Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκηDetrop– Culinary Professionals Greece: 250 μετάλλια σε 27 κατηγορίες μαγειρικής

Detrop– Culinary Professionals Greece: 250 μετάλλια σε 27 κατηγορίες μαγειρικής

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης ο οποίος διοργανώθηκε από την Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professionals Greece και την ΔΕΘ – HELEXPO, στο πλαίσιο της Detrop.

Τετρακόσιους (400) μαθητές και επαγγελματίες σεφ, καθώς και διεθνείς κριτές από 15 χώρες από όλο τον κόσμο υποδέχθηκε η Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professionals Greece (CPG) στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης.

Ένα κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός, που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια, και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο της 31ης Detrop – Oinos, από τις 17 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023, στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ – HELEXPO.  

Τα βραβεία του διαγωνισμού

Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε 27 κατηγορίες μαγειρικής. Το επίπεδο τους ήταν υψηλό και το σύνολο των μεταλλίων που απονεμήθηκαν ήταν 250. Συγκεκριμένα, τα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι:

  • Βραβείο «ΔΕΘ-HELEXPO» Κορυφαία Σχολή, σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που απέσπασε, στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο
  • Βραβείο «Boskos Food» Κορυφαία Σχολή της Χρονιάς, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου «ΤΕΠΑΚ»
  • Βραβείο «Provil» Κορυφαίος μαθητής Chef της Χρονιάς, στον Aleksandrov Aleksandar από το Ινστιτούτο Μαγειρικής Τέχνης «CAI» της Βουλγαρίας  
  • Βραβείο «Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» Κορυφαίος επαγγελματίας Chef της Χρονιάς, στον Μιλτιάδη Μιλτιάδους από το Intercollege της Κύπρου
  • Βραβείο «ΕΛΟΠΥ» Κορυφαίος μαθητής Chef στην κατηγορία «Fish from Greece», του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, στον Ανδρέα Σιακαλλή από το Intercollege της Κύπρου
  • Βραβείο «ΕΛΟΠΥ» Κορυφαίος επαγγελματίας Chef στην κατηγορία «Fish from Greece», του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, στον Δημήτρη Μελισσόπουλο από το Eagles Villas
  • Βραβείο «Μοναχός Επιφάνειος» Κορυφαίος μαθητής Chef Vegeterian, στην Ευαγγελία Μαλαματά από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο
  • Βραβείο «Θεσσαλονίκη Πόλη της Γαστρονομίας» Κορυφαίος Chef στην κατηγορία «Παραδοσιακό Ελληνικό Πιάτο», στον Ιωάννη Νούρη από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο
  • Βραβείο «Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης» Κορυφαίος μαθητής Chef στην κατηγορία «Αρνί», στον Čolič Lazar από τη σέρβικη σχολή High School of Culinary Arts and Tourism with Dormitory
  • Βραβείο «Αφοί Γαλή» Κορυφαίος μαθητής Ζαχαροπλαστικής της Χρονιάς, στην Γεωργία Αναστασιάδου από το ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας.

Zero Food Waste και Αλληλέγγυα δράση προς τους σεισμόπληκτους

Μία από τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης ήταν το Zero Food Waste όπου με τη σωστή διαχείριση των τροφίμων επιδιώχθηκε το ελάχιστο ποσοστό αποβλήτων. 

Με πρωτοβουλία της επιτροπής των κριτών της διοργάνωσης συγκεντρώθηκε το ποσό των 1500 € το οποίο θα κατατεθεί στην World Chefs Without Borders για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Τουρκίας.

Η Κριτική Επιτροπή

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Roberto Beltramini από το Λουξεμβούργο και κριτές οι Tony Chang, Georg Wallig, Ray McCue, Daniel Schade, Joachim Mueller, Niclas Melin, Rohan Fernandopulle, Hossam Soliman, Νικόλας Κωνσταντίνου, Γεώργιος Κυπριανού, Emrah Köksal Sezgin, Panayiotis Hadjisymeou, Ηλίας Μασλάρης, Δήμος Καλαϊτζίδης, Δημήτρης Παμπόρης, Νίκος Χριστοφόρου, Θεόδωρος Γκαβέζος, Χρήστος Γκρέμος.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης πλαισιώθηκε με παράλληλες εκδηλώσεις,  οι οποίες είχαν ως βασικό στόχο να προβάλουν την «Μακεδονική Κουζίνα», να αναδείξουν την υψηλή διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων και ποτών, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και τις εξαγωγικές προοπτικές τους στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Περίπτερο 15, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και διακεκριμένοι σεφ της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professionals Greece, παρουσίασαν μοναδικές συνταγές από τη Μακεδονική Κουζίνα, προσφέροντας γευστικά πιάτα στους επισκέπτες.

Η διακεκριμένη σεφ της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professionals Greece Κική Εμμανουηλίδου

*

-Ο Διεθνής Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professionals Greece και την ΔΕΘ – HELEXPO με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs) και υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

– Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, συνιστά μία μεγάλη γιορτή των επαγγελματιών του κλάδου και αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, με βασικό μέλημα την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού των επαγγελματιών μαγειρικής, τη μεταξύ τους ανταλλαγή γνώσεων και νέων τεχνικών σε διεθνές και τοπικό επίπεδο και κατ’ επέκταση την εξέλιξη τους.

-Παράλληλα μέσα από τη διοργάνωση προβάλλεται η πλούσια ελληνική κουζίνα, αναδεικνύονται τα τοπικά προϊόντα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αύξηση του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

– Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες που κατάφεραν με τη δημιουργικότητα τους και την αγάπη τους για τη μαγειρική τέχνη να εντυπωσιάσουν την απαιτητική κριτική επιτροπή, προβάλλοντας τις ικανότητες τους αλλά και το ήθος καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα