Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηBotargo: Η νέα γαστρονομική άφιξη της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Botargo: Η νέα γαστρονομική άφιξη της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, σ’ έναν χώρο ατμοσφαιρικό, εμπνευσμένο από το Βυζάντιο, σερβίρονται πιάτα με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που συνδυάζουν παράδοση, μοναστηριακές και ελληνικές αστικές συνταγές, με σύγχρονες τεχνικές και υλικά από τη Μακεδονία, τις μονές του Αγίου Όρους και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Στο εστιατόριο Botargo στο ολοκαίνουργιο MonAsty Autograph Collection της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αλυσίδας Marriott International.

Κείμενο + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Botargo, δηλαδή αυγοτάραχο, ένα εκλεκτό έδεσμα, αγαπημένο των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Ένα εκλεκτό έδεσμα, ακόμη και σήμερα, που όμως, πέρα από τη γεύση του που απογειώνει τους απαιτητικούς ουρανίσκους, βάζει τη δική του σφραγίδα στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, που ολοένα και ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα.

Botargo ονομάζεται το εστιατόριο του ολοκαίνουργιου πολυτελούς, πεντάστερου ξενοδοχείου MonAsty Autograph Collection της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αλυσίδας Marriott International, που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, και ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 18 Οκτωβρίου 2022, υπό την διαχείριση της SWOT Hospitality.

Το εστιατόριο Botargo αποτείνει φόρο τιμής σε αγαπημένα εδέσματα βυζαντινών αυτοκρατόρων και μοναχών, και επιφυλάσσει στους επισκέπτες του, πελάτες του ξενοδοχείου και όχι μόνο, εξαιρετικές γαστρονομικές εμπειρίες. Μια μείξη ελληνικών αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές χαρίζουν comfort πιάτα με επιλεγμένα φρέσκα τοπικά προϊόντα από τη γη της Μακεδονίας, από μονές του Αγίου Όρους και από τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.

«Έχουμε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, έχουμε παντρέψει μοντέρνα στοιχεία με την παράδοση, με την πόλη, υπάρχουν όμως και πάρα πολλές μοναστηριακές πινελιές, που σ’ ένα κομμάτι περνάει και μέσα από το φαγητό» ανέφερε ο σεφ Κωνσταντίνος Μποβιάτσης κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου, η διοίκηση και διεύθυνση του πολυτελούς MonAsty Autograph Collection σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο κ. Μποβιάτσης ο οποίος επιμελείται το μενού του Botargo, όπου μας ενημέρωσε «χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνικές και υλικά που βρίσκουμε σε κάποιες μοναστηριακές συνταγές, και αυτό είναι που θέλουμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας».

Καλωσόρισμα με… αυγοτάραχο

Και με τι άλλο, θα μπορούσε να ξεκινήσει το μενού, από ένα… αυγοτάραχο με ταραμά. «Θα ξεκινήσουμε με ένα καλωσόρισμα, το οποίο έχει να κάνει και με το όνομα του εστιατορίου, το Botargo, ένα έδεσμα που χρησιμοποιούσαν πολύ στη βυζαντινή περίοδο» μας ενημέρωσε ο κ. Μποβιάτσης προσθέτοντας «θέλουμε να παντρέψουμε όλα τα στοιχεία, και είναι ένα προϊόν το οποίο προσδίδει και μια αίσθηση αρχοντική, είναι ένα πολυτελές προϊόν».

Επόμενο πιάτο, χταπόδι με φασολάκια, κρεμμύδι, καρδιά ντομάτας και φρέσκα βότανα.

«Θα κινηθούμε σ’ ένα χταπόδι με φασολάκια, το οποίο έχει τις ρίζες του  στα μοναστήρια της Ελλάδας, είναι μια μοναστηριακή συνταγή, υπάρχουν βεβαίως τεχνικές λίγο επιτηδευμένες, χωρίς ωστόσο να φεύγουμε από την παράδοση» σχολίασε ο σεφ.

Η δροσερή Οσπριάδα με πιπεριά Φλωρίνης, φρέσκο κρεμμύδι, φουντούκι, βερίκοκο και αρωματικό λαδολέμονο, «μια σύνθετη σαλάτα, με βιολογικά όσπρια από τη Μακεδονία, ένα μπλεντ, απλό, λιτό, το οποίο μπλέκεται με ένα αρωματικό λαδολέμονο  και αποτελείται από ρεβίθια, φασόλια, μαυρομάτικα, ροβίτσα ένα σπάνιο όσπριο».

Τα κυρίως πιάτα

Για κυρίως πιάτο είχαμε να επιλέξουμε  ανάμεσα σε στιφάδο (μοσχαρίσια μάγουλα, πατάτες, κρεμμύδια, σάλτσα κύμινο) και τραχανότο με ποικιλία μανιταριών με φρέσκα μυρωδικά και ελαιόλαδο.

«Παραδοσιακή συνταγή το στιφάδο, σε μια διαφορετική παρουσίαση με μοσχαρίσια μάγουλα, κρεμμύδια και βελούδινο πουρέ ή ένα τραχανότο με μανιτάρια, vegan επιλογή» ανέφερε ο σεφ του Botargo Κωνσταντίνος Μποβιάτσης.  

Προτίμησα το τραχανότο με την ποικιλία μανιταριών, το οποίο ήταν νοστιμότατο, ωστόσο, μια μικρή γεύση και από το στιφάδο, κατέληξα ότι και αυτό το πιάτο είναι μια πολύ καλή επιλογή!

Το επιδόρπιο

Beata ονομάζεται το επιδόρπιο που συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο μενού του Botargo. Bitter σοκολάτα, κόκκινο κρασί, σύκο και σάλτσα ταχίνι.

«Beata στα λατινικά σημαίνει ‘ευλογημένος’, είναι vegan, δεν έχει κανένα συστατικό που να προκαλεί αλλεργία, δεν υπάρχει έξτρα ζάχαρη, και έχει στοιχεία όπως το αποξηραμένο σύκο και το ταχίνι, υλικά που χρησιμοποιούσαν τη Βυζαντινή περίοδο» σχολίασε ο σεφ.

Το μενού μας συνοδεύτηκε από λευκό και ροζέ οίνο ενώ στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται λίστα τοπικών κρασιών, κάποια από τα οποία είναι περιορισμένης κυκλοφορίας.

Botargo Signature Dishes

-Αυγοτάραχο Φέτες Αυγοτάραχου, Κάπαρη, Μαρμελάδα Μοσχολέμονο, Βούτυρο Μυρωδικών, Χωριάτικο Κροστίνι (Το αυγοτάραχο ήταν αγαπημένο έδεσμα των Βυζαντινών. Εκείνη την εποχή Βυζαντινοί ευγενείς και μοναχοί συνέθεταν επιρροές και τεχνικές στην τοπική τους κουζίνα, όπου τα θαλασσινά διατηρημένα σε αλάτι και ελαιόλαδο κατείχαν την πιο εξέχουσα θέση.)

Χταπόδι Χταπόδι Μπρεζέ με Πράσινα Φασολάκια, Κρεμμύδι, Καρδίες Ντομάτας, Φρέσκα Βότανα (Το χταπόδι ήταν λιτό φαγητό για τους μοναχούς, το έτρωγαν συνήθως σε περιόδους κατήχησης. Στο βυζαντινό τραπέζι σερβίρονταν ακόμα και θαλασσινοί μεζέδες, τα λεγόμενα «αγνά» (καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες, χτένια, πεταλίδες, μύδια, στρείδια, αχινοί κ.λπ.), τα οποία τα μαγείρευαν με διάφορους τρόπους ή τα έτρωγαν ωμά.)

Οσπριάδα Πιπεριά Φλωρίνης, Φρέσκο κρεμμύδι, Φουντούκι, Βερίκοκο, Αρωματικό λαδολέμονο (Τα όσπρια ήταν βασική τροφή των μοναχών, καθώς μπορούσαν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα – η διανομή τους γινόταν από μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και στις απομακρυσμένες περιοχές της αυτοκρατορίας. Ξηροί καρποί και φρούτα, όπως το φουντούκι και βερίκοκο ήταν επίσης βασικές τροφές. Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί αποτελούσαν το επιδόρπιο των Βυζαντινών. Φρούτα, όπως τα σύκα και τα σταφύλια τα αποξέραιναν και μαζί με κάστανα, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια και κουκουνάρια τα έτρωγαν τους χειμερινούς μήνες. Βάση αυτών των υλικών, εμπνευστήκαμε την συνταγή της σαλάτας Οσπριάδας)

Μπακαλιάρος Αγιορείτικος Ντάσι Κρεμμυδιού, Τραγανή Αγκινάρα, Πουρέ Κολοκυθιού, Καρότο, Πατάτα, Ελαιόλαδο άνηθου (Η κατανάλωση ψαριού ήταν διαδεδομένη σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού και κυρίως στους κληρικούς και τα μοναστήρια. Ήταν τέτοια η αγάπη των Βυζαντινών για τα ψάρια που τα μαγείρευαν ακόμα και τις ημέρες της νηστείας παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Οι μοναχοί στο Άγιο Όρος φημίζονται για την ειδίκευσή τους στις συνταγές με ψάρια και θαλασσινά. Αγιορείτικος Μπακαλιάρος είναι ένα από τα βασικά πιάτα και ψαρεύεται από τις θάλασσες του Αγ. Όρους.)

Γλυκά
Με έμπνευση από την ιστορία και τις γεύσεις που κυριαρχούσαν στο Βυζάντιο και με γνώμονα τη φιλοσοφία Exereton, δημιουργήθηκαν τέσσερις (4) γλυκές παρασκευές, που θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες σε μία εποχή με έντονα αρώματα, δυνατές γεύσεις και αέρα πολυτέλειας. Η απουσία ζάχαρης, η χρήση μελιού, καθώς και η χρήση σύγχρονων εναλλακτικών γλυκαντικών, αποτελούν πυρήνα της φιλοσοφίας του Exereton και κυρίαρχο παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα.

Με μυρωδιές από κανέλα, γαρύφαλλο και κάρδαμο, με φρέσκα φρούτα, με φρεσκοψημένα αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης και φουντούκια, με αλεσμένο σουσάμι και με νότες από εκλεκτά κρασιά, αναδείχθηκε μία παλέτα γεύσεων, εμπνευσμένη από τα πλούσια βυζαντινά τραπέζια.

-Beata Vegan ganache bitter σοκολάτας Βελγίου, βουτηγμένη σε bitter σοκολάτα Βελγίου, sugar free. Gel με αποξηραμένα σύκα, κρασί πόρτο και μυρωδικά και μία σος από φρεσκοαλεσμένο ταχίνι. Συνοδεύεται αρμονικά με παγωτό bitter vegan με κομμάτια από καρπό κακάο. Mouth feel twist, το crunchy στοιχείο που προσφέρουν τα καραμελωμένα pecan με καφέ. (Τα υλικά της Beata βασίζονται σε εποχιακά υλικά, όπως το κόκκινο κρασί (οι Βυζαντινοί αγαπούσαν το κρασί και είχαν μεγάλο εύρος σε ποικιλίες), το σύκο (τα φρούτα ήταν βασικό συμπλήρωμα της διατροφής τους), και την σάλτσα ταχίνι (είχαν διάφορα γλυκίσματα, με κύριο γλυκαντικό συστατικό το μέλι)

-Πορτοκαλόπιτα Crémeux γιαούρτι, παγωτό με τσάι μπαχαρικών, τουίλ κανέλας

-Mousseline από Φυστίκι Αιγίνης
Βάση από αφράτο cake Madeline, αρωματισμένο με φρέσκο λεμόνι, μία στρώση από απαλή κρέμα Mousseline με φιστίκι Αιγίνης και βελούδινη mousse κόκκινων φρούτων βουτηγμένα σε λευκή σοκολάτα Βελγίου sugar free. Το πέπλο με μέλι θυμαρίσιο και η σος κόκκινων φρούτων αρωματισμένη με lime, δίνουν την τελική πινελιά. Η απόλυτη απόδειξη ότι η απόλαυση μπορεί να είναι sugar free!

-Μπάρα Σοκολάτας 57%
Κέικ χαρούπι, σος καραμέλας, παγωτό Ελληνικού καφέ με κάρδαμο

Το πρώτο ξενοδοχείο με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το MonAsty Autograph Collection by Marriott International, είναι το πρώτο ξενοδοχείο με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπό την διαχείριση της SWOT Hospitality.

Βρίσκεται σε προνομιακή θέση (επί της Βασιλέως Ηρακλείου 45) δίπλα στην εμβληματική πλατεία Αριστοτέλους, και σε απόσταση αναπνοής από το Θερμαϊκό κόλπο. Ο εντυπωσιακός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός  και το interior design στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους, προσφέρουν μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικό κέντρο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με την εκλεπτυσμένη κομψότητα και ζωντάνια του παρόντος.

Με αφετηρία την κληρονομιά της πόλης στην  εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου έχουν αξιοποιηθεί γοητευτικά ρετρό στοιχεία συνδυασμένα με μοντέρνα στοιχεία μοναστηριακού ντιζάιν σε γήινες αποχρώσεις πορτοκαλιού και πέτρας. Τα 100 δωμάτια πέντε διαφορετικών τύπων (executive suites, junior suites, standard, deluxe, superior) εμπνέουν τους επισκέπτες με το βυζαντινό τους χαρακτήρα, τις αψιδωτές πόρτες που παραπέμπουν στην πλούσια ιστορική αρχιτεκτονική της πόλης και τις κομψές καλλιτεχνικές δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών. Την τιμητική του στο interior design έχει το μετάξι, αγαπημένο ύφασμα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, το οποίο διακοσμεί δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους με έργα νέων καλλιτεχνών.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου υπογράφουν οι  DelBlu Architetti και οι D2C2 Architects & Enginners. Το interior design επιμελήθηκαν οι Not A Number Architects σε συνεργασία με τους D2C2 Αrchitects & Engineers, ενώ τη μελέτη φωτισμού ανέλαβε η διακεκριμένη Ελευθερία Ντεκώ.

Γενικός διευθυντής του MonAsty Autograph Collection είναι ο Σάκης Πανταζής με εμπειρία σε ξενοδοχεία με εμπορικά σήματα της Marriott International, σε Luxury Collection Hotels, όπως το Sofia Hotel Balkan, το Metropol Palace στο Βελιγράδι της Σερβίας κτλ.

Από αριστερά: Σάκης Πανταζής (γενικός διευθυντής MonAsty Hotel), Κωνσταντίνος Μποβιάτσης (σεφ Botargo Restaurant MonAsty Hotel)

Περισσότερα για το ξενοδοχείο και την ξενάγηση που κάναμε σε επόμενο ρεπορτάζ!

*

– Τα μενού στο εστιατόριο Botargo του MonAsty Autograph Collection, εμπνεύστηκε ο αναγνωρισμένος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης και επιμελείται ο σεφ Κωνσταντίνος Μποβιάτσης, ενώ την κάρτα των γλυκών σχεδίασε και επιμελείται το Εxereton.

-Το εστιατόριο Botargo βρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου και είναι ανοιχτό τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και επισκέπτες.

– Το Apallou Group υπογράφει το concept του Samite Gastro Bar και του πλούσιου event calendar του με επίσημο κάλεσμα στις 25/11 με Guest DJ τον Υiannis Mitsokapas και live performance στις 04/12 με τον Antonis Dominos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα