Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Κατέρρευσε η Thomas Cook

Την χρεοκοπία του ανακοίνωσε ένας από τους κορυφαίους ομίλους ταξιδιών αναψυχής στον κόσμο, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες, αποκλεισμένους σε αεροδρόμια του κόσμου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Πίτερ Φανκχάουζερ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου.

Αναμφίβολα, η πτώχευση του Βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά που αγγίζει και την ελληνική αγορά.

50.000 τουρίστες στην Ελλάδα

Αυτήν την περίοδο σε Ελληνικούς προορισμούς απολαμβάνουν τις διακοπές τους περίπου 50.000 τουρίστες, που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook (σε Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Κω, Χαλκιδική κτλ.).

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει ότι έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των τουριστών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.

Υπολογίζετε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες. Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Θεοχάρη, έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook, από σήμερα (Δευτέρα 23/9) μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

Γρήγορη αντιμετώπιση

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με ανακοίνωσή του, συνιστά τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της Πολιτείας, σχετικά με την παύση λειτουργιών της Thomas Cook.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις» επισημαίνει ο ΣΕΤΕ προσθέτοντας «Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».

Τι ισχύει

Η THOMAS COOK, όπως και κάθε tour operator και τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπόκειται στην Οδηγία (ΕΕ) 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται από αυτήν. Έτσι, οι πελάτες της είναι απόλυτα προστατευμένοι.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη Οδηγία, οι εγγυήσεις που παρέχουν οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών (με τη μορφή είτε ασφαλιστηρίων συμβολαίων είτε εγγυητικών ταμείων είτε άλλων εγγυήσεων) εξασφαλίζουν:

-την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών

-τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού

-ενδεχομένως και την δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού, εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας την παρέχουν.

Όπως αναφέρει ο fedHATTA, οι ταξιδιώτες ωφελούνται από την προστασία κατά της αφερεγγυότητας του διοργανωτή ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης του πακέτου, καθώς και ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η οντότητα που παρέχει την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.
Όταν η εκτέλεση του οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) επηρεάζεται από την αφερεγγυότητα του διοργανωτή, η εγγύηση ενεργοποιείται χωρίς επιβάρυνση για να διασφαλιστούν οι επαναπατρισμοί και, εφόσον είναι αναγκαίο, για τη χρηματοδότηση της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό.

16 βασικές αγορές, 22 εκατ. πελάτες

Ο όμιλος Thomas Cook Group plc. μέχρι την χρεωκοπία του δραστηριοποιούνταν σε 16 βασικές αγορές και εξυπηρετούσε πάνω από 22 εκατ. πελάτες ετησίως.

Διέθετε τουλάχιστον 200 ξενοδοχεία στις 8 επωνυμίες του, με περισσότερα από 40.000 δωμάτια, σε 47 προορισμούς, σε όλο τον κόσμο. Ηταν μία από τις κορυφαίες 40 εταιρείες ξενοδοχείων, παγκοσμίως.

Ωστόσο, με την πρόσφατη ανακοίνωση πτώχευσης του Ομίλου, συμπαρασύρονται και οι 21.000 υπάλληλοι.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα