Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠροτεινόμεναΕλασσόνα: Πεζοπορίες, ποδηλασία και γεύσεις μιας ‘άλλης’ Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Ελασσόνα: Πεζοπορίες, ποδηλασία και γεύσεις μιας ‘άλλης’ Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Μια ποικιλία από εναλλακτικές μορφές τουρισμού προσφέρει η περιοχή της Ελασσόνας σε φυσιολάτρες και ταξιδιώτες που θέλουν να βιώσουν μια ‘άλλη’ Ελλάδα, μια αυθεντική Ελλάδα! Πάμε να τις ανακαλύψουμε;

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ταξιδεύουμε στη Θεσσαλία, στο νομό Λάρισας με προορισμό μας την Ελασσόνα, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Αφορμή για το ταξίδι μας, η πρόσκληση που δεχτήκαμε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας ΑΕΝΟΛ Α.Ε. στο πλαίσιο του τριημέρου δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προώθηση τόσο του πεζοπορικού όσο και του ποδηλατικού τουρισμού και τις τέσσερις εποχές του έτους.

«Να έρθετε από την ορεινή Πιερία, από Άγιο Δημήτριο. Τέτοια εποχή η φύση είναι πανέμορφη» μας είπε στο τηλέφωνο η Χρύσα Πιτένη, ένα από τα στελέχη του ΑΕΝΟΛ, που συμμετείχε στη διοργάνωση του τριήμερου, στην Ελασσόνα, 1-3 Νοεμβρίου.

Και αυτό κάναμε’ Θεσσαλονίκη – Κατερίνη, και στη συνέχεια πινακίδες για Ελασσόνα. Συνολικά 136 χλμ., μιάμιση – δυο ώρες, άσχετα εάν εμείς το κάναμε πάνω από δυο ώρες, απολαμβάνοντας τη διαδρομή και τα μαγευτικά φθινοπωρινά χρώματα!

Ραντεβού στην εσπερίδα

Να ‘μαστε στην Ελασσόνα, όπου και τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιό μας, σ’ ένα από τα τρία ξενοδοχεία μικρής δυναμικής που λειτουργούν στην κωμόπολη των 10.000 περίπου μόνιμων κατοίκων.

Το ίδιο απόγευμα, συμμετείχαμε στην ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωνε ο ΑΕΝΟΛ Α.Ε. στη νέα αίθουσα προβολής Τοπικού Πολιτισμού (δίπλα στην τοξωτή πέτρινη γέφυρα), παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διακρατικής συνεργασίας με θέμα «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές».

Ενός προγράμματος το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Leader, και επικεντρώνεται στις ορεινές περιοχές τριών εταίρων: της ορεινής περιοχής Ολύμπου, της ορεινής περιοχής Β.Α. πλευράς νομού Σερρών και του όρος Ventoux στη Γαλλία.

Όπως ήδη έχει γράψει το debbiestravel.gr, σκοπός του προγράμματος, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ελασσόνας και πρόεδρος του ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Νίκος Γάτσας είναι η προώθηση του ποδηλατικού και πεζοπορικού τουρισμού, προβάλλοντας τις ορεινές περιοχές των τριών εταίρων, και μέσω της ανταλλαγής απόψεων, κυρίως από τη Γαλλία, να ενδυναμωθούν αυτές οι περιοχές, μέσα από ενέργειες εξωστρέφειας και ανάδειξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ανάβαση στον Όλυμπο

Η Ελασσόνα και η ευρύτερη περιοχή είναι απλωμένη στη νότια, νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου. Είναι μια πλευρά, όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες κορυφές άνω των 2.000 μ., και το βασικότερο, είναι η πιο σύντομη πρόσβαση για την ψηλότερη κορυφή του – το Μύτικα στα 2.918,8 μ.- για κάποιον που θέλει να ανέβει και να κατέβει αυθημερόν.

Όπως μας είπε ο οδηγός μας Σάκης Πιτένης, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ολύμπου, κυρίως από την ανατολική πλευρά του Λιτοχώρου αλλά και της Ελασσόνας, οι νότιες πλαγιές, οι νοτιοδυτικές και δυτικές πλαγιές έχουν πολύ οβάλ ανάγλυφο, ενώ οι βόρειες πλαγιές έχουν πιο απότομες κόψεις και παγετωνικές λεκάνες.

«Από αυτήν την πλευρά είναι πολύ αναπτυγμένη η κτηνοτροφία και η  περιοχή έχει τελείως διαφορετική βλάστηση σε σχέση με την ανατολική που είναι πυκνό δάσος» μας είπε ο κ. Πιτένης προσθέτοντας πως το Μάιο μήνα ‘στρώνεται’ ένα ‘χαλί’ από υπό αλπικά και αλπικά λουλούδια στους χρωματισμούς του μωβ, του κίτρινου, του μπλε.  

Ομαδική φωτογραφία με τους συμμετέχοντες στο τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου στον Όλυμπο. Στη φωτό και το στέλεχος του ΑΕΝΟΛ Σεβαστή Μπασδέκη (έκτη από αριστερά), και οδηγοί που συμμετείχαν στην ανάβαση στον Όλυμπο

Στο καταφύγιο Χρηστάκη

Το Σάββατο το πρωί 2 Νοεμβρίου, όλη η ομάδα που συμμετείχαμε στο βιωματικό ταξίδι, αναχωρήσαμε με προορισμό μας το καταφύγιο Χρηστάκη, το οποίο βρίσκεται στη θέση Μεγάλη Γούρνα σε υψόμετρο 2.450 μ.

Για να φτάσει κανείς εκεί, θα πρέπει από το χωριό Καλύβια, να διασχίσει για περίπου μιάμιση ώρα κακοτράχαλο χωματόδρομο, με τετρακίνητο όχημα. Η απόσταση είναι περίπου στα 22 χλμ., σ’ ένα τοπίο αλπικό.

Να ‘ μαστε στο ορειβατικό καταφύγιο Χρηστάκη, σε υψόμετρο 2.450 μ. Ουσιαστικά πρόκειται για καταφύγιο ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι οργανωμένο, διαθέτει περί τα 50 κρεβάτια, για κάποιον που θέλει να διανυκτερεύσει ή να παραμείνει για κάποιες ώρες.

Στο καταφύγιο Χρηστάκη, έχει τοποθετηθεί μέσω του προγράμματος, μια από τις τρεις μεγάλες πινακίδες (σ.σ. οι άλλες δυο είναι τοποθετημένες στα Καλύβια και στον Κοκκινοπηλό) με σχετικό χάρτη της περιοχής και κάποιες απαραίτητες πληροφορίες για τις διαδρομές και την ανάβαση στις κορυφές.

Από αριστερά: Γιάννης Σαμώτας (γενικός διευθυντής ΑΕΝΟΛ), Φανή Σαμαρά (μηχανικός – υπεύθυνη μελέτης σηματοδότησης και πινακίδων), Σεβαστή Μπασδέκη (συντονίστρια προγράμματος Leader)

Ώρα 10 το πρωί, και βρισκόμαστε ήδη στο καταφύγιο, όπου σε λίγη ώρα θα ξεκινήσουμε την ανάβασή μας για το Σκολιό. Ζεστό τσάι, μπάρα δημητριακών, νερό και σαντουιτσάκι και έτοιμοι; Ξεκινάμε!

Για την ιστορία, ο καπετάν Χρηστάκης, που πήρε το όνομά του το καταφύγιο, πολεμώντας για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Τούρκους, έχασε σ’ εκείνο το σημείο τη ζωή του. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλυβίων ‘Χρηστάκης’ έδωσε προς τιμήν του την ονομασία τόσο στην κοντινή κορυφή (2.707 μ.) όσο και στο καταφύγιο.

Ανάβαση στο Σκολιό

Περίπου 5 χλμ. μετ’ επιστροφής είναι η διαδρομή από το καταφύγιο Χρηστάκη για την κορυφή Σκολιό του Ολύμπου. Πρόκειται για διαδρομή μέτριας δυσκολίας και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί κανείς σε μεγάλο υψόμετρο χωρίς τεχνικά περάσματα και μακροχρόνια ανάβαση. Ο χρόνος ανάβασης υπολογίζεται στη μιάμιση ώρα με 1 ώρα και 45 λεπτά. Κάτι λιγότερο είναι για την κατάβαση. Συνολικά, 3 – 3,30 ώρες περίπου.

Και από εκεί, οδηγεί σε όλες τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, άνω των 2.800 μ. Παράλληλα, είναι η πιο σύντομη πρόσβαση στο Μύτικα, για αυθημερόν ανάβαση/κατάβαση.

Αυτά είναι τα θετικά της ιστορίας. Τα δύσκολα της ανάβασης είναι ότι ξεκινάει ένα συνεχόμενο ανηφορικό μονοπάτι, με μεγάλη υψομετρική διαφορά, όπου ο αναβάτης δεν έχει προλάβει να εγκλιματιστεί στο μεγάλο υψόμετρο. Με άλλα λόγια, ‘πέφτει’ κατευθείαν στα βαθιά!

Η ανηφορική διαδρομή συνεχίζεται σχεδόν – με ελάχιστες ισιάδες- μέχρι τον αυχένα του Σκολιού, από όπου έχει θέα τη θάλασσα! Έχουμε ανηφορίσει 2 χλμ. μέχρι εκείνο το σημείο, όπου περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Άλλα 450 μέτρα υπολείπονται μέχρι την κορυφή Σκολιό με υψομετρική διαφορά 105 μέτρων από το σημείο που είμαστε.

Άλλα 450 μ. που κυριολεκτικά φαντάζουν… βουνό, για να τα ανέβουμε. Όμως, δεν πτοούμαστε. Σιγά σιγά σε αλπικό τοπίο και με μεγάλη προσμονή για την κορυφή Σκολιό, ανεβαίνουμε και ανεβαίνουμε και μετά από 15 περίπου λεπτά, φτάνουμε! Και ‘γεμίζουμε’ περηφάνια που τα καταφέραμε, θαυμάζουμε το τοπίο, τις κορυφές ακριβώς απέναντί μας, τη Σκάλα, το Μύτικα και το Στεφάνι, θαυμάζουμε τον θρόνο του θεού του Ολύμπου, του Δία! Δεν υπάρχουν λόγια! Υπογράφουμε στο βιβλίο με την ετικέτα ‘Σκολιό’.

Είμαστε στα 2.911 μ. – τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Για άλλους, στην τρίτη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου με υψόμετρο 2.905 μ., προσμετρώντας ως δεύτερη το Στεφάνι στα 2.912 μ.

Δεν έχει και τόση σημασία, σημασία έχει ότι καταφέραμε να κατακτήσουμε μια από τις δημοφιλέστερες κορυφές του θεϊκού Ολύμπου, ενός όρους που χιλιάδες ορειβάτες, πεζοπόροι και φυσιολάτρες από όλον τον πλανήτη τον επισκέπτονται για να ανέβουν στις κορυφές τους!

Όπως για παράδειγμα ένα νεαρό ζευγάρι Πολωνών που συναντήσαμε στο Σκολιό και ανέβηκαν από τα ‘Πριόνια’, ξεκινώντας στις 6 το πρωί. Ήταν όνειρο ζωής, μου είπαν. Αλλά και όπως τέσσερις νεαροί από τη Λάρισα, οι οποίοι έφτασαν στις 2 τα ξημερώματα στο καταφύγιο Χρηστάκη και μέσα στη νύχτα ξεκίνησαν το ορειβατικό μονοπάτι για να βρίσκονται την ώρα που ξημέρωνε στην κορυφή! Όνειρό τους, να δουν τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από τη θάλασσα, από τις κορυφές του Ολύμπου. Και τα κατάφεραν!

Όπως τα κατάφερα και εγώ, με πολύ κόπο, με πολύ επιμονή, προσήλωση και πίστη, με πολύ πειθαρχημένη εσωτερική διαχείριση και το βασικότερο, με έναν πολύ καλό, ήρεμο και εμψυχωτικό συνοδοιπόρο, που στη δική μου περίπτωση, ήταν η Φανή Σαμαρά, έμπειρη ορειβάτισσα και λάτρεις του ορειβατικού σκι!

Στον Κοκκινοπηλό

Ένα από τα ορεινά και γραφικά χωριά του δήμου Ελασσόνας, ο Κοκκινοπηλός (ή Κοκκινοπλός όπως τον λένε) είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.300 μ. και απέχει 31 χλμ. από Ελασσόνα.

Απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1882) είναι τοποθετημένη μία από τις τρεις ενημερωτικές πινακίδες με χάρτη και τις διαδρομές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει στο Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου. Από τον Κοκκινοπλό μια προτεινόμενη πεζοπορική διαδρομή μήκους 15 χλμ. είναι για το Σκολιό, με υψομετρική διαφορά 1.900 μ., διάρκειας 10 – 12 ώρες.

Στον Κοκκινοπλό Ελασσόνας όπως ενημέρωσε το debbiestravel.gr η Σεβαστή Μπασδέκη συντονίστρια του προγράμματος Leader του ΑΕΝΟΛ Α.Ε. το παλιό τριώροφο πέτρινο δημοτικό σχολείο, το οποίο ο δήμος Ελασσόνας το παραχώρησε στον Ορειβατικό Σύλλογο Κοκκινοπηλού, θα αξιοποιηθεί ως ένας πολιτιστικός – λειτουργικός χώρος. Στο ισόγειο θα γίνει ένα λαογραφικό μουσείο, θα υπάρχει αίθουσα για καφέ και χώροι για παρουσιάσεις/εκδηλώσεις/ενημερώσεις καθώς και αίθουσα με υπολογιστές για διάφορες έρευνες. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα Leader, με επιδότηση 100%, ύψους 300.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2025.

Στο χωριό λειτουργούν δυο ταβέρνες (σ.σ. γευματίσαμε στο ‘Λα Νόι’ και ό,τι δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικό – ψητά, κυνήγι, σαλάτες, γαλοτύρι, πατάτες χειροποίητες, γλυκά κυδώνι, μήλο ψητό, χαλβά Φαρσάλων κλπ., και όπως μας είπε ο Θανάσης και η Αντωνία λειτουργούν κάθε μέρα, μιας και είναι δυο από τους περίπου 50 μόνιμους κατοίκους στο χωριό), ενώ υπάρχει και ξενώνας στην είσοδο του χωριού.

Ποδηλατικός τουρισμός

Άλλη μια μορφή τουρισμού που προωθεί η περιοχή της Ελασσόνας και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας ΑΕΝΟΛ Α.Ε. είναι ο ποδηλατικός τουρισμός.

Στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές» έχει χαραχθεί και σηματοδοτηθεί μια εξαιρετική διαδρομή 110 χλμ, διάρκειας έως 3 μέρες, με βαθμό δυσκολίας 1 – 4, η οποία κινείται σε επαρχιακό οδικό δίκτυο και περνάει μέσα από χωριά, πεδιάδες, δάση, με ανάβαση, κατάβαση ορεινού όγκου, και τμήμα της διαδρομής συμπίπτει με την ποδηλατική διαδρομή Euro Velo 11.

Όπως εξηγεί στο debbiestravel.gr ο Γιάννης Αμαραντίδης ο οποίος διατηρεί εταιρία οργάνωσης ποδηλατικών διαδρομών και επισκευής ποδηλάτων στην Ελασσόνα (σ.σ. το καλοκαίρι δραστηριοποιείται στην Αγία Άννα Εύβοιας) η ποδηλατική διαδρομή ξεκινάει από τον Αυχένα Λιβαδίου, έπειτα από 4 χλμ. στρίβει αριστερά για Πύθιο, συνεχίζει για Καλύβια, Σκοπιά, Ολυμπιάδα Σπαρμό, στο Πλατανόδασος ξεκινάει η ανάβαση για Κρυόβρυση, Συκαμινέα, Καρυά, Καλλιπεύκη, Γόννοι, περνάει μέσα από το χωριό Τέμπη, στρίβει για Ομόλιο, περνώντας από το θεατράκι τοποθεσία στην οποία προσεχώς θα αποτελεί ιδανικό σημείο κατασκήνωσης για τους ποδηλάτες, διασχίζει το Ομόλιο, στρίβει για Παλαιόπυργο και από το Δέλτα του Πηνειού καταλήγει στο Στόμιο.

Γιάννης Αμανατίδης (ιδιοκτήτης εταιρίας οργάνωσης ποδηλατικών διαδρομών και επισκευής ποδηλάτων στην Ελασσόνα και υπεύθυνος χάραξης ποδηλατικής διαδρομής), Σεβαστή Μπασδέκη, Λένα Χατζούλη από ΑΕΝΟΛ Α.Ε.

«Οι ποδηλάτες θέλουν πηγές με νερό, κιόσκια, χωριά με υποδομές εστίασης, κέντρο υγείας (σ.σ. υπάρχει στην Ελασσόνα), πρόσβαση με όχημα για τυχόν ατύχημα» δηλώνει στο debbiestravel.gr ο κ. Αμαραντίδης επισημαίνοντας πως όλα τα παραπάνω παρέχονται μέσω της συγκεκριμένης ποδηλατικής διαδρομής, και παράλληλα διασχίζει επαρχιακό οδικό δίκτυο και περνάει μέσα από χωριά.

Η γραφική Καρυά Ολύμπου

Στο πλαίσιο του τριημέρου 1-3 Νοεμβρίου που διοργάνωσε ο ΑΕΝΟΛ Α.Ε., το ραντεβού ποδηλάτων αλλά και πεζοπόρων δόθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Καρυά Ολύμπου (38 χλμ. από Ελασσόνα).

Είναι ένα όμορφο χωριουδάκι σε υψόμετρο 900 μ., στο Δήμο Ελασσόνας, με μια πλατειούλα και τον γεροπλάτανο από το 1890, και καφέ ψησταριά. Στο χωριό λειτουργούν κι άλλα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, κρεοπωλεία, μίνι μάρκετ, υπάρχουν κάποια καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για διαμονή ενώ όπως πληροφορηθήκαμε υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον παλιό δημοτικό ξενώνα από επιχειρηματία της περιοχής ώστε να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, μέσω χρηματοδότησης από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Από την Καρυά ξεκινούν μονοπάτια για πεζοπορίες μέσα στο δάσος – ένα από αυτά μήκους 13 χλμ. έχει σηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Leader του ΑΕΝΟΕΛ Α.Ε.- ενώ προτείνεται και εκείνο για την κορυφή Σκολιό 19,5 χλμ., με υψομετρική διαφορά 2.000 μ., διάρκειας 8-9 ώρες.  

Στα συν του χωριού είναι ότι βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση (28 χλμ.) από τη θάλασσα, στις ακτές της Πιερίας.

Η ποδηλατική διαδρομή Καρυά – Γόννοι

Η διαδρομή Καρυά Ολύμπου – Γόννοι 35 χλμ. είναι από τις ωραιότερες που μπορούν να ακολουθήσουν οι ποδηλάτες, και ειδικά τέτοια εποχή που τα χρώματα της φύσης είναι θεσπέσια!

Αυτήν την διαδρομή ακολουθήσαν οι 15 περίπου ποδηλάτες που πήραν μέρος την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Μια διαδρομή ανάμεσα σε οξιές και δρυς, με μια μαγευτική χρωματική παλέτα, τουλάχιστον μέχρι την Καλλιπεύκη. Η διαδρομή συνέχισε κατεβαίνοντας προς τους Γόννους, όπου και τερμάτισε στην πλατεία του χωριού, και τους υποδέχθηκε ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Γόννων Λάρισας ‘Αντιγονίδες’ κερνώντας τους πεντανόστιμες τυρόπιτες και σπανακόπιτες που κάνουν οι ίδιες.

Από αριστερά, Βούλα και Στέλλα, μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού Γόννων οι ‘Αντιγονίδες’

Επίσκεψη σε οινοποιείο

Η περιοχή της Ελασσόνας προσφέρεται, μεταξύ άλλων, και για οινοτουρισμό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην κωμόπολη, επισκεφτήκαμε το οινοποιείο Όλοινος, το οποίο βρίσκεται μόλις στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ελασσόνα – Δεσκάτη.

Εκεί μας υποδέχθηκαν οι δυο οινοποιοί Γιώργος Λόλας και Γιώργος Φτίκας, ενώ η οινολόγος Δέσποινα Λόλα μας ξενάγησε στο μικρό και ιδιαίτερα συμπαθητικό οινοποιείο. Ξεκίνησαν το 2000 αρχικά καλλιεργώντας διεθνείς ποικιλίες (merlot, cabernet sauvignon, syrah, chardonnay) ενώ στη συνέχεια έβαλαν φυτεύσεις μόνο ελληνικών ποικιλιών και οι τελευταίες είναι με Λημνιώνα Θεσσαλίας και Μαλαγουζιά ενώ υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης.

Από αριστερά: Γιώργος Λόλας (οινοποιός), Δέσποινα Λόλα (οινολόγος), Γιώργος Φτίκας (οινοποιός)

Το 2006 έγινε το οινοποιείο, έχει αποκτηθεί το σήμα επισκέψιμου οινοποιείου και εκτός από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής, έχει δημιουργηθεί και χώρος οινογευσίας. Όπως μας ενημέρωσε η Δέσποινα Λόλα, το οινοποιείο διαθέτει 100 περίπου ιδιόκτητα στρέμματα, η καλλιέργεια είναι βιολογική και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 100 – 120 τόνους κρασί, περίπου 60.000 φιάλες ετησίως. Το 20% της παραγωγής εξάγεται κυρίως σε Γερμανία και Ολλανδία, ενώ το υπόλοιπο δίκτυο βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη), Λάρισα, και λιγότερο σε νησιά, Πάτρα και Αθήνα.

Όσο για την ονομασία του Κτήματος Όλοινος, προέρχεται από τον ‘οίνο’, «όλα περιστρέφονται γύρω από τον οίνο» όπως μας εξήγησε η νεαρή οινολόγος Δέσποινα Λόλα, και το ‘ολ’ από τον Όλυμπο.

Γαστρονομία

Η περιοχή της Ελασσόνας και τα γύρω χωριά, φημίζονται κυρίως για τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα και τα ντόπια κρεατικά. Η ξακουστή φέτα Ελασσόνας ΠΟΠ, από 100% αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγεται αποκλειστικά από την περιοχή του Ολύμπου, με ελαφριά, πικάντικη γεύση την οποία προσδίδει η παραδοσιακή μέθοδος ωρίμανσης σε βαρέλι οξιάς, αλλά και μανούρι, κατσικίσιο τυρί, κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κλπ. συμπεριλαμβάνονται στις top γεύσεις.

Ντόπια κρέατα, κυνήγι, μαγειρευτά και ψητά, κοντοσούβλι, χειροποίητο μπιφτέκι, πρόβεια παϊδάκια, λουκάνικο, χόρτα, βότανα (τσάι Ολύμπου, ρίγανη και άλλα αρωματικά), πίτες, κρασί, τσίπουρο κλπ. συμπεριλαμβάνονται στην τοπική γαστρονομία της περιοχής.

Κατά την παραμονή μας στην περιοχή, δειπνίσαμε στην παραδοσιακή ταβέρνα ‘Αρχονταρίκι’, στο 2ο χλμ. Ελασσόνας – Κοζάνης. Γευστικά κρεατικά, ορεκτικά, σαλάτες στον ‘ζεστό’ εσωτερικό του χώρο με το τζάκι αναμμένο να δημιουργεί ακόμη περισσότερη θαλπωρή, αλλά και αυλή όπου είναι ιδανική για εκδηλώσεις και όχι μόνο για το καλοκαίρι. Στα σχέδια των ιδιοκτητών της ταβέρνας είναι η δημιουργία δυο ξύλινων αυτόνομων κατοικιών, οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Leader.  

*

-Απόσταση: Η Ελασσόνα απέχει 136 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την εθνική οδό για Αθήνα, να βγείτε στην Κατερίνη συνεχίζοντας τις πινακίδες για Ελασσόνα. Μετά την Κατερίνη, οδηγώντας προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, συνεχίζετε σε επαρχιακή οδό, περνώντας από χωριά της Πιερίας όπως Μηλιά, Φωτεινά, Άγιο Δημήτριο, φτάνετε αυχένα Λιβαδίου (δεξιά οδηγεί για Λιβάδι Ελασσόνας +7 χλμ.) και από εκείνο το σημείο, εισέρχεστε ουσιαστικά στην επαρχία Ελασσόνας. Η Κατερίνη απέχει 70 χλμ. από Ελασσόνα.

Μια δεύτερη επιλογή είναι να συνεχίσετε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας, να βγείτε στην έξοδο για Λάρισα και να ακολουθήσετε σχετικές πινακίδες για Ελασσόνα. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα ‘γράψετε’ πιο πολλά χιλιόμετρα – περίπου 50 χλμ.- και θα πληρώσετε περισσότερα διόδια. Η Λάρισα απέχει 40 χλμ. από Ελασσόνα.

-Θρησκευτικός τουρισμός: Στην Ελασσόνα η γυναικεία μονή Παναγία Ολυμπιώτισσα του 14ου αιώνα (κάθε Κυριακή γίνεται λειτουργία),

στην Τσαριτσάνη η ιερά μονή Αγίου Δημητρίου ‘Βαλέτσικο’, στο Σπαρμό η ιερά μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού (13ος αιώνας) στα 1.000 μ. στη νότια πλευρά του Ολύμπου (27 χλμ. από Ελασσόνα), η ιερά μονή Παναγίας Κανάλων Καρυάς (8 χλμ. από Καρυά) κλπ.

-Διαμονή: Στην Ελασσόνα λειτουργούν τρεις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 100 κλινών. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και μικρής δυναμικής καταλύματα όπως στον Κοκκινοπλό, στη Συκαμινέα κ.α.

Καθαρό και άνετο το δωμάτιο στο “Hamos (Jayne’s) πολύ κοντά στο κέντρο της Ελασσόνας και 600 μ. από την μονή Παναγιά Ολυμπιώτισσας

Ευχαριστούμε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Λάρισας (ΑΕΝΟΛ Α.Ε.) και όλους όσοι συνέβαλαν για την άψογη διοργάνωση της αποστολής και την παραμονή σας στην Ελασσόνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα