Το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας που διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής 2024 παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece).
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Τα τριάντα (30) χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) χθες βράδυ, Τρίτη 26 Μαρτίου, σε αίθουσα 5άστερου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τα προϊόντα της Μακεδονικής κουζίνας και τις κορυφαίες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν τα μέλη της, ‘ταξιδεύοντας’ τις γεύσεις της Μακεδονίας και γενικότερα της Ελλάδας σ’ όλον τον πλανήτη.
Γεύσεις που δημιουργούν μνήμες, το ‘αλατοπίπερο’ της ελληνικής νοστιμιάς, η διάσωση, ανάδειξη και διάδοση της ελληνικής κουζίνας, η αναβάθμιση του επαγγέλματος του μάγειρα/μαγείρισσας, οι συμμετοχές σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς μαγειρικής καθώς και σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, το κοινωνικό έργο προς ευπαθείς ομάδες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις δράσεις της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece), η οποία φέτος συμπληρώνει τριάντα (30) χρόνια ζωής.
Ιδρύθηκε το 1994 με την ονομασία Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος ‘Ολύμπιος Ζεύς’ ενώ μετονομάστηκε σε Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) το 2022. Στόχος της Ένωσης η αναβάθμιση του επαγγέλματος, η προβολή της μαγειρικής, της ελληνικής κουζίνας, των ελληνικών προϊόντων που παράγει ο τόπος.
Το μενού που διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής IKA/Culinary Olympics 2024
Χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) σερβιρίστηκε το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας που διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής IKA/Culinary Olympics 2024.
Το ορεκτικό αποτελούνταν από μπάρα ξηρών καρπών, κρέμα πράσου, ζελέ σέλερυ, ψητό κολοκυθάκι.
Η σαλάτα ήταν ζεστή σαλάτα καγιανάς, μπρόκολο, ρεβίθια, σιτάρι, vinaigrette μαύρης τρούφας, κράκερ αμάρανθου.
Το κυρίως πιάτο ήταν λαβράκι ατμού, πούδρα ελιάς, λεμονάτος αρακάς, πουρέ κουνουπίδι, αυγολέμονο μάραθου.
Το γλυκό, μους σοκολάτας γάλακτος, compote κεράσι, σοκολατένιο biscuit, feuillantine, ζελέ κεράσι.
Το μενού επιμελήθηκε ο executive chef του ξενοδοχείου Δημήτρης Τσανανάς μαζί με την Culinary Team Greece.
Ένα πρωτότυπο γεύμα δίχως… μετάλλιο
Η επίσημη ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής IKA/Culinary Olympics 2024, που διεξήχθησαν 2-7 Φεβρουαρίου στη Στουτγάρδη, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο γεύμα, αναδεικνύοντας τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα και προβάλλοντας παράλληλα την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα παγκοσμίως.
Κύρια πηγή έμπνευσης των συνταγών της ήταν το ελαιόλαδο και οι ελιές Χαλκιδικής, τα ψάρια της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), τα αρωματικά βότανα και η τρούφα Ημαθίας, τα γαλακτοκομικά και λαχανικά καλλιέργειας όλα εκλεκτά προϊόντα της Μακεδονικής Κουζίνας.
Ωστόσο, δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει μετάλλιο, όχι λόγω ποιότητας πρώτων υλών ή τεχνικής αλλά εξαιτίας μιας μικρής καθυστέρησης 5 λεπτών στο σερβίρισμα.
Χορηγός επικοινωνίας του Ετήσιου Συμποσίου της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) ήταν και το Debbiestravel.gr.
*
-Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Culinary Professionals Greece, είναι μία Ένωση μη κερδοσκοπικού και συνδικαλιστικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1994 ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» στη Θεσσαλονίκη.
-Από το 2022, με απόφαση της Γ.Σ. μετονομάστηκε σε Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.
-Η Ένωση είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs).
-Τα μέλη της είναι αρχιμάγειρες, ζαχαροπλάστες και επαγγελματίες γαστρονομίας που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.