Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕξωτερικόΒαλκάνιαΓαστρονομικά ταξίδια στη Σερβία: Κεμπάπ, μπουρέκ και ρακί

Γαστρονομικά ταξίδια στη Σερβία: Κεμπάπ, μπουρέκ και ρακί

Ένας συνδυασμός μεσογειακής και ανατολίτικης κουζίνας με επιρροές και από την Κεντρική Ευρώπη, χαρακτηρίζει τα σέρβικα πιάτα.

ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στα 7 εκατ. και πρωτεύουσα είναι το Βελιγράδι στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη, εκεί όπου η πεδιάδα της Παννονίας συναντά τα Βαλκάνια.

Η σέρβικη παραδοσιακή κουζίνα αποτελείται από γεύσεις, επηρεασμένες από τους λαούς με τους οποίους ο σέρβικος πολιτισμός ερχόταν σε επαφή. Αποτέλεσμα είναι η πλούσια και πρωτότυπη γαστρονομία, η οποία αποτελεί έναν συνδυασμό μεσογειακής και ανατολικής κουζίνας, καθώς και της κουζίνας της Κεντρικής Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη

Νόβι Σαντ – Η ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη πόλη! (ΦΩΤΟ)

Παραδοσιακά πιάτα αλλά και τυπικά σέρβικα με ένα twist, μ’ έναν μοντέρνο τρόπο τόσο στην παρουσίαση όσο και στο μαγείρεμα.

Από τη μια οι καφάνες – τα παραδοσιακά εστιατόρια της Σερβίας- και από την άλλη τα μοντέρνα που σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζουν και ποτό και φαγητό.

Ζυθοποιεία, χώροι παραγωγής ρακί, οινοποιεία συμπεριλαμβάνονται στις γαστρονομικές επιλογές στη Σερβία. Πάμε;

Κεμπάπ

Είναι από τα δημοφιλέστερα πιάτα, σπεσιαλιτέ από μείγμα βοδινού και αρνιού ή χοιρινού κρέατος, σερβίρονται με κρεμμυδάκι και πατάτες. Θυμίζουν τα κεμπακάκια της Φλώρινας.

Τσεβάπι

Είναι φαγητό από κιμά, σε σχήμα ρολού, ψημένο στη σχάρα. Παραδοσιακά τρώγεται με κρεμμύδια και καϊμάκι και συχνά σερβίρεται σε στρογγυλό ψωμάκι.

Σνίτσελ του Καραγιώργη

Το σνίτσελ του Καραγιώργη ετοιμάζεται από παναρισμένο μοσχαρίσιο ή χοιρινό γεμιστό με καϊμάκι. Σερβίρεται σε σχήμα ρολού, με λεμόνι, σάλτσα ταρτάρ και τηγανιτές πατάτες.

Άιβαρ

Μοιάζει με τη δική μας την τυροκαυτερή και φτιάχνεται με κόκκινες πιπεριές. Αλείφεται στο ψωμί ή τρώγεται ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου. Υπάρχει το ελαφρύ και το καυτερό άιβαρ.  

Καϊμάκι

Συνήθως παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και σερβίρεται ως κρεμώδης αλοιφή ή ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου, συνήθως κρέατος στη σχάρα.

Σπεσιαλιτέ είναι το καϊμάκι σε ζεστό στρογγυλό ψωμάκι.

Μπουρέκ

Πίτα η οποία γίνεται από στρώματα λεπτής ζύμης και γεμίζεται με τυρί, σπανάκι ή κιμά. Συνήθως καταναλώνεται το πρωί. Σερβίρεται ζεστό και τρώγεται με γιαούρτι. Εκτός από τα αρτοποιεία, πωλείται και σε εξειδικευμένα καταστήματα που ονομάζονται μπουρέκγκτζινιτσα.

Και ακόμη

Σάρμα (σαρμάδες από κιμά και ρύζι τυλιγμένοι σε φύλλα ξινού λάχανου), πρόγια (παραδοσιακό καλαμποκόψωμο), γκιμπάνιτσα (είδος πίτας με τυρί, καϊμάκι και αυγά), μπέικον, τσβάρτσι (μικρά κομματάκια μπέικον τα οποία καταναλώνονται αποξηραμένα), οράσνιτσε (παραδοσιακό γλυκό από μείγμα αυγών, ζάχαρη και καρύδια), μπύρες, κρασιά με τις τοπικές ποικιλίες Tamjanika, Prokupac κλπ.

Παραγωγή ρακί

Στο Βελιγράδι, στην περιοχή Ντόρτσολ, λειτουργεί το Belgrade Urban Distillery (Zorza Klemansoa 19), οικογενειακή επιχείρηση όπου σ’ έναν βιομηχανικό χώρο από το 2006 παράγει ρακί (rakija) αλλά και τζιν.

Στο ρακί δεν προσθέτουν ούτε ζάχαρη, ούτε αρώματα και παράγεται κυρίως από φρούτα. Οι δημοφιλέστερες γεύσεις είναι το κυδώνι (η πιο ήπια), το δαμάσκηνο, το αχλάδι, βερίκοκο κλπ. Παράγουν και παλαιωμένο ρακί ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί εστιατόριο και μπαρ και διοργανώνονται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες, διάρκειας 45 λεπτών έως μιάμιση ώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλη αρθρα