Δυο σημαντικές πρωτιές κατάφεραν να αποσπάσουν μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος συμμετέχοντας σε παγκόσμιο διαδικτυακό διαγωνισμό, με θέμα τα καρύδια.
ΝΤ.Χ. (hiotopoulou@gmail.com)
Με συνταγές εμπνευσμένες από τη μακεδονίτικη αλλά και την ποντιακή κουζίνα, δυο σεφ μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος κατέκτησαν σημαντικές διακρίσεις στον παγκόσμιο διαδικτυακό διαγωνισμό Master Chef, που διοργάνωσε η εταιρία California Walnuts.
Συγκεκριμένα, ο Μανώλης Στράτος και η Κική Εμμανουηλίδου μαγειρεύοντας συνταγές με βάση τα καρύδια, κατέκτησαν την 7η και 8η θέση αντίστοιχα, ανάμεσα στους 10 κορυφαίους σεφ.
Οι συνταγές
Σ’ ότι αφορά τις συνταγές που επέλεξαν οι δυο σεφ αναδεικνύοντας τη μακεδονική γαστρονομική παράδοση και την ποντιακή κουζίνα για τον μεν Μανώλη Στράτο ήταν το κριθάρι με σπανάκι, πέστο από φέτα και καρύδια, μπαρμπούνι με κρούστα μυρωδικών, ενώ η Κική Εμμανουηλίδου συμμετείχε στον διαγωνισμό με παραδοσιακή ποντιακή σούπα, κεφτεδάκια με μοσχάρι, πλιγούρι, καρύδια, αρωματικά βότανα και καυτερή πιπεριά.
Το πιάτο του Γέροντα Επιφάνιου
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη χθες (Τρίτη 29 Δεκεμβρίου), είχαν δηλώσει συμμετοχή τον περασμένο Ιούλιο εκατοντάδες σεφ απ’ όλον τον κόσμο και επελέγησαν για τον τελικό 10 κορυφαίοι, μεταξύ των οποίων και ο Γέροντας Επιφάνιος.
Το πιάτο του Πατέρα Επιφάνιου ο οποίος εκοιμήθη στις 11 Δεκεμβρίου 2020 -ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά και καρύδια-, θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα και προς τιμήν του, οι διοργανωτές έκαναν δωρεά 500 δολαρίων στο Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου-Μυλοπόταμος.
Ο Γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός υπήρξε μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, «υπήρξε μέντορας μας, ανοίγοντάς μας νέους ορίζοντες μέσα από τις τεχνικές του γνώσεις και το μεράκι του για τη μαγειρική, αλλά και τη ζωή. Σε κάθε μας δράση ήταν παρών, υποστηρίζοντας μας, δίνοντάς μας πάντα τις πολύτιμες συμβουλές του, εμπνέοντας μας με το ασίγαστο πνεύμα του και την απαράμιλλη αγάπη του για τη μαγειρική τέχνη» είχε ανακοινώσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, σχετικά με τον θάνατο του Γέροντα Επιφάνιου που προίκισε την ελληνική γαστρονομία με τις πολυάριθμες αγιορείτικες συνταγές του, διαδίδοντας σε όλο τον κόσμο τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και οινοποιίας.