Ταξιδιωτικοί συντάκτες σε ημέρες και εποχές… καραντίνας

0
86
views

Υπό κανονικές συνθήκες, η φετινή σεζόν, θα είχε, ήδη, ξεκινήσει σε πολλές περιοχές – και κυρίως σε νησιά- της χώρας μας.

Τα νησιωτικά σοκάκια θα ασπρίζονταν, τα καλοκαιρινά μαγαζιά, τα τουριστικά καταλύματα και τα σουβενίρ θα έκαναν τις ετοιμασίες τους, για να υποδεχτούν, μεταξύ άλλων, και τους τουρίστες και επισκέπτες – Έλληνες και αλλοδαπούς- για τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ανατρέχοντας σ’ ένα αρχείο 20 (είκοσι) και πλέον ετών, τέτοια εποχή, τα άρθρα και οι φωτογραφίες, ‘ταξίδευαν’ σε θάλασσα και στεριά, στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε ανθισμένες αμυγδαλιές και μοσχοβολιστές πασχαλιές, σε λιβάδια με κατακόκκινες παπαρούνες, σε κήπους με ολάνθιστα λουλούδια, γεμάτα χρώματα κι αρώματα!

Ταξίδευαν ανά τον κόσμο, σ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή. Ταξίδευαν’ ταξίδευαν όχι απλά νοερά αλλά και πραγματικά, ταξίδευαν αληθινά, ρουφώντας τις γεύσεις, τα αρώματα, τις αισθήσεις, τις εικόνες, τις εκάστοτε κοινωνίες, τους πολιτισμούς, τα ήθη και τα έθιμα, τις συμπεριφορές των ανθρώπων, τις σχέσεις των ανθρώπων.

Οι ταξιδιωτικοί συντάκτες με μπλοκάκια σημειώσεων και φωτογραφικές μηχανές όργωναν θάλασσες και βουνά, λίμνες, ποτάμια και φαράγγια, νησιά, γραφικά χωριά, πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τώρα, αναπολούν, μέσα από τα αρχεία τους, τις εμπειρίες τους, τις φωτογραφίες τους ψηφιακές και… αναλογικές!

Καταξιωμένοι ταξιδιωτικοί συντάκτες με μεγάλη εμπειρία στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ σε ΜΜΕ της Ελλάδας, και όχι μόνο, καταθέτουν στο debbiestravel.gr την δική τους εμπειρία σχετικά με το πώς βιώνουν αυτόν τον εγκλεισμό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.  

Τι λέτε, ξεκινάμε;

«Ταξιδεύω εντατικά μέσα από εκατοντάδες φωτογραφίες»

Επειδή ζούμε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να ορίσουμε, προσπαθώ να ορίσω την αντίδρασή μου σ’ αυτήν. Το βλέπω λίγο σαν μικρή (όχι και τόσο μικρή…) πρόκληση. Σίγουρα ξεκουράζομαι πολύ και ανιχνεύω τι σημαίνει αυτό για μένα. Θέτω αρκετά ερωτηματικά για τους ρυθμούς με τους οποίους λειτουργούσα πριν.

Παραμένω δημιουργικός και φροντίζω να είμαι συνδεδεμένος, με όποιον τρόπο μπορώ, με τους σημαντικούς μου ανθρώπους. Και συνεχίζω να ταξιδεύω εντατικά μέσα από εκατοντάδες φωτογραφίες που έχω. Μάλλον ως πρόφαση λειτούργησε η ανάγκη για τακτοποίηση, καθώς κυρίως ονειροπολώ βλέποντάς τες.    

Έτσι βρέθηκα ξανά στο Λασίθι στο οινοποιείο της Μονής Τοπλού να δοκιμάζω ένα εξαιρετικό λιάτικο, που τη γεύση του και τα αρώματά του, τα κουβαλάω ακόμη στη γευστική μου μνήμη.

Πέρασα τον Ατλαντικό και στο Seattle των ΗΠΑ, μέσα στο εργοστάσιο της Boeing είδα όλα τα βήματα μέχρις ότου τα σκόρπια ανταλλακτικά και εξαρτήματα δημιουργήσουν μία τέλεια μηχανή, έτοιμη να ταξιδέψει σ’ όλο τον πλανήτη.

Στη Σιγκαπούρη, επισκέφτηκα το Gardens by the Bay, με φυτά από όλο τον κόσμο, ενώ στο Dubai, ανέβηκα στο ψηλότερο κτίριο του πλανήτη. Ταξίδεψα στις λίμνες της Βαυαρίας και για να πω την αλήθεια δυσκολεύτηκα να με αναγνωρίσω σε κάποιες φωτογραφίες. 

Στην Ελλάδα

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πέρασα χωριό – χωριό το αγαπημένο μου Ζαγόρι και γεύτηκα ξανά τη δροσιστική βουζάδα της Αθηνάς στα Κάτω Πεδινά, και τη θέα στη γαλήνια λίμνη των Ιωαννίνων από το αγαπημένο μου Hotel DuLac.

Prive dinner στο αγαπημένο DuLac του Δημήτρη (φωτ. Ντ.Χ.)

Βρέθηκα στις παραλίες της Πάργας και στα Σύβοτα, με ανθρώπους αγαπημένους και διαχρονικά παρόντες.

Έκανα μία βόλτα στα καλοκαίρια μου στην Ανατολική Νάξο, στον Αζαλά, δίπλα στη θάλασσα και δοκίμασα παγωμένη σούπα γιαουρτιού, από τα χέρια μιας… Ξινόμαυρης, δίπλα στα αυτόφωτα ναξιακά μάρμαρα του καλλιτέχνη. 

Και φυσικά βρέθηκα εκεί που είναι κάθε ημέρα η σκέψη μου, στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας, περπατώντας σε μέρη πιο γνώριμα και ασφαλή για εμένα. 

Ο Travel + Food editor Δημήτρης Σταθόπουλος (φωτ. Γιάννης Χατζηιωάννου)

Να ζω το… τώρα!

Πάντα αναρωτιόμουν τι θα τις κάνω όλες αυτές τις φωτογραφίες. Ήρθε λοιπόν η ώρα που οι καταστάσεις μου αποδεικνύουν την ισχυρή σημασία της κάθε στιγμής. Μία υπενθύμιση ότι πρέπει να ζω το τώρα. 

Ελπίζω σύντομα στην μετά-covid`19 εποχή, να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας αρτιότητα και τα ταξίδια μας να είναι ξανά ασφαλή, ως ένα μοναδικό μέσο για να διευρύνεται ο νους μας και να γλυκαίνει η καρδιά μας.

                                                 Δημήτρης Σταθόπουλος Travel + Food Editor (stathop@gmail.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here