Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική ΕλλάδαΣαντορίνη: Τιμώντας τον «πατριάρχη» της ελληνικής γαστρονομίας!

Σαντορίνη: Τιμώντας τον «πατριάρχη» της ελληνικής γαστρονομίας!

«Ο μύθος της ιστορίας της γαστρονομίας της Σαντορίνης, όπως και ο μύθος της Σαντορίνης, βασίζεται στην ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης, στη μοναδικότητά της!»*

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ + ΦΩΤ. :ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ώρα 8 το βράδυ, Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά Σαντορίνης.

Μια αίθουσα κατάμεστη από ανθρώπους που ήρθαν να ακούσουν, να συγχαρούν, να δουν, να τιμήσουν τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, τον άνθρωπο ‘κλειδί’ για αυτό που ονομάζουμε ελληνική γαστρονομία!

Μια αίθουσα κατάμεστη, να ακούει με μεγάλη προσοχή τις ομιλίες του δημάρχου Θήρας, Νίκου Ζώρζου – όπου με δική του πρωτοβουλία τίμησε τον κ. Χατζηγιαννάκη-, του Ηλία Μαμαλάκη- συγγραφέα και παρουσιαστή εκπομπών μαγειρικής στην τηλεόραση-, της Μερόπης Παπαδοπούλου – δημοσιογράφου οίνου-, της Γεωργίας Τσάρας – επί 12ετίας στενής συνεργάτιδας του κ. Χατζηγιαννάκη- και τέλος του ίδιου του «πατριάρχη» με το χειροκρότημα, του, πραγματικά συγκινημένου κοινού, να μη σταματάει!!

Ιδιαίτερος, εκρηκτικός 

Ως έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, αλλά και εκρηκτικό,  που δε διστάζει να στεναχωρήσει φίλους του και να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την άποψή του, χαρακτήρισε τον ιδιοκτήτη της «Σελήνης» Γιώργο Χατζηγιαννάκη, ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος.

«Διαπιστώσαμε πολλές φορές ότι είχε δίκιο σ’ αυτά που έλεγε ο Γιώργος» ανέφερε, στην ομιλία του ο δήμαρχος Θήρας, ευχαριστώντας τον για την πολυετή προσφορά του όχι μόνο στο νησί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά για την προσφορά του που έχει διαδοθεί σ’ όλον τον κόσμο!

Η ‘Σελήνη’ είναι σχολείο!

Για την πολυετή προσφορά του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας, μίλησαν ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Μερόπη Παπαδοπούλου.

«Ζήλεψαν οι Κυκλάδες, γι’ αυτό που έχει κάνει, εδώ και τόσα χρόνια ο Γιώργος» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαμαλάκης προσθέτοντας, ότι πολλά νησιά των Κυκλάδων  τείνουν να αναδείξουν μέσα από διάφορες δράσεις  τα τοπικά προϊόντα και την ελληνική γαστρονομία.

Από την πλευρά της η κα. Παπαδοπουλου, αναρωτήθηκε «ποιο θα ήταν, άραγε, το γαστρονομικό τοπίο της Σαντορίνης, εάν δεν είχε δραστηριοποιηθεί ο Γιώργος ;» επισημαίνοντας ότι η ‘Σελήνη’, το πολυβραβευμένο εστιατόριο του κ. Χατζηγιαννάκη, το οποίο έχει 30 έτη ζωής και βάλε, «είναι σχολείο!».

Η ομάδα της ‘Σελήνης’ μετά την παρουσίαση και τη βράβευση του κ. Χατζηγιαννάκη από το δήμαρχο Θήρας

Αληθινός, φωτεινός, Άνθρωπος!

Ως έναν άνθρωπο που τον διακρίνει η τόλμη, η διορατικότητα, η αυτογνωσία αλλά και το ήθος, ο συμβιβασμός, το πάθος, η ευρηματικότητα, η καινοτομία, το όραμα, χαρακτήρισε τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, η Γεωργία Τσάρα, η επί 12 έτη συνεργάτιδά του.

Η κα. Τσάρα μίλησε με μεγάλη συγκίνηση, αναφέρθηκε στο πώς ο επαγγελματικός της δρόμος συναντήθηκε μ’ αυτόν τον κ. Χατζηγιαννάκη, και πώς, έκτοτε, από το 2005, πορεύονται, με όραμα, με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με τόλμη, με επαγγελματισμό, με ήθος, με επιδραστικότητα!

Η γαστρονομία και οι πολιτιστικές της προεκτάσεις

Για την επίδραση του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στη γαστρονομία της Σαντορίνης αναφέρθηκε ο τωρινός σεφ της ‘Σελήνης’, Βασίλης Ζαχαράκης, καθώς και στην πίστη του κ. Χατζηγιαννάκη.

Τελευταίος το λόγο πήρε ο τιμώμενος της βραδιάς, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο ‘πατριάρχης΄ της σαντορινιάς, της ελληνικής γαστρονομίας, που εδώ και 3 δεκαετίες, έχει καταφέρει όλα αυτά που ειπώθηκαν, και όχι μόνο!

Έχει συμβάλλει στα μέγιστα για την προβολή των τοπικών προϊόντων της Σαντορίνης, που όταν άνοιξε τη ‘Σελήνη’ το 1986, είχε δυο καταλόγους, έναν με διεθνή κουζίνα και έναν με ελληνική, σαντορινιά κουζίνα. Οι Έλληνες έπαιρναν τη διεθνή κουζίνα, οι ξένοι τη ντόπια.

Αντίγραφο καταλόγου μενού της ‘Σελήνης’ του 1987, με τη σαντορινιά κουζίνα, την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα

«Η γαστρονομία έχει και πολιτιστικές προεκτάσεις» είπε χαρακτηριστικά στο κοινό που βρισκόταν στην κατάμεστη αίθουσα του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου, ευχαριστώντας, μεταξύ άλλων, για την πολύχρονη συνεργασία τους τον Κώστα Κωνσταντινίδη της «Ηλιότοπος Συνέδρια» και τον Γιάννη Ρούσσο.

Γεωργία Τσάρα, Γιώργος Χατζηγιαννάκης

i

-Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης πήγαινε στη Σαντορίνη, μαζί με την αγαπημένη του γυναίκα, Έβελιν, κάθε Πάσχα, ως επισκέπτες, από το 1975. Έμεναν σε ξενοδοχείο στην Οία.

-Το 1986 άνοιξε το εστιατόριο πολυτελείας ‘Σελήνη’, το οποίο, έως και το 2009, βρισκόταν στα Φηρά με θέα την Καλντέρα.

-Τέλη του 2009 έπρεπε να αφήσουν το χώρο όπου λειτουργούσε το εστιατόριο. Μαζί με τη συνεργάτιδά του Γεωργία Τσάρα, πήραν τη δύσκολη απόφαση, το μεγάλο ρίσκο, και έφτιαξαν το νέο χώρο στον Πύργο’ ένα γραφικό χωριό μεν, καθόλου τουριστικό δε. Έκτοτε, ο Πύργος ανθίζει τουριστικα και η ‘Σελήνη’, ούτως ή άλλως, αποτελεί γαστρονομικό προορισμό, εδώ και 30 και πλέον χρόνια!

*Αντιγραφή από τη συνέντευξη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη που μας παραχώρησε με αφορμή τη συμμετοχή του στη 2η Gourmet Olive Exhibition που διεξήχθη 5 – 7 Μαΐου 2017, στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα