαθέτει 100 δωμάτια σε πέντε διαφορετικούς τύπους (standard, superior, deluxe, junior suites, executive suites) τα οποία εμπνέουν τους επισκέπτες με το βυζαντινό τους χαρακτήρα, τις αψιδωτές πόρτες που παραπέμπουν στην πλούσια ιστορική αρχιτεκτονική της πόλης και τις κομψές καλλιτεχνικές δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών. Στους τοίχους έχουν έργα νέων καλλιτεχνών της πόλης, τα οποία διατίθενται και προς πώληση.

Executive suite

Οι σουίτες – εννέα στο σύνολο – είναι σε γκρι τόνους, στο πράσινο χρώμα του παγωνιού, λίγο πιο επιβλητικές,

Junior Suite

από τα υπόλοιπα δωμάτια στα οποία επικρατούν οι γήινες αποχρώσεις, της terracotta, δημιουργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας. Κάποια έχουν θέα στο ενεργό μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο και χρονολογείται στον 8ο αιώνα μ.Χ. κάποια άλλα στην εσωτερική αυλή, στην οδό Βας. Ηρακλείου, και κάποια έχουν θέα προς την Άνω Πόλη και τη μονή Βλατάδων.

Ιστορία, έμπνευση, κληρονομιά

Το MonAsty, Autograph Collection, κατασκευάστηκε σε έναν δρόμο με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και ιστορική σημασία. Από την ιστορία του κτηρίου που έδωσε τη θέση του στο σημερινό ξενοδοχείο, μέχρι τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν μέσα στα χρόνια, η οδός Βασιλέως Ηρακλείου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Μια οδός, η οποία στις αρχές του 1950 ανέδειξε το περίφημο εργοστάσιο σοκολατοποιίας και καραμελοποιίας «Φλόκα», ταυτισμένο με τη γλυκιά ιστορία της Θεσσαλονίκης. Δίπλα του βρισκόταν το εργοστάσιο Αζύμων της Ισραηλινής κοινότητας, το οποίο το 1929, ο Δημήτριος Φλόκας αγόρασε, πιθανότατα χρησιμοποιώντας το ως αποθήκη καπνού.

Εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της εκσκαφής για την ανέγερση του κτηρίου και αποτέλεσαν πηγή έμπνευση για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τους δημιουργούς των έργων τέχνης που κοσμούν το ξενοδοχείο. Συγκεκριμένα, και κατά τη διάρκεια ανέγερσης του εργοστασίου «Φλόκας» κάτω από το δρόμο ανακαλύφθηκε, στον ίδιο άξονα, θολοσκέπαστος αποχετευτικός αγωγός. Ο δρόμος αυτός ταυτίστηκε με αυτόν που στην Οθωμανική περίοδο ονομαζόταν Kastilya Havrasi και θεωρείται ότι έχει τις ρίζες του στην Ρωμαϊκή περίοδο.

Κατά την κατασκευή του ξενοδοχείου, ανασκαφές αποκάλυψαν σπίτια από τη ρωμαϊκή, μεταβυζαντινή και υστεροβυζαντινή εποχή. Αποκαλύφθηκε πληθώρα frescoes και ψηφιδωτών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η σκηνή κυνηγιού με τη λεοπάρδαλη και απεικονίσεις πτηνού με κορδέλα στο λαιμό. Σημειώνεται ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές καταχώθηκαν.

Σημαντική πηγή έμπνευσης αποτέλεσε και η Ανδρώα Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο και χρονολογείται στον 8ο αιώνα μ.Χ., όταν η Οσία κατέφυγε εκεί σε ηλικία 25 ετών για να μονάσει. Η παρουσία της αναδεικνύει την περιοχή στην οποία φιλοξενείται σήμερα και το MonAsty, Autograph Collection σε ένα σημαντικό κέντρο της εκκλησιαστικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Αναβιώνοντας την τέχνη της πόλης

Με τους ναούς της πόλης να αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και με ελάχιστα δείγματα έργων τέχνης να σώζονται σήμερα, το MonAsty, Autograph Collection αποτίνει φόρο τιμής στην καλλιτεχνική παράδοση της Θεσσαλονίκης, γεγονός που ενισχύεται με τα ευρήματα σε ψηφιδωτά που ανέδειξε η ανασκαφή κατά την ανέγερση του ξενοδοχείου.

A) FIKOS:
Ο Αντώνιος Φίκος, δημιουργός των δυο εικαστικών που διακοσμούν τον χώρο του Samite Gastro Bar, είναι ο πρώτος street art καλλιτέχνης σε όλο τον κόσμο που έχει καταφέρει να παντρέψει την τέχνη της αγιογραφίας, με τη μοντέρνα ζωγραφική, δημιουργώντας τη «Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική». Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές του γκράφιτι, καταφέρνει να συνομιλεί με την παράδοση που φτάνει μέχρι το Βυζάντιο και τον Κόντογλου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

B) Βυζαντινά Ευρήματα:

Τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές κατά την ανέγερση του ξενοδοχείου, ανέδειξαν μια σειρά από εντυπωσιακά frescoes, ψηφιδωτών και αναπαραστάσεων, τα οποία χρονολογούνται στη μεταβυζαντινή και υστεροβυζαντινή εποχή και τα οποία άσκησαν επιρροή σε local artists που ανέλαβαν τον σχεδιασμό έργων τέχνης που κοσμούν τους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η σκηνή κυνηγιού με τη λεοπάρδαλη και απεικονίσεις πτηνού με κορδέλα στο λαιμό.

Γ) Το Αυτοκρατορικό Μετάξι:

Με ρίζα του την ελληνική λέξη ‘εξάμιτον’, που αναφέρεται στα έξι νήματα της πλούσιας ύφανσης του, το Samite ήταν το αγαπημένο μετάξι των βυζαντινών αυτοκρατόρων και της αυλής τους. Το αγαπημένο αυτό αγαθό των αυτοκρατόρων, και εμπόρευμα μεγάλης σημασίας για την εποχή, ήταν η πηγή έμπνευσης τοπικών καλλιτεχνών, οι οποίοι απέδωσαν τις σκηνές και την ιστορία των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στο ξενοδοχείο, στα μεταξωτά μαντήλια που εκτίθενται στα δωμάτια, στο Samite Gastro Bar, στο lobby, ενώ διατίθενται και προς πώληση.  

Samite Gastro Bar

Το Samite Gastro Bar στο ισόγειο του ξενοδοχείου, έχει ανοίξει τις πόρτες του για τους ενοίκους αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον πήχη της γαστρονομικής σκηνής και της διασκέδασης στην πόλη. Από το πρωί για πρωινό, brunch, light lunch και στη συνέχεια για signature cocktails και αποκλειστικά DJ sets & live shows. Το ημερολόγιο με τις εκδηλώσεις υπογράφει η ομάδα του Apallou Group, όπως επίσης και τη διεύθυνση του bar, με επικεφαλής τον Bar Manager Γιώργο Τερζάκη.

Στον χώρο του Samite Gastro Bar δεσπόζουν έργα του street-artist Antonis Fikos.

Botargo, η νέα γαστρονομική άφιξη

Το εστιατόριο Botargo (αυγοτάραχο) παρουσιάζει μια γαστρονομική μείξη ελληνικών αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές. Τα μενού εμπνεύστηκε ο αναγνωρισμένος chef Γιώργος Στυλιανουδάκης και επιμελείται ο σεφ Κωνσταντίνος Μποβιάτσης, ενώ την κάρτα των γλυκών σχεδίασε και επιμελείται το Εxereton.

O σεφ Κωνσταντίνος Μποβιάτσης

Το εστιατόριο Botargo στο ισόγειο του ξενοδοχείου,  με ανεξάρτητη είσοδο είναι ανοιχτό για τους ενοίκους αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

*

– Το MonAsty Autograph Collection της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αλυσίδας Marriott International ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 18 Οκτωβρίου 2022, υπό την διαχείριση της SWOT Hospitality, μια από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχείων. Όπως μας ενημέρωσε η Έφη Πρατσώλη Marketing Director της SWOT Hospitality, η εταιρία διαχειρίζεται 25 ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη, Πόρτο Χέλι, Αθήνα. Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση ανέρχεται περίπου στα 17 εκατ. ευρώ.

Toν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου υπογράφουν οι  DelBlu Architetti και οι D2C2 Architects & Enginners. Το interior design επιμελήθηκαν οι Not A Number Architects σε συνεργασία με τους D2C2 Αrchitects & Engineers, ενώ τη μελέτη φωτισμού  ανέλαβε η διακεκριμένη Ελευθερία Ντεκώ. Η μελέτη της κατασκευής και η μέριμνα για την προστασία του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού τοπίου όπου βρίσκεται το κτήριο, πραγματοποιήθηκε από τη Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε.

-Για εκδηλώσεις και εταιρικές συναντήσεις το MonAsty, Autograph Collection διαθέτει δύο εκλεπτυσμένους χώρους με φυσικό φως της ημέρας, πλήρως εξοπλισμένους με τις τελευταίες οπτικοακουστικές τεχνολογίες. Η αίθουσα συσκέψεων του πρώτου ορόφου και η αίθουσα συνεδριάσεων μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 12 και 63 συμμετέχοντες αντίστοιχα.

-Επίσης, υπάρχει γυμναστήριο με φυσικό φως, πλήρως εξοπλισμένο με όργανα τελευταίας τεχνολογίας ενώ το καλοκαίρι στο rooftop θα λειτουργεί πισίνα και το 360 view bar Ennea με θέα από το Θερμαϊκό έως τα Κάστρα.

Events: Με τη συμβολή του Apallou Group, στο Samite Gastro Bar, κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι residents DJs  Χρήστο Μητρέντσης και Linos, αναλαμβάνουν τα decks με ήχους funky, groove και soul βραδιές με 80’s και 90΄s επιρροές ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι μετά τις 16:00 παρουσιάζει live performances με αγαπημένους καλλιτέχνες.

*

Το επίσημο άνοιγμα του MonAsty, Autograph Collection θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, όπου στα decks του Samite Gastro Bar θα είναι ο Yannis Mitsokapas. Στις 4 Δεκεμβρίου στο live performance θα είναι ο Antonis Dominos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα