Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόA woman can be : «Όταν έχεις δίπλα σου έναν καλό ‘σχοινοσύντροφο’…»

A woman can be : «Όταν έχεις δίπλα σου έναν καλό ‘σχοινοσύντροφο’…»

Δυο γυναίκες, η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη, έχουν ως στόχο την κατάκτηση και των 7 υψηλοτέρων κορυφών του κόσμου!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (hiotopoulou@gmail.com)

Α woman can be! Ονομάζεται το πρότζεκτ δυο γυναικών, στόχος των οποίων είναι η κατάκτηση υψηλών κορυφών, και μάλιστα και των επτά (7) υψηλότερων κορυφών του κόσμου.

Ήδη έχουν κατακτήσει τις 4 πρώτες κορυφές (Kilimanjaro 5.895 μ. – Αφρική (Βανέσα 2014, Χριστίνα 2017), Aconcagua (6.962 μ.) – Νότια Αμερική (2015, Χριστίνα έως 6.500 μ.), Elbrus (5.642 μ.) – Ρωσία (2016) και Mc Kinley/Denali 6.190 μ.– Αλάσκα (2017)) και συνολικός τους στόχος είναι η κατάκτηση και των 3 επόμενων κορυφών.

Η ελληνική σημαία υψώνεται σε κάποιες από τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου!

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν την κατάκτηση της κορυφής Carstensz Pyramid (4.884 μ.) στην Ωκεανία το καλοκαίρι του 2018, την κατάκτηση του Everest  (8.848 μ.) στην Ασία την άνοιξη του 2019 καθώς και την κατάκτηση της κορυφής Vinson Massif (4.892 μ.) στην Ανταρκτική τον χειμώνα του 2019.

Η Βανέσα και η Χριστίνα μοιράζονται μαζί μας τις αγωνίες τους, τα συναισθήματά τους, τα όνειρά τους, τους στόχους τους!

«Νομίζουμε ότι τα λόγια είναι φτωχά για να το περιγράψουν» λένε η Χριστίνα και η Βανέσα για την εμπειρία τους!

 A woman can be! Ονομάζεται το πρότζεκτ, το οποίο ακολουθείτε, και στόχος σας είναι η κατάκτηση και των 7 υψηλότερων κορυφών του κόσμου! Πιστεύετε, ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός;

Χριστίνα- Βανέσα: Α woman can be είναι μια δράση που προσπαθεί να ενδυναμώσει κάθε γυναίκα να κυνηγήσει τα όνειρα της. Αυτή την περίοδο το Project είναι το 7 summits, δηλαδή να φτάσουμε στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου. Φυσικά και πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για έναν και μοναδικό λόγο, ότι το θέλουμε πάρα πολύ!

-Μέχρι στιγμής, έχετε κατακτήσει 4, από τις 7, συνολικά, κορυφές. Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας, τις εντυπώσεις σας, με λίγα λόγια, την εμπειρία σας.

Χριστίνα- Βανέσα: Είναι ένα ολόκληρο ταξίδι που ξεκίνησε το 2015 στην αποστολή για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής της Νότιας Αμερικής στην Αργεντινή. Αυτό το ‘ταξίδι’ μας έκανε να ονειρευτούμε, να γελάσουμε, να χαρούμε, να ξεπεράσουμε τα όρια μας, να απογοητευτούμε, να πονέσουμε, να φοβηθούμε, να ανασυγκροτηθούμε, να εμπνεύσουμε, να εμπνευστούμε, να μοιραστούμε και πολλά πολλά άλλα… Νομίζουμε ότι τα λόγια είναι φτωχά για να το περιγράψουν…   

-Ποια κορυφή είναι εκείνη που σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο και γιατί;

Χριστίνα: Εμένα με εντυπωσίασε περισσότερο η κορυφή στην Αλάσκα (Ντενάλι/McKinley). Ήταν τόσο έντονη η  ομορφιά των τοπίων που με έκανε να σταματώ την προσπάθεια να φτάσω την κορυφή και να κοιτάζω το τοπίο. Δεν πίστευα ότι βρισκόμουν εκεί. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι παρόλο που το συγκεκριμένο βουνό είναι αφιλόξενο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών την μέρα της κορυφής έβγαλε έναν ήλιο και η ταχύτητα του αέρα έπεσε τόσο πολύ που όλο το βουνό ήταν σαν να μας έλεγε «Σας περιμένω να κατακτήσετε την κορφή μου»! 

Βανέσα: Η καθεμία έχει τη δική της ομορφιά και το δικά της θέλγητρα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια. Στο μυαλό μου έχω ένα κολάζ από έντονες στιγμές και όλες οι κορυφές του στόχου μας βρίσκονται εκεί η μια δίπλα στην άλλη. 

Η Βανέσα Αρχοντίδου στο όρος Kinabalu στη Μαλαισία

Ο καλός «σχοινοσύντροφος»!

-Φοβηθήκατε, απογοητευτήκατε, υπήρξαν στιγμές που το μετανιώσατε, είπατε, «λάθος επιλογή»;

«Πολλές φορές» λέει χαρακτηριστικά η Χριστίνα, γελώντας! «Το καλό είναι ότι αλληλοσυμπληρωνόμαστε με την Βανέσα, όταν εγώ δεν είμαι καλά, η Βανέσα με βοηθάει να ανασυγκροτηθώ και να συνεχίσω την προσπάθεια και το αντίθετο. Έτσι είμαστε μια δυνατή ομάδα που δεν θα το βάλει κάτω μέχρι να πετύχει τον στόχο της» συμπληρώνει η Χριστίνα.

Η Χριστίνα Φλαμπούρη στο όρος Kinabalu στη Μαλαισία

Βανέσα: Ο φόβος είναι μέρος του παιχνιδιού, όμως το θέμα δεν είναι να μη φοβάσαι ή να μην απογοητεύεσαι, αλλά να βρίσκεις το κουράγιο να ξεπεράσεις το φόβο και την απογοήτευση. Σίγουρα όταν έχεις δίπλα σου έναν καλό «σχοινοσύντροφο» -όπως λέγεται στην ορειβατική ορολογία ο φίλος σου στο βουνό-, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

-Το πλάνο σας για την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του κόσμου – του Έβερεστ- είναι προγραμματισμένο για την άνοιξη του 2019. Και ύστερα;….

Χριστίνα-Βανέσα: Κάτι που μας έχει μάθει η ορειβασία είναι να συγκεντρωνόμαστε πάντα στο επόμενο βήμα. Επομένως, τώρα το μόνο που κοιτάζουμε είναι η επόμενη αποστολή μας και η κατάκτηση της ψηλότερης κορφής της Ωκεανίας. Όταν με το καλό επιστρέψουμε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα επόμενα βήματα.

-Ποιο το δίδαγμα, για εσάς τις ίδιες, αλλά και το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε, από αυτήν, την πραγματικά τολμηρή προσπάθεια, στον κόσμο;

Χριστίνα-Βανέσα: Ότι όλα είναι δυνατά, αρκεί να ονειρεύεσαι και να δουλεύεις σκληρά για αυτό.

-Και δυο λόγια, για τον coach που είναι δίπλα σας, τον Νίκο Μαγγίτση.

Χριστίνα-Βανέσα: Ο Νίκος είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κάνει τα 7 Summits, άρα θα έλεγα ότι είναι κάτι σαν μέντορας, είναι ο άνθρωπος που θα σηκώσει το τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστούμε για μια συμβουλή ή απλά για να ενθαρρύνει για τον επόμενο στόχο μας.

Η ανάβαση στις επτά κορυφές θεωρείται ως παγκόσμια ορειβατική πρόκληση, που πραγματοποιήθηκε για 1η φορά στις 30 Απριλίου 1985 από τον Richard Bass. Μέχρι σήμερα 71 γυναίκες έχουν ολοκληρώσει το 7 Summits, καμία όμως δεν ήταν Ελληνίδα.

*

-Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι μητέρα δύο αγοριών και διευθύντρια μάρκετινγκ σε πολυεθνική εταιρεία. Η ορειβασία είναι το πάθος της εδώ και 14 χρόνια, όταν έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (ΑΟΣ), όπου περιστασιακά βοηθά ως αρχηγός σε αναβάσεις στα ελληνικά βουνά. Το 2006, ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού του Α.Ο.Σ. Έκτοτε έχει ανέβει στην πλειονότητα των ελληνικών βουνών, έχει κατακτήσει την κορυφή της Αφρικανικής Ηπείρου (Kilimanjaro, 5.895 μ.) και έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές στο Νεπάλ, τη Μαλαισία και τις Ελβετικές Άλπεις.

-Η Χριστίνα Φλαμπούρη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και δουλεύει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Η αγάπη της για την φύση την οδήγησε στην θάλασσα και στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης. Το 2014 η επιθυμία της να ξεπεράσει του φόβους της, την οδήγησε στα βουνά και σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής της, να εξοικειωθεί με το ύψος και την αίσθηση του απέραντου κενού. Σύντομα τα βουνά σταμάτησαν να είναι απλώς μια πρόκληση αλλά τρόπος ζωής. Από το 2014 είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών και το 2016 ολοκλήρωσε την σχολή χειμερινού βουνού και την σχολή αναρρίχησης στο «Basecamp Kotronaros».

-Η ανάβαση στις επτά κορυφές θεωρείται ως παγκόσμια ορειβατική πρόκληση, που πραγματοποιήθηκε για 1η φορά στις 30 Απριλίου 1985 από τον Richard Bass. Η κατάκτηση των Επτά Κορυφών θεωρείται παγκοσμίως το υπέρτατο επίτευγμα στον χώρο της ορειβασίας. Μέχρι σήμερα 71 γυναίκες έχουν ολοκληρώσει το 7 Summits, καμία όμως δεν ήταν Ελληνίδα.

-Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη, έχουν ως coach τους, τον Νίκο Μαγγίτση, που είναι ο μοναδικός Έλληνας που ολοκλήρωσε το 2008 το λεγόμενο 7 Summits Project, καθώς και ο μοναδικός Έλληνας που έχει φτάσει στο Νότιο και το Βόρειο Πόλο.

-Ο Νίκος Μαγγίτσης από το 1994 έχει διοργανώσει και υλοποιήσει 50 ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο (ορειβασίες, πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με καγιάκ κλπ.). Έχει τρέξει σε 9 υπερμαραθώνιους αγώνες βουνού (μέχρι 170 χλμ.) ανά τον κόσμο (Νεπάλ, Κροατία, Ανδόρα, Μαρόκο, Ελλάδα), καθώς επίσης και σε 8 μαραθώνιους αγώνες ορεινού τρεξίματος.

-Σ’ αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να γίνετε και εσείς μέλος της ομάδας. Μάθετε περισσότερα και υποστηρίξτε την προσπάθεια τους μέσα από την σελίδα τους: http://awomancanbe.com/join-us/, info@awomancanbe.com.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλη αρθρα