Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο τουριστικός κλάδος της Χαλκιδικής για τη φετινή σεζόν. Το debbiestravel.gr καταγράφει την εικόνα των προκρατήσεων, των βασικότερων αγορών, αλλά και των κενών θέσεων εργασίας και το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του γραφείου του ΕΟΤ σε Ρουμανία και Ισπανία.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)
Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 23 Μαΐου, η εκδήλωση «Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό» στο πλαίσιο του προγράμματος Capsule T Travel and Hospitality Accelerator, μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
Όπως ήδη έχει αναδείξει το θέμα το debbiestravel.gr, στην εκδήλωση συμμετείχαν δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ελλάδα, με διττό σκοπό: αφενός να παρουσιάσουν τις δράσεις τους με απώτερο στόχο τις συνεργασίες, αφετέρου να γνωρίσουν επιχειρήσεις αλλά και όμορφες γωνιές του νομού Χαλκιδικής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαΐου, σε ξενοδοχείο στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, μίλησε στο debbiestravel.gr μεταφέροντας το κλίμα και τα μηνύματα της φετινής σεζόν.

Η Σένγκεν έφερε κρατήσεις – Μέτριος ο Μάιος
Η σεζόν στη Χαλκιδική ξεκίνησε δειλά δειλά τον Απρίλιο με κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίγουν για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα εορτάστηκαν φέτος την ίδια μέρα.
Από τα μέσα Μαΐου, η Χαλκιδική μπαίνει σε ρυθμούς καλοκαιριού, με τις πρώτες αφίξεις τουριστών να έχουν κάνουν ήδη την εμφάνισή τους. Είτε πρόκειται για τουρίστες από την Ευρώπη είτε από τα Βαλκάνια.
«Ο Μάιος ήταν ένας μέτριος μήνας, της τάξεως του 55% – 60%, όπου κινείται με Γερμανούς, Βρετανούς και τουρίστες από τις Κάτω Χώρες» δήλωσε στο debbiestravel.gr ο πρόεδρος της ΕΞΧ Γρηγόρης Τάσιος προσθέτοντας πως οι Βαλκάνιοι θα ξεκινήσουν με έντονους ρυθμούς, μετά τις 10 Ιουνίου, αφότου κλείσουν τα σχολεία.
Ωστόσο, ο Μάιος έφερε κάποιες έξτρα κρατήσεις από τους Βαλκάνιους, δεδομένου ότι από την αρχή του έτους τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία έχουν ενταχθεί πλήρως στη ζώνη Σένγκεν. Δηλαδή, από 1η Ιανουαρίου 2025, η διέλευση τόσο Βούλγαρων όσο και Ρουμάνων πολιτών γίνεται δίχως έλεγχο διαβατηρίων και σχετικών εγγράφων στους συνοριακούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2024, ίσχυε η μερική ένταξη των δυο χωρών στη ζώνη Σένγκεν για αεροπορικές μετακινήσεις.
«Η Σένγκεν, η ελεύθερη, και χωρίς πολύωρες καθυστερήσεις, διέλευση από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, έφερε κάποιες κρατήσεις το Μάιο. Κάποιες λίγες έξτρα αφίξεις, κυρίως τα Σ/Κ, από ζευγάρια ή οικογένειες με μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας πως αναμφίβολα η ελεύθερη διέλευση από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα θα βοηθήσει, ωστόσο αυτό που επιθυμούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Χαλκιδική είναι η αύξηση να καλύπτει τα άκρα της σεζόν, και όχι τους υψηλούς μήνες του καλοκαιριού.
«Φαίνεται αλλά σε μικρό ποσοστό, εκτιμούμε ότι του χρόνου και ανάλογα τα δεδομένα θα πάει καλύτερα. Αναμένουμε, βεβαίως, και τον Οκτώβριο» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΞΧ.
Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Τρία ξενοδοχεία αποκτά ο Όμιλος SANI/IKOS
Πρωταγωνιστές οι Ρουμάνοι
Από τη Βαλκανική αγορά, οι Ρουμάνοι είναι εκείνοι που πρωταγωνιστούν στην Χαλκιδική, κυρίως στα ξενοδοχεία της, και στη συνέχεια στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κλπ.
Ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι τουρίστες από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τουρίστες από το Μαυροβούνιο, καθώς και κάποια γκρουπ από το Κόσοβο, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έχει καταργηθεί η υποχρέωση θεώρησης βίζας, για βραχυχρόνια διαμονή έως 90 μέρες.
Από φέτος, μπαίνουν δυναμικά στην αγορά και οι Πολωνοί, με τρεις tour operators που δραστηριοποιούνται στην Χαλκιδική, ένας εκ των οποίων έχει και προκαθορισμένη αγορά δωματίων με πτήσεις τσάρτερ.
Όπως σχολίασε ο κ. Τάσιος, η κρατική αεροπορική εταιρία LOT κρατάει τις απευθείας πτήσεις Βαρσοβία – Θεσσαλονίκη – Βαρσοβία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις από/προς τους δυο προορισμούς.
Ο ίδιος στάθηκε και στην απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Ιταλία, με έξι προορισμούς, «όταν πριν από δέκα χρόνια, δεν είχαμε καμία» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι οι Ιταλοί δεν ταξιδεύουν στα άκρα της σεζόν, που είναι και ο στόχος των επαγγελματιών του τουρισμού Χαλκιδικής.

Το τοπ 10 στο αεροδρόμιο Μακεδονία για το 2024
Σύμφωνα με μελέτη του INSETE Intelligence, στις top χώρες προέλευσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, για το 2024, οι Γερμανοί είναι στην πρώτη θέση με 808.210 επιβάτες (+7% σε σχέση με το 2023). Στη δεύτερη θέση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 240.445 επιβάτες (μειωμένοι κατά 13,5% σε σχέση με το 2023 που ήταν 278.090), στην τρίτη θέση είναι η Κύπρος με 220.214 επιβάτες, στην τέταρτη συναντάμε την Ιταλία με 165.824 επιβάτες και στην πέμπτη θέση είναι η Πολωνία με 115.740 επιβάτες το 2024 (+35,8%) έναντι 85.200 το 2023.
Στην έκτη θέση είναι η Αυστρία με 112.448 επιβάτες, και ακολουθούν η Ελβετία με 82.682 επιβάτες, η Ολλανδία με 80.633 επιβάτες, η Ρουμανία με 76.317 (+65%) έναντι 46.208 το 2023 και στην 10η θέση είναι η Τουρκία με 74.105 επιβάτες.
Για τους μήνες Ιανουάριος – Απρίλιος 2025, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, καταγράφηκαν. 2.002.414 επιβάτες από διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις έναντι 1.848.368 τους αντίστοιχους μήνες του 2024 (+8,3%).
Ο Ιούνιος στο 70%, άνω του 60% η high season
Η σεζόν στο νομό Χαλκιδικής διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες μένουν ανοιχτά μέχρι τότε. Όπως επισημαίνεται, τουλάχιστον πενήντα (50) ξενοδοχεία παραμένουν έως το τέλος Οκτωβρίου, «συντηρείς τον προορισμό» όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΞΧ.
Σ’ ότι αφορά την μέχρι τώρα εικόνα για τον Ιούνιο, κινείται με κρατήσεις της τάξεως του 70% – 75%, ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα ξενοδοχεία έχουν ξεπεράσει το 50% – 60%. «Υπάρχουν επιχειρήσεις άνω των 100 δωματίων, που αρχίζουν και δουλεύουν με πωλήσεις για τέλος Σεπτεμβρίου – Οκτώβριο» ανέφερε ο κ. Τάσιος.
Περί τις 2.000 οι κενές θέσεις
Μεγάλο ‘αγκάθι’ στον τουριστικό κλάδο, ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε θέσεις και κυρίως σε προσωπικό με εξειδίκευση. Εάν σ’ όλη την χώρα γίνεται λόγος για περίπου 80.000 κενές θέσεις στον κλάδο του τουρισμού, στην Χαλκιδική οι ανάγκες για τα ξενοδοχεία κυμαίνονται στις 1.500 με 2.000 θέσεις, «δηλαδή κάθε ξενοδοχείο έχει, κατά μέσο όρο, ανάλογα τη δυναμικότητά του, ανάγκη από 5 – 15 εργαζόμενους» ανέφερε στο debbiestravel.gr ο κ. Τάσιος.
Πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) διοργάνωσε ‘Ημέρα Καριέρας’ για πρόσφυγες με αναγνωρισμένο πολιτικό άσυλο, σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Βασικά κενά στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής εντοπίζονται κυρίως στις ‘χαμηλές’ κατηγορίες, δεξιοτήτων κατά βάση, δηλαδή στην κουζίνα, την καθαριότητα, τους κήπους, τις πισίνες.
«Έχει μπει και η Χαλκιδική στη λύση της μετάκλησης, δηλαδή της πρόσκλησης των εργαζομένων από τρίτες χώρες, από Ινδία και Φιλιππίνες αρχικά, όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι η εποχικότητα των 6-7 μηνών, χρειάζεται ενίσχυση και από άλλες χώρες» δήλωσε επί του θέματος ο πρόεδρος της ΕΞΧ προσθέτοντας πως απαιτείται βελτίωση, κυρίως στις προξενικές αρχές, σ’ ότι αφορά την διεκπεραίωση των διαδικασιών.
Σχετικά με την ημέρα καριέρας που είχε διοργανώσει η ΕΞΧ σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, στα μέσα Μαρτίου, είχαν δώσει το ‘παρών’ 110 πρόσφυγες από τη Δομή Φιλοξενίας Πολυκάστρου, 77 είχαν δείξει ενδιαφέρον, και 13 εργάζονται.
Όπως επισημαίνεται, σ’ αυτήν την περίπτωση, το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι αρκετοί από αυτούς που ενώ έχουν διάθεση να δουλέψουν, μένουν στις δομές φιλοξενίας, και εφόσον βγουν για δουλειά, και υπάρχουν έντοντες μεταναστευτικές ροές, υποχρεωτικά θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη δομή φιλοξενίας, και με το πέρας της σεζόν δεν θα έχουν στέγη.
Τέλος, σ’ ότι αφορά το μισθολογικό, όπως αναφέρθηκε, ο μέσος μισθός για 6ήμερη εργασία, ανέρχεται στα 1.200 – 1.500 ευρώ, μεικτά.
Διαβάστε επίσης
Ουρανούπολη Χαλκιδικής: ‘Άνοιξε’ ο διαγωνισμός για το εμβληματικό Ξενία
Ανησυχία για τα γραφεία του ΕΟΤ της Ρουμανίας και Ισπανίας
Πρόσφατα, η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, με ανακοίνωσή της, είχε εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με τις πληροφορίες που φέρουν το γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στη Ρουμανία να οδηγείται προς παύση λειτουργίας.
Δεδομένου ότι η Ρουμανία αποτελεί για τη Χαλκιδική μια από τις σημαντικότερες αγορές προέλευσης τουριστών, η παρουσία του ΕΟΤ στη συγκεκριμένη χώρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προβολή τόσο του νομού όσο και της Ελλάδας.
Μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής προχώρησε σε παρέμβαση προς το Υπουργείο Τουρισμού και τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας την επανεξέταση οποιασδήποτε πρόθεσης ή σχεδίου για το κλείσιμο του γραφείου ΕΟΤ στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως πληροφορείται το debbiestravel.gr, το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία πιθανότατα θα παραμείνει ανοιχτό.
Να σημειωθεί ότι η Ρουμανία είναι μία από τις δυναμικότερες αναδυόμενες τουριστικές αγορές προς την Ελλάδα, με 1.439.000 αφίξεις Ρουμάνων τουριστών το 2024.
Μάλιστα, οι Ρουμάνοι τουρίστες έχουν υψηλή επαναληψιμότητα (repeaters), κυρίως σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων, και συμβάλλουν σταθερά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει και για τα φημολογούμενα σχέδια αναστολής λειτουργίας του γραφείου του ΕΟΤ και στην Ισπανία, μια χώρα η οποία αποτελεί στρατηγική αγορά για το άνοιγμα της Ελλάδας στις ισπανόφωνες χώρες.
Όπως επισημαίνεται, η προβολή της Ελλάδας μέσω του γραφείου του ΕΟΤ στην Ισπανία λειτουργεί ως δίαυλος για τη Λατινική Αμερική, στην οποία η Ελλάδα ήδη επιχειρεί να διευρύνει την παρουσία της, με αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις αγορές της περιοχής για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.