Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξιδιωτικά ΝέαAbelon: Το κορυφαίο ‘μπράντι’ παράγεται στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής

Abelon: Το κορυφαίο ‘μπράντι’ παράγεται στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής

Πενήντα τέσσερις (54) μήνες μέσα σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και άλλους οκτώ (8) μήνες για την ωρίμανση. Το αποτέλεσμα, το Abelon 4, το εκλεκτό απόσταγμα που παράγει ο Πάγκαλος Καζάκης από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής.

Ρεπορτάζ + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Γεύσεις και αρώματα κλεισμένες στις ρώγες των σταφυλιών, από την ποικιλία σουλτανίνα, μέσα από τον χρόνο, τη διαδικασία, και κυρίως την αγάπη για την όλη διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα, φέρνουν στο ποτήρι μας ένα μοναδικό, εκλεκτό απόσταγμα!

Βρισκόμαστε στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, εκεί όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις με τα περίφημα προϊόντα της Μαριάννας, τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας και τα παράγωγα από τους βιολογικούς αμπελώνες του Κτήματος.

«Ξεκινάμε από μικρή παραγωγή, τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα; Όταν για ένα πολύ καλό κρασί παίρνουμε 700 – 800 κιλά σταφύλι, και οι παραγωγές μας εδώ είναι 150 – 200 κιλά το στρέμμα, που σημαίνει τέσσερις (4) φορές λιγότερα σταφύλια, άρα αυτά τα σταφύλια έχουν τέσσερις φορές περισσότερη συμπύκνωση στις γεύσεις και τα αρώματα» μας λέει ο Πάγκαλος Καζάκης δημιουργός του Abelon, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε το Τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  

Όπως εξηγεί, επειδή «έχουμε πάρα πολλές γεύσεις και αρώματα μέσα σ’ αυτό το σταφύλι, θέλω να δώσω χρόνο, αυτά να εκχυλιστούν μέσα στο ζουμί, το οποίο μετά θα αποστάξουμε» προσθέτοντας ότι δίνει πολύ περισσότερο χρόνο, 120 – 180 μέρες ζύμωσης, έχοντας πολύ χαμηλή θερμοκρασία, «για να χαμηλώσουμε τους ρυθμούς της ζύμωσης αλλά να δώσουμε διάρκεια, και μετά από 4-6 μήνες τελειώνουμε με τη ζύμωση, και πηγαίνουμε στην απόσταξη» προσθέτει.

Η καρδιά της καρδιάς του αποστάγματος

Αναφερόμαστε στο απόσταγμα που παράγει ο Οίκος Καζάκη, από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα ο Πάγκαλος Καζάκης, ο οποίος τα τελευταία 17 χρόνια ασχολείται και με την παλαίωση.

«Έχω φτάσει σε ένα σημείο, να επιλέξω έναν τρόπο ζύμωσης, μαζεύουμε το καλό σταφύλι, μετά το πατάμε, και αρχίζει η ζύμωση. Η συμβατική ζύμωση γίνεται σε 20 – 30 μέρες, τα σάκχαρα του σταφυλιού μετατρέπονται σε αλκοόλ. Και μετά πηγαίνουμε στην απόσταξη» δηλώνει στο Debbiestravel.gr ο κ. Καζάκης και προσθέτει «εκεί αποστάζουμε, την καρδιά της καρδιάς του αποστάγματος’ θέλουμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο».

Και αφού τελειώσει η απόσταξη, ακολουθεί δυο διαδρομές:

α. θα τους δώσει το «Απόσταγμα σταφυλής Δημητρίου Καζάκη», μη παλαιωμένο, «από την απόσταξη το απόσταγμα βγαίνει περίπου 67% αλκοόλ, το χαμηλώνουμε με πολύ καλής ποιότητας νερό και του δίνουμε χρόνο, τουλάχιστον 4 μήνες, για να ωριμάσει και να γίνει ένα προϊόν έτοιμο για την αγορά. Αφού περάσει η διαδικασία της ωρίμανσης, εμφιαλώνουμε το απόσταγμα σταφυλής και είναι έτοιμο και βγαίνει στους 40% βαθμούς αλκοόλ»

β. το απόσταγμα που δεν εμφιαλώνεται, που στην ουσία είναι ότι δεν μπαίνει στα βαρέλια και περισσεύει. Είναι αυτό που μπαίνει στα γαλλικά βαρέλια από ξύλο δρυός μαζεμένα από τα δάση της Κεντρικής Γαλλίας.

«Έχει μεγάλη σημασία, η απόσταξη και το σημείο που υπάρχει ένα δάσος, γιατί η απόσταση από τον Ισημερινό, δίνει την εντολή σε ένα δέντρο, για το πώς, με τι ταχύτητα θα μεγαλώσει. Το πώς θα μεγαλώσει, πόσο γρήγορα ή πόσο αργά, δίνει την πληροφορία και δημιουργεί τον ανάλογο πόρο στο ξύλο, και ο πόρος στο ξύλο είναι που κάνει τη διαφορά, όταν μπαίνει το αλκοόλ μέσα στο βαρέλι, είναι ανάλογα τον πόρο, τι αλληλοεπίδραση θα έχει το αλκοόλ με το ξύλο» εξηγεί ο Πάγκαλος Καζάκης.

Τέσσερα χρόνια παλαίωση

Το Abelon  4 παλαιώνει στα γαλλικά δρύινα βαρέλια για 54 μήνες, -4 χρόνια παλαίωσης-, και αφού βγει παραμένει έξω για άλλους 8 μήνες για να ‘δέσει’, για να ωριμάσει.

«Το εμφιαλώνουμε χωρίς να το φιλτράρουμε, όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε προσπάθειες για να φέρουμε όλα αυτά τα αρώματα στα ποτήρια σας, οπότε, τελευταία στιγμή πριν την εμφιάλωση,  δεν θα το φιλτράραμε για να αφαιρέσουμε όλα αυτά» εξηγεί ο κ. Καζάκης λέγοντα ότι το Abelon είναι πολύ πλούσιο, έχει δυνατό ‘σώμα’, μεγάλη διάρκεια στις γεύσεις, είναι  αρκετά δυνατό, με 46,8% αλκοόλ, «για να είναι ‘στρόγγυλο’, γιατί όταν έχεις πολλές γεύσεις και αρώματα, θέλεις και αρκετή ένταση για να βγει ένα ‘στρόγγυλο’ αποτέλεσμα» προσθέτει.

Σε θερμοκρασία σώματος

Ο Πάγκαλος Καζάκης ετοιμάζει με ιεροτελεστία το σερβίρισμα του Abelon στο ποτήρια για να το δοκιμάσουμε. Τον παρακολουθώ, βάζει σε ένα ποτήρι μπράντι από κάτω ζεστό νερό, το οποίο ζεσταίνει από πάνω το αλκοόλ, σ’ ένα άλλο ποτήρι που είναι το απόσταγμα, και παραμένει για 3-4 λεπτά.  

«Προτείνω να απολαμβάνουμε το Abelon σε θερμοκρασία σώματος, οπότε του δίνουμε τη θερμότητα που χρειάζεται για να αναδείξει τα αρώματά του» μου λέει αφοπλιστικά για την ποιότητα του Abelon ο Πάγκαλος Καζάκης.

Του Abelon, που ξεκίνησε να παράγεται τον Απρίλιο του 2020, εξάγεται σε 20 χώρες, το δε λίτρο, κοστίζει… 500 ευρώ! Καλή απόλαυση!!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα