Δυο μέρες γεμάτες έθιμα, με παρακλήσεις στην Παναγία, λιτανεία της θαυματουργής εικόνας και περιφοράς στα χωριά. Δυο μέρες γεμάτες συγκίνηση στο πανηγύρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, Πολιούχου και Προστάτιδας της Σίφνου.
Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Το πλοίο ‘πιάνει’ στις Καμάρες, στο λιμάνι της Σίφνου, έπειτα από ένα όμορφο ταξίδι στη γαλήνια θάλασσα, με εκκίνηση από τον Πειραιά.

Πλήθος κόσμου αποβιβάζεται, αφορμή το διήμερο πανηγύρι που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Σίφνο, γιορτάζοντας της Αναλήψεως, την Παναγιά Χρυσοπηγή.
Η εκκλησία είναι της Ζωοδόχου Πηγής, και γιορτάζει μετά το Πάσχα, όμως ανήμερα της Αναλήψεως, πριν πολλά πολλά χρόνια, γινόταν παράκληση και λιτανεία της εικόνας της Παναγίας και ενώ το νησί υπέφερε από τις εκατοντάδες χιλιάδες ακρίδες, από κάθε σημείο που πέρναγε η εικόνα, αυτές έπεφταν νεκρές στη θάλασσα. Το νησί γλίτωσε από τις ακρίδες και έκτοτε οι Σιφνιοί εορτάζουν την Παναγία Χρυσοπηγή της Αναλήψεως, έχοντας την ως Προστάτιδα και Πολιούχο τους.

Όλο το νησί στο ‘πόδι’
Το τελετουργικό για το πανηγύρι της Χρυσοπηγής είναι τόσο ιδιαίτερο, όπου κάθε χρόνο, αυτές τις δυο μέρες, παραμονή και ανήμερα της Αναλήψεως (40 μέρες μετά το Πάσχα) καταφθάνουν στο νησί εκατοντάδες πιστοί από τα γύρω κυκλαδονήσια αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Φέτος, συμμετείχαν και αρκετοί πιστοί από την Χαλκιδική, καθώς χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο οποίος μάλιστα έχει καταγωγή από τη Σίφνο.

Παραμονή της Αναλήψεως, 28 Μαΐου, και ο ιερός βράχος της Παναγίας Χρυσοπηγής και ο ναός είναι γεμάτοι από κόσμο. Από το πρωί, για τη θεία λειτουργία και για τον αγιασμό και το απόγευμα για να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, να προσκυνήσουν, να αγρυπνίσουν μέχρι το ξημέρωμα.

Παράκληση και ιερά αγρυπνία
Καμιά εκατοστοί πιστοί παρέμειναν στον ιερό ναό της Παναγίας Χρυσοπηγής στην παράκληση και την αγρυπνία. Εντός και εκτός ναού, μια μέρα ιδιαίτερα, γεμάτη φόρτιση μα πάνω από όλα συγκίνηση.

Στις 3 και μισή το ξημέρωμα ολοκληρώθηκε η ιερά αγρυπνία και αφού οι παρευρισκόμενοι προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα,

κατευθύνθηκαν στην Τράπεζα Αγάπης για καφέ, κουλουράκια και λίγο τυράκι,

αναμένοντας το καΐκι που θα ερχόταν στις 5.30 το ξημέρωμα να παραλάβει την εικόνα της Παναγίας, να φτάσει στα Σεράλια Κάστρου και από εκεί να γίνει η λιτανεία της στους κεντρικούς οικισμούς του νησιού.


Ανήμερα της Αναλήψεως
Τρεις ώρες γινόταν η περιφορά της εικόνας, ξεκίνησαν από το Κάστρο και συνέχισαν για Κάτω Πετάλι, Άγιο Λουκά, Αρτεμώνα, Άνω Πετάλι, Καταβατή, όπου και κατέθεσαν την εικόνα στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Απολλωνία.


Ανήμερα της Αναλήψεως, οι πιστοί προσέρχονταν στον Άγιο Σπυρίδωνα όπου και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας, παράλληλα με τη θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημου και την παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτών των Κυκλάδων, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.


Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας φερόμενη από άντρες του Λιμενικού Σώματος, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής μπάντας τους και προπορευόμενους αριστούχους μαθητές των σχολείων της Σίφνου, των ιεροψαλτών και του Ιερού Κλήρου.


Πανέμορφες οι εικόνες αλλά και οι στιγμές που βιώσαμε με την περιφορά της εικόνας στο Στενό της Απολλωνίας , η οποία κατέληξε στο Μνημείο Ηρώων για την επιμνημόσυνη δέηση


και στη συνέχεια επέστρεψε στον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου και παρέλαβε την εικόνα ο πανηγυράς της επόμενης χρονιάς, δηλαδή η Κατερίνα και Χρυσούλα Ποδότα.
Η εικόνα θα παραμείνει στο σπίτι τους επί 15 μέρες, και στη συνέχεια θα βρίσκεται στην ενορία τους, δηλαδή στα Εξάμπελα.
Διαβάστε επίσης
Όλη η Σίφνος συγκινημένη γιορτάζει! (ΦΩΤΟ)
Το τελετουργικό της εικόνας
Οι πανηγυράδες αναλαμβάνουν τα έξοδα του πανηγυριού. Σ’ ότι αφορά την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επιστρέφει στην ομώνυμη εκκλησία, όπου κάθε Κυριακή πρωί (και εορτές) γίνεται θεία λειτουργία ενώ κάθε βράδυ γίνεται παράκληση.
Το υπόλοιπο διάστημα, κάθε μήνα μεταφέρεται και σε άλλη ενορία ενώ το βράδυ φυλάσσεται στο σπίτι του εκάστοτε πανηγυρά, ο οποίος φροντίζει με ευλάβεια την εικόνα.

Δέκα πέντε μέρες πριν της Αναλήψεως, φυλάσσεται και πάλι στο σπίτι του πανηγυρά. Παραμονή και ανήμερα της Αναλήψεως γίνεται αυτό το ιδιαίτερο τελετουργικό, όπως σας το έχουμε περιγράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας. Και ανήμερα της Αναλήψεως, η εικόνα παραδίδεται στον πανηγυρά της επόμενης χρονιάς. Όπου για να γίνει κανείς πανηγυράς υπάρχει μεγάλη… λίστα αναμονής. Μέχρι το 2037 λένε, σ’ ότι αφορά για την εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Σίφνου και όλους όσοι βοήθησαν για την αποστολή μας στη Σίφνο.
